Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балканска свирепост

11 Wednesday 2013, 09:31 часа • 2080 прочитания

79-годишен мъж е завързал кучето си за автомобила и го е влачил по пътното платно във великотърновското село Ресен на 9-ти септември. Полицията е установила, че в резултат от зверството на животното са причинени тежки увреждания на крайниците. Кучето е предадено за лечение.

Само преди няколко месеца обществото беше потресено от напълно идентичен случай- 62-годишен мъж от Тополово влачи ловното си куче. Тогава, след като престъплението вече беше установено, окръжната прокуратура постанови драстични нарушения от страна на дежурния прокурор и двама от полицаите в Асеновград, които първоначално неправомерно са върнали полумъртвото куче на собственика му. Преди да почине, животното е агонизирало повече от денонощие. Извършителят е напуснал ареста срещу парична гаранция. Според съдиите мъжът не е трябвало да остане зад решетките, тъй като отнел живота на куче, а не на човек.

Наказанието за такива престъпления е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева, според Негово Величество закона.

***

За да разберете колко цивилизовано е едно общество, вижте какво е отношението му към слабите в него и към животните. За съжаление България е страна, в която сираците живеят като затворници вместо да бъдат осиновени, а голяма част от децата, които имат щастието да бъдат отглеждани в семействa, ядат “възпитателни” шамари, когато родителите им са изнервени; в която много от младите само чакат възрастните да ритнат камбаната, за да се нанесат в жадувания двустаен; в която хора умират от лечими болести; в която е обичайно кучето на двора да не се пуска от синджира цял живот, след като вече веднъж е било вързано, пък и да се спомине от недохранване също си е в реда на нещата; в която често се случва, когато котката роди, малките й да се носят и изоставят на слънце някъде извън селото, където те умират от жега, от студ или от глад. Пък да хабят пари за кастрация, може би им се вижда прекалено империалистично на тези стопани.

Не е възможно причината за пренебрежението към слабите и проявата на жестокост, която вирее у нас, без значение дали ще е насочена към човек или животно, да бъде бедността или невежеството сред голяма част от населението.  Недопустимо е да се оправдаваме за всяко зло, което правим, по този начин.

A причините за твърде честите зверства у нас са поне три.

Едната е манталитетът ни. Балканският ни манталитет. На нашия полуостров, разположен между Ориента и Европа, е напълно нормално да си свиреп. А ако все пак си цивилизован и отговорен човек, то по-скоро обществото те възприема като безхарактерен, отколкото като модерен. Съвременен си не ако притежаваш някакви ценности, а ако носиш анцуг и отказваш да обуваш вълнените чорапи, които ти плете баба ти. Примерно.

Тук ще си позволя да направя една голяма вметка, свързана с балканския манталитет, за който говоря. 

Тъкмо вчера в северната ни съседка Румъмния стана ясно, че за пореден път десетки хиляди безстопанствени животни най-вероятно ще бъдат „евтаназирани“. Нещо, което беше сторено в Букурещ само преди няколко години. А днес вече бездомните четириноги в малкия Париж са над 60 000. (Думата „евтаназирани“ е в кавички, защото на практика, поне що се отнася до последното изчистване на Букурещ от безстопанествени животни, според някои НПО става въпрос за залавяне и нехуманно убиване на животното, например чрез нанасяне на удари, а не за евтаназия). Очевидно е, че проблемът с безстопанствените животни не е бил решен по този начин. Това означава, че методът на масови евтаназии просто не работи. А дори и румънският президент Траян Бъсеску ще подкрепи закон, който да упълномощи евтаназията под мотото: \"Хората са над кучетата.\"

Това мото е станало популярно в северната ни съседка в резултат от протест, състоял се след като 4-годишно дете е било убито от безстопанствено куче близо до парк в Букурещ. Когато си във властта, доста удобно е да обвиниш кучетата, задето институциите не си вършат работата, вместо да посочиш истинската причина. Разбира се, много по-популистко е, а и доходоносно за някои общински служители, когато ги избиват нехуманно, вместо да си свършат работата. Същите, ако не поддържат умишлено популацията на бездомните кучета, просто биха останали без работа. Проблем, който го има и у нас. Поради същата балканска причина.

Жителите на румънската столица ще решат какво ще се прави с бездомните кучета на 6-ти октомври, когато ще гласуват на референдум по инициатива на кмета Сорин Опреску. \"Съгласни ли сте да бъдат евтаназирани уличните кучета, които са заловени на публични места и не са били осиновени в законовия срок?\" - това е въпросът, на който ще отговорят балканските ни съседи отвъд Дунав.

След като единственият доказан за трайно справяне с проблема метод – кастриране и връщане на място, е напълно успешен в страните на 1000 километра северозападно от нас, значи и в нашия регион би могло да бъде, ако институциите се вършат работата. И не, не ми давайте за пример САЩ, където бездомните кучета се евтаназират, ако не бъдат потърсени или осиновени в определен срок, защото американското общество е известно с много положителни неща, но не и с добро отношение към слабите и животните.

Масова евтаназия на животни бе проведена и в Украйна, преди там да се проведе Европейското първенство по футбол през 2012г. Украйна не е балканска страна, но проблемите там не са значително по-различни от тези тук.

***

Втората причина е, че законът не се прилага от съответните институции, а съдебната система не би могла да го приложи, след като хора, които умишлено убиват хора, се разнимават със символични присъди. Би било доста нелепо, ако някой, причинил смърт на човек, получи по-малка присъда от човек, убил куче. Не че не сме ставали свидетели на подобни абсурди, разбира се.

Третата причина, която аз намирам за важна, е това, че много хора у нас, които имат психически заболявания, не се лекуват. Злоупотребяващите с алкохол и забранени субстанции също рядко биват подлагани на лечение.

Разтревожен съм не само защото смятам, че в едно цивилизовано общество е задължение на всички граждани да се грижат за по-слабите, за животните и за природата. А и защото съм убеден, че човек, който е способен да извърши нещо толкова брутално спрямо животно, е склонен да прояви същото варварство и срещу човек. Факт е, че на всяка улица, във всеки блок живее поне един потенциално опасен човек, който не получава дори и най-обикновена помощ от психолог.

***

Вие също кажете какво трябва да се направи, за да се реши проблема с проявите на прекомерна жестокост у нас. Моето мнение е, че институциите трябва да започнат да работят така, както работят на запад. И да спазват стриктно закона. А това може да стане само тогава, когато обществото спре да толерира или да остава безучастно спрямо жестокостта и пренебрежението над слабите в обществото ни и изобщо по света (било то сираците, пенсионерите, хората с физически и ментални увреждания, сирийските бежанци или животните). И още нещо важно – повече трябва да разсъждаваме, по-малко да сме подвластни на емоциите си и да бъдем активни граждани. Само така бихме могли да преборим балканския манталитет, за който яростта е обичайна. Именно това е нужно и за да заработят институциите, които биха могли да допринесат за нейнотото изкореняване.

П.П. Посочените в този текст примери за прекомерна жестокост са свързани само с актуални теми от последните дни. Свирепостта, за която пиша в този текст, се проявява и в много други ситуации. И нейна мишена винаги са по-слабите, което е явен знак за нецивилизованост.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес