Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Будители и контрабудители

02 Saturday 2013, 09:54 часа • 895 прочитания

Кой организира контрапразникът на 1-ви ноември? Отговорът е много прост. Същите тези, които са забранили честването на Деня на народните будители през 1945-та година; които днес се обиждат, ако ги наречеш комунисти, представляват се като социалисти, а всъщност са бесни капиталисти.

Наглата коалиция достигна дъното, извършвайки гнусотията да стоварят на жълтите павета контрабудители от провинцията, в чиято платена или подмолна любов да се изкъпят. Много от тези протестиращи в подкрепа на Орешарски дори не знаеха, че е денят, в който отдаваме почит на народните будители, а камо ли, че на няма и 500 метра от тях над 5 000 души отдават почит на най-светлите личности в нашата история.

Това, което сториха коалиционните партньори навръх празника, беше не само поругаване на паметта на големи хора, които днес имат паметници във всеки един голям български град. А може би ги е яд на будителите, защото знаят, че на тях никой няма да построи паметник?! То беше и поредната глупост от серията от унижения, на които се подлагат сами още от началото на тази година. Отдавна достигнаха това дъно. Вече и насетне само се влачат по него. А ние сме свидетелите на агонията на тази чуждопоклонна и прецедентно самозабравила се в най-новата ни история власт.

Представителите на безобразната и облечена в кич политическа шайка чувстват, че това са последните им мигове за крадене и избиване на комплекси чрез демонстриране на непукизъм и надмощие. 3атова и така свирепо стискат властта със зъби. За да я консумират до последно.

Принципно избягвам да споменавам имената на личности като Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски и други български будители в своите текстове, особено тези, които са и революционери, защото те са в зона, която за съжаление е окупирана от посредствени и агресивни хомо сапиенси, имащи себе си за националисти. Само ще отбележа, колкото и популистко  и наивно да изглежда, че в което и непонятно за нас измерение да се намират днес душите на всичките онези будни личности, които са оставили светлина в нашето минало, днес те се гордеят със своите духовни наследници:

студентите, в чиито очи гори същият този пламък, който е горял в техните приживе; в чиито мисли вирее същият този копнеж, който е виреел и в техните мисли- копнеж за свобода и справедливост. Гордеят се и с преподавателите и родителите, в чиито сърца има любов за всички будни и пробуждащи се младежи и девойки. Гордеят се и с великодушните пенсионери, които успяват да разплачат младите будители.

Стига толкова патос от мен. Студентите, които окупират своите университети днес, са будителите на съвременните българи. Безспорен факт!

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес