Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко компетентни сме на тема Сирия

30 Friday 2013, 07:06 часа • 4563 прочитания

Пиша този текст, за да се скарам на някои хора, които тропат сърдито по масата (или по клавишите на клавиатурата), убедени са, че са генетично умни, че са родени компетентни по всички глобални въпроси и няма нужда да се затормозяват информирайки се или пресявайки информацията, която така или иначе достига до тях. Затова, на базата на чутото и недочутото, те настояват или да има, или да няма намеса на НАТО в Сирия, в зависимост дали бащите им са пенсионирани старшини, милеещи за братската обич между България и Русия, или сини аристократи, чиито предци са били заможни граждани преди 1944г.  

През последните дни, след като въпросът вече не е дали ще има военна интервенция на НАТО в Сирия, а кога ще започне тя, социалните мрежи бяха залети от призиви и лозунги от типа „Не на войната в Сирия“ или „Не искаме война в Сирия!“ Едва ли не се внушава, че сирийският народ живее в мир и любов под диктатурата на Асад, а американците искат да откраднат нефта на Сирия, дето всъщност там го няма в изобилни количества. Каквото си знае баба, това си бае.   

Наивното издигане на лозунги през последните дни доказва колко неинформирано е българското общество за конфликта в Сирия. А и по принцип, че много хора у нас имат твърда позиция, която защитават, спорят, но без изобщо да са запознати с фактите и детайлите. Това е типична балканска черта, която просто трябва да изтръгнем от нашия манталитет.

Без значение дали искаме да има интервенция на НАТО или не, войната в Сирия вече е факт. И не от вчера или от миналата седмица, след като стана ясно, че на 21 август е използвано химическо оръжие в предградие на Дамаск, а броят на жертвите на атаката е около 1300 души. Мирът в Сирия е мираж вече повече от 2 години. Като начало на конфликта можем да определим датата 15 март 2011г., когато се състои първият протест срещу режима на президента Башар Асад, част от Арабската пролет и организиран в социалните мрежи в Интернет, чиято фамилия управлява страната над 40 години.

Жертвите, в резултат на навлезлия в третата си година конфликт, вече са над 100 000 души, а близо 2 милиона сирийци са напуснали своята родина от началото на гражданската война преди повече от 2 години. Така че предстоящата военна намеса на НАТО би била само продължение на войната, а по-адекватният лозунг би бил „Спрете войната в Сирия“.

Медиите в България обикновено съобщават съвсем накратко за случващото се в Близкия изток и Арабския регион. Затова и хората не са добре информирани за гражданската война в Сирия. От друга страна пък медиите рядко дават подробна информация за събитията там, защото повечето хора у нас се интересуват единственото от цената на тока, от разводите и сватбите на Валери Божинов и Николета Лозанова, от хороскопите, от кемтрейлз, от разказите на Нешка за пророчествата, дето ги е предсказáла баба Ванга, както и дали е по-добре да карат колата си на газ или на метан. А тези, които се вълнуват и от по-съществени неща, обикновено не могат да смогнат дори с проблемите на българско общество, пък какво остава за тези на хората на хиляди километри от нас (макар и на практика Сирия да не е особено далеч от България).  

На мен също доскоро не ми беше съвсем ясна ситуацията в Сирия. Въпреки че се поинтересувах и прочетох няколко анализа на български и чуждестранни автори, отново не разбрах кой всъщност е лошият в този конфликт. Цялата ситуация е толкова объркана, че да се заема страна, да се изказваш на тази тема, без значение дали ще обвиниш за нещастието на сирийския народ НАТО или местната диктатура, е просто нелепо, когато нямаш ценз.

Единствено специалистите в международните отношения и сирийските граждани, запознати добре с корените на конфликта, са тези, които биха могли адекватно да анализират събитията там и да заемат страна, без да бъдат повлияни от предразсъдъци. Ако вашата философия се изчерпва до това, че американците са лошите, арабите – по-малко лошите, а руснаците – добрите, или пък поддържате някаква подобна повърхностна позиция, то по-добре замълчете. Защото в тази, както и във всяка една друга война, умират невинни хора. Не би трябвало всичко да се свежда до това, на кой пропаганден източник се доверяваш.

Не се изказвайте смело кой е добър, и кой лош в тази изключително сложна ситуация, ако познанията ви в областта на международните отношения се крепят на 2-3 статуса, които сте мернали във Фейсбук, на прочетеното оттук-оттам или просто на чутото на пейката пред блока. Просто е нелепо, на фона на 100-те хиляди жертви.

Какво мисли Яне Янев за конфликта в Сирия, или пък Кънчо от Банишора, има толкова значение, колкото „Левовете в марки“ на Сашка Васева за стабилизирането на валутата ни след инфлацията през 1996г. Не е задължително човек да бъде скромен, когато е надарен със суета в изобилие. Но не моралът,  не възпитанието, а човещината изисква да бъдем добре информирани, когато говорим за човешки съдби и животи.

Информирайте се добре, пък чак след това се изкажете. Като за начало отворете Уикипедия, за да се запознаете поне с основните факти, свързани с войната в Сирия. Ако ви се струва непосилно, тогава просто се молете.

Благодаря за вниманието.

***

 

Препоръчвам Ви да потърсите анализа на Руслан Трад, както и тези на други автори, които наистина са запознати с конфликта, който изправи света на нокти. Не за да изберете на чия страна да застанете, а за да се убедите сами, че ситуацията в Сирия не е никак проста.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес