Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошото възпитание – коренът на балканската лудост

09 Wednesday 2013, 08:39 часа • 2193 прочитания

Трагедията на нашия народ извира преди всичко от лошото възпитание на голяма част от българите. И така е било поне от времето на Алеко Константинов. За по-рано – не знам. Най-честият симптом е, че колкото по-невъзпитан е един байганьовец, за толкова по-велик и съвършен се мисли той.

Липсата на възпитание често е близка до лудостта. Но не онази, симпатичната лудост, която я притежава всеки един чудесен човек. Не лудостта, която ти е нужна, за да се запазиш чист, за да бъдеш щастлив. А балканската лудост, която е обсебила тaзи югоизточна част на Европа. Благодарение на лошото възпитание на голяма част от жителите на тези земи.

Ако си мислите, че бежанците от Сирия са виновни, че баба ви живее с 200 лева пенсия, при условие че един бежанец струва 1100 лева на месец, а реално получава само мизерните 65 от тях за същия период, значи имате в себе си много от тази балканска лудост. Защо е нужно да си свиреп към тези прекрасни хора? Защо трябва да постъпваш с тях така, както постъпват някои англичани, които не поглеждат по-далеч от кривите си носове?

Ако си нормален, не можеш да оправдаваш убиец на банков служител, само защото предложените му условия не го удовлетворявали, пък колкото и репресивни да са били те. Защо трябва да убиваш някого, защото си върши работата? Защо трябва да убиваш някого изобщо?!

Не може да оправдаваш човек, макар и художник, преработил оръжието си от газово на бойно, застрелял човек, за когото се предполага, че е влязъл във входа на кооперацията с цел да краде. Нима да извикаш полиция не е по-разумно?

Не може да набиеш контрольорите в трамвая, защото искат да те глобят. Ако можеш – избягай, въпреки че возенето гратис също е кражба. Но защо трябва да биеш някого, защото просто си върши работата?

Ако си нормален човек, не може да вярваш на врачки, да слушаш с любопитство какво ще излъжат, че им се дава да знаят за бъдещето на страната ни, но не и на лекарите, сеизмолозите, инженерите, социолозите...

Не може да надуваш чалгата вкъщи, телевизорът ти да е пуснат по цял ден само на „Планета“, да прилагаш метода на възпитателните шамари, за да направиш „човек“ от детето си, а после да обвиняваш учителите, че много учителстват и заради тях отрочето ви е станало идиотче.

Абсурдно е да се наричаш добър родител, да се тупаш по гърдите, че работиш от сутрин до вечер, за да се погрижиш за физическото оцеляване на наследниците си, ако ти им купуваш цигари, макар и да са вече на цели ... 16; да даваш пари на сина си, който все още е ученик, да знаеш, че се трови с химии, но да се кефиш, че така е станал по-голям мъж; да не знаеш къде е потънала в нощта твоята 15-годишна дъщеря; да теглиш 4 или даже 5-цифрен кредит за бала на дъщеря си. За да бъде кифла на бала си.

Не може да си служител на Държавната агенция за закрила на детето, да знаеш, че по-голямата част от българските деца живеят в отвратителна семейна среда (за сираците да не говорим), но да размахваш пръст на родителите, които водят на абсолютен мирен и позитивен протест децата си, за да възпитат у тях гражданскo самосъзнание.

Не може да набият журналист или да му взривят колата, а да казваш, че си го е заслужил, макар и само във форум или в секцията за анонимки конетари на някой сайт. Сайт на „Пеев“.

Не може да си убеден, че 135 години след Освобождението все още османското робство ти виновно, задето си злощастник.

Не е нормално да мразиш евреите, защото си чул за някакви масони и илюминати, а да гласуваш за едните или за другите, знаейки, че и двете политически формации не ги бива в друго освен краденето. Ама понеже едното зло ти изглежда по-малко от другото, хайде, пак гласуваш с превръзка на очите. За да отбиеш номера.

Не може по стените на градовете да има надписи „Не спирай, че пукам гуми!“, „Не надничай в двора, че къртя зъби!“ и др. бисери. Затова си има пътни знаци, които се поставят и на човек му става ясно, че там не трябва да паркира.

Не е нормално и граничи с лудостта да си точно този, който драсна клечката на народното недоволство, бивайки назначен на важен държавен пост, но не просто да не се оттеглиш от политическия живот и да се покриеш во веки веков, а на инат да си кибичиш в парламента. Че даже и писмо да разпрострянваш по медиите, което най-вероятно не си го писал ти, говорейки от името на Европейския съюз и може би Божия глас... Това си е направо откачено.

Не може да си служител, макар и държавен, и работодателят ти да настоява за оставка, а ти да се правиш на пет за четири. Дори и ако си премиер.

Причината за тази лудост не се корени само в това, че манталитетът ни тук е един, а западно от нас е съвсем друг, макар че това си е вярно. А защото държавните институции тук не работят. Но това не е проблем само на институциите. А и на лошото възпитание.

Представете си в каква прекрасна България бихме могли да добруваме, ако просто заживеем възпитано...

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес