Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България на три групировки!

23 Wednesday 2013, 08:03 часа • 2791 прочитания

Депутатите от всички партии, с изключение на ДПС, вчера гласуваха да не се продава земеделска земя на граждани на Европейския съюз. И без да беше удължен мораториума, на чужденци извън ЕС пак нямаше да може да се продава след 1 янаури 2014г.

И сега граждани, и то не само от ЕС, а и от целия свят, без никакъв проблем могат да закупуват земеделска земя. Единственото условие е да си създадат фирма, без значение колко малък е нейния капитал. Освен поредната популистка изцепка на народните ни представители, подозирам, че зад този ход стои друга цел – користна и пъклена.

Защо толкова много държаха да удължат мораториума?

Колкото по-малко чужденци от Европейския съюз инвестират у нас, колкото повече пустее плодородната ни земя, колкото повече се забавяме с ангажиментите, които сме поели като страни членки в Съюза (европейския, а не съветския), толкова по-дълго ще ни управляват кукловодите, които стоят зад въпроса „#КОЙ?“ А така ще има и повече евтина земя за мутрите и олигарсите, която те да изкупят на безценица. На „патриотите“ - честито!

Ако някой ден се събудим извън ЕС и с ограда по всичките граници на съседните наши държави, по която да тече високо напрежение, просто би било идеално за тях. За мутрите и семействата им. Не за патриотите. 

Ако обърнем внимание кои партии одобриха удължаването на мораториума, няма как да не си забележим, че това е поредното доказателство, че в 42-то Народно събрание просто няма опозиция, колкото и лидерът на най-голямата парламентарна група да твърди тъкмо обратното. 

Какви ще са последствията за България?

Само часове след като депутатите вече бяха гласували, започнаха намеци за предстоящи репресии спрямо България. Всяка ревизия на присъединителния договор на България, подписан по време на управлението на НДСВ и ДПС през 2005г., може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана, според която българските граждани не могат да работят за постоянно в която и да е държава от Съюза.

За да остане мораториумът в сила и след 1 януари 2014г., съгласие трябва да дадат всичките останали 27 членки на ЕС. Това означава да бъде преразгледан присъединителния ни договор и да бъде наново ратифициран.

Съвсем наскоро Общността не позволи на Румъния да отложи продажбата на земя на чужденци – нещо, което е записано в общия договор за присъединяване на България и Румъния в ЕС, че трябва да се случи през 2014г. Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. Европейската комисия отхвърли предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци.

България и Румъния – коя от коя по-латиноамериканска...

Тук само искам да напомня, че Румъния, също като България, в момента се управлява от ляво правителство. Или поне официално са такива правителствата и на двете страни. В началото на 2012г. лявата опозиция в Румъния свали либералното правителство на Михай Унгуряну, което загуби вот на доверие след вълна от обществено недоволство срещу плановете за съкращаване на разходите. Откакто имат ново правителство, северните ни съседи вече имат и няколко чисто нови заема, възлизащи на няколко милиарда евро. Доста познато, нали? Просто наблюдвайте и няма как да не забележите, че политическите събития, които се случват в Румъния, в България идват около година по-късно.

Както вече споменах по-горе, самото удължаване на мораториума няма да доведе до никаква съществена промяна, защото и сега всеки може да си закупи българска земя. А и очевидно никой не се е затичал.

Освен монополизиране на земята около няколко бизнес кръга, вчерашното решение на НС, поне според мен, си е чисто заяждане. Заяждане със Общността, в която, няма защо да се лъжем, бяхме приети с компромиси и почти по милост. И точно като заяждане ще го възприемат европейците, още повече, че в срок от три години след присъединяването ни сме могли да удължим мораториума.

Къде може да се купува земя от чужденци?

В страните от Западна Европа всеки чужденец, дори и този, който не е гражданин на ЕС, може да купува земя. Да не мислите, че французите, които по принцип са непоправими националисти, са се уплашили, че някой чужденец ще си купи 2 декара лозя, ще си ги сгъне в куфара и ще си ги занесе със себе си в Бостън? За Бога, поне половината от Лазурния бряг е изкупен от руснаци, а Китай притежава немалка част от земеделската земя във Франция. И въпреки това Франция е една от най-развитите икономики в света и една от най-влиятените държави.

В ЕС, единствено Полша е извоювала правото да не продава земеделски земи на чужденци до края на април 2016г. Унгария, Латвия, Литва и Словакия са успели, в предварително уточнения допустим срок, да договорят към 7-те години преходен период още три, които изтичат в края на април 2014г.  

***

България и Румъния са могли да предоговорят удължаването три години след присъединяването си към ЕС, но не са се възползвали от тази възможност. Въпросът е защо нито правителството на Тройната коалиция, в която беше и една от управляващите в момента партии, нито това на ГЕРБ, която партия в момента претендира, че е опозиция, не са направили нищо в допустимия срок?! Може би има някаква дълбока конспирация. Но аз смятам, че не трябва да се търси конспирация там, където всичко може да бъде обяснено с алчността и посредствеността.

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес