Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Андреа, а не Дивна?

19 Thursday 2013, 08:22 часа • 2192 прочитания

Намирам за тъжно това, че мнoго хора не съзерцават нищо неподобаващо в това, че попфолк певица е раздавала енциклопедии на първолачета за първия им учебен ден. \\\\\\\"Ако не Андреа, тогава кой друг е подходящ да раздава книги на децата,\\\\\\\" се питат много хора, сякаш наистина няма друга популярна личност, която да е по-достойна да го направи.

Дотолкова лансираните от телевизията популярни „звезди“ са втълпени в умовете на тези хора, че са способни да пренебрегнат личности като Камен Донев, Георги Господинов, Стефан Цанев и още много други българи, които крепят българския дух жив през годините на Прехода. Ако се приема, че на 6-7-годишна възраст децата са все още малки, за да разберат творчеството на посочените от мен личности, тогава защо не се приема, че не са достатъчно зрели, за да разберат това на Андреа? Защо тя, а не Рафи, Дивна, „Революция Z“, Тодор Гаджалов или Поли Генова, чиито лица са също разпознаваеми от малчуганите, а музиката им е свежа и без стимулира чупките в ханша?

Да се примирим ли е единственият начин, за да се справим с простотията и цинизма около нас? Ще взема да повярвам, че наистина разпръскват някакви кемтрейлз във въздуха, след като иначе интелигентни хора се превръщат в защитници на пошлостта.

Всеки помни своя първи учебен ден, нали? Всички деца се вълнуват години наред в очакване да се научат да четат и смятат. Прекрачвайки прага на школото с букет в ръка, някои се притесняват, други се радват... Но това е преживяване, което е веднъж в живота на всекиго. Не е честно да ти потъпкват достойнството още от първото прекрачване на прага на училището.

На всички е ясно, че образователната система у нас е отвратителна. Съжалявам, че използвам тази дума, но това е моето мнение. Няма как да нарека по друг начин система, която не стимулира любопитството у децата, не ги научава да работят в екип и да мислят, а именно обратното - кара ги да губят интерес от всичко, което е свързано с придобиването на знания, подбужда враждебност помежду им и ги превръща в глупаци, в лесно манипулируеми електорални единици.

Ако родителите вкъщи гледат попфолк каналите в присъствието на децата си, ако слушат такава музика или пък дори ги водят по чалга концерти, за да им покажат на живо що е вкус и разкош, това си е техен проблем. Всеки родител има право да възпитава детето си така, както пожелае. Но когато чалгата нахлуе в училището, то е морално престъпление.

Дано родителите на децата от 138-мо ОУ са прекрасни и уважаващи достойнството на своите наследници. Дано преподавателите им се окажат хора с призвание да бъдат учители, а не просто държавни служители, които забавляват децата докато родителите или настойниците им изкарват „парички“ – най-висшата цел за всеки себеуважаващ се чалгаджия.

За мен присъствието на попфолк звезда на откриването на учебната година, както от страна на организаторите (доколкото разбрах един вестник и една банка), както от страна на самата певица (която дори написа отворено писмо до журналистите, които я разкритикуваха), така и от страна на ръководството на училището, е не просто проява на неуважение към децата. То е проява на цинизъм.    

Уважавам труда на изпълнителките от този жанр. Със сигурност се изисква сериозна дисциплина, за да може днес да си на участие в Китен, утре във Видин, а вдругиден пък в Хасково. Това често пътуване е стресиращо за тях, а работната им среда е шумна. При това участията им обикновено са късно вечер и нощем. Не всеки би могъл да издържи на такова напрежение. Затова заслужават похвала. Просто смятам, че всяка жаба трябва да си знае гьола. И категорично отказвам да приема, че трябва да се счита за допустимо български деца да бъдат използвани, за да си прави попфолк изпълнител реклама на техен гръб.

***
Уважаеми попфолк изпълнители,

Все по-малко тийнейджъри предпочитат чалгата пред другите видове комерсиална музиката. Всяко зрелище има своя край. Приемете залез
a на Вашия жанр с достойнство.

Много от вас са талантливи и с удоволствие бих Ви слушал, ако се пренасочите към друг жанр или ако успеете да реформирате Вашия така, че когато попадна на място, където звучи попфолк, да се чувствам освежен, а не омерзен.

Надявам се, че с нищо в този текст не съм Ви засегнал лично.

* Часове след публикуването на този текст с мен се свърза Яна Шишкова, преподавател в 138ОУ. Тя ми сподели нейната версия за случилото се:

\\\"От тази година съм учител във въпросното училище. Никой от ръководството няма НИЩО ОБЩО с Андреа или Божинов. По инициатива на вестник \\\"Стандарт\\\" в четири училища са раздадени хиляди енциклопедии на първолаците. От вестника сами са избирали лицата на кампанията. В 138 СОУ е следвало да дойдат Божинов и Кубрат Пулев, който просто решил да прати приятелката си. В другите училища са били пратени далеч по-приемливи публични личности. Не мога по никакъв начин да приема помията, която се изсипа върху нашата директорка, която е наистина от най-рядката порода НЕВЕРОЯТНИ ръководители (преживяла съм няколко други директори).


Просто хората дотолкова желаят да видят черните страни, че никакви наши възражения и опити да се установи истината не помогнаха.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес