Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Популизъм, ти си нашето слънце

04 Friday 2013, 10:34 часа • 742 прочитания

В условията на тежка икономическа криза, която е парализирала по-голямата част от света, използването на популизъм става все по-лесно. Политиците обещават ли обещават, знаейки че вероятно няма да изкарат пълните си мандати. Това според тях ги и оневинява пред хората, когато евентуално (почти сигурно) поетите ангажименти не бъдат изпълнени.

Правителството на БСП и ДПС (с любезната помощ на „Атака”) дойде на власт с амбициите за извършване на много реформи, кичейки се с етикети като „експертно”. В крайна сметка желанието за промени, поне у мандатоносителя БСП, се изпари за рекордно кратко време и той отново се обърна към добрия приятел на всеки политик, който не иска или не може да направи това, което е обещал, а именно – популизма. Който топли и обгрижва като слънце тези, които обещават и оставя останалите да си броят стотинките за парно.

За своите 100 и няколко дни управление правителството успя да „блесне” на няколко пъти. Списъкът с крайно съмнителни от икономическа гледна точка, но звучащи примамливо за обикновения човек мерки е огромен. Той може спокойно да бъде започнат с намалението с 5% на цената на тока. Това беше второто поевтиняване след това от началото на месец март тази година. В крайна сметка промяната не беше усетена от голям брой потребители. По-голямата част от тях дори се оплакаха, че за август са платили повече, отколкото за юли.

На тези факти ресорният министър Драгомир Стойнев отговори с намерение за ново намаление на цената и размахване на пръст спрямо електроразпределителните дружества. Те пък отговориха, че по-високите сметки се дължали на по-високата консумация през осмия месец на годината, информира сайтът Mediapool.bg.

Намалението на цената се случи на фона на трагичното финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), която има задължения в размер на около 2 млрд. лева. Същевременно промяната беше усетена негативно и от АЕЦ „Козлодуй”. Според информация на в. „Капитал” цените, на които ядрената централа продава енергията си за регулирания пазар, т.е. за битовите клиенти и малкия бизнес, са намалени с 10.8%. За да компенсира загубите си, централата е принудена всячески да увеличава цената си за свободния пазар, на който купуват търговците на електроенергия и индустрията.

С това обаче не беше сложен край на мерките, които приличат на взети по време на предизборна кампания, а не от сериозна власт.

Следваща по ред, но не и по важност, е идеята на депутата от БСП Спас Панчев големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се „стимулира оборотът на кварталните магазини”. В крайна сметка „червеният” народен представител се отказа от предложението си, обяснявайки, че не е бил добре разбран. Това се случи в резултат от негативния отзвук, който получи хрумването.

Цялата ситуация буди най-малко въпроса как подготвяният Закон за търговските вериги ще мине за одобрение през Европейската комисия и дали България няма да бъде обвинена в нерегламентирана помощ, ако приеме този документ. Това в крайна сметка е по-маловажно, предвид факта, че в съзнанието на хората остана предложението и мотивите. Колкото и съмнителни да бяха те.

Нека споменем и някои, по-малки „постижения” на властта. В началото на август стана ясно, че социалистите предлагат намаляване на цената на дървата за огрев. Това щяло да се случи с промени в Закона за горите, които ще позволят на хората сами да си секат дърва. Как ще се ограничат злоупотребите, кой ще следи да не се секат дървета от защитени зони, кой ще отговаря, ако се случи злополука?

Все неясни неща, които никой не се наема да обясни. И тук идва един от основните проблеми на тази власт – в 95% от случаите никой нищо не обяснява. Или когато това се случва, обясненията звучат по-скоро като назидателна реч. Която е насочена срещу „политическите противници”... А избирателите, на които сваляхме луната и звездите преди изборите, да си разбират сами. Ама и това им е много... В крайна сметка единствено парите им са важни, останалото е на втори план. Човек със сигурност остава на това мнение, ако се опитва да разбере казаното от полиците.

Още няколко „бисера” -  Агенция „Митници” изкара повече време без ръководител, отколкото с такъв. Въпреки обявените преди изборите амбиции да се спре контрабандата. В графата „обещано, но неизпълнено” попада и намерението за премахване на данъка върху лихвите по депозитите. Който уж беше едно от най-големите злини, причинени от бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Можем да продължим изброяването с висящото положение на туризма, който уж трябва да носи големи приходи в хазната. Първоначално той беше изваден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), впоследствие върнат в същата структура, защото нямало време за такава генерална реформа и т. н.

Последният за момента правителствен бисер е от понеделник, 30 септември. Тогава министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви амбицията на БСП да се помогне на хората с необслужвани ипотечни кредити, за да не изгубят единственото си жилище. Похвална на пръв поглед идея, която обаче за пореден път изглежда просто хвърлена в публичното пространство, без никакво предварително обсъждане. Което е грешно... Най-малкото, защото засяга както хората, така и банките, които отпускат кредити.

Списъкът с очевидно необмислени предложения не спира дотук. Ако човек се разрови, очевидно може да бъде намерена някаква последователност, започнала още от времето на ГЕРБ. А именно – сутрин се предлага нещо, което до обед бива отхвърлено след (евентуално) силната обществена реакция. Този начин на работа се явява голям проблем, предвид нуждата от дългосрочни реформи, които трябва да започнат час по-скоро. Затова е добре БСП да се отърси от желанието си да обещава на килограм и да започне да работи. Ако въобще има подобно намерение, а не е на власт само и единствено, за да намаже „келепир” там, където се предлага.

Петър Чернев
Петър Чернев Колумнист
Новините днес