Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загриженост за децата или нещо друго?

16 Friday 2013, 10:30 часа • 4720 прочитания

Според Държавната агенция за закрила на детето, тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите.

Благодаря ти Държавна агенцийо за закрила на детето, че се грижиш за българските деца така, както орлица брани своите чеда. Благодаря ти, че в резултат от усърдната ти дейност в България вече няма нещастни под 18-годишни. Няма деца, за които сиромашията е начин на живот. Няма лягащи си вечер гладни, нито спящи на студено, нито болни, пребивани или изнасилвани. Няма неграмотни, възпрепятствани да се възползват от правото си на образование непълнолетни. Няма и принуждавани да просят, да проституират, да крадат, да ровят по контейнерите за смет деца.

На Бузлуджа може, а на протест не може?

Напълно разбираема е твоята позиция, агенцийо, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите им. С право сте се сетили да размахате пръст на тези, които взимат децата си на мирен протест, за да им докажат, че те са суверенът, за да ги научат на гражданско съзнание, а няма да се сетят да ги заведат на Бузлуджа, където да се наплюскат с кебапчета на аванта и да подишат чист планински въздух.

Актьорите, писателите, поетите, журналистите, университетските преподаватели, инженерите и другите хора, които водят деца си на протестите против най-наглото правителство в съзнателния ми живот, със сигурност са по-лоши родители от пияницата с хигиенния нокът, който бие възпитателни шамари на децата за лека нощ вместо да ги целуне, както и от джебчийките на Женския пазар, които често дори забравят бройката на своята челяд.

Рецидивистите, с които не затворите, а улиците на градовете ни са препълнени, са по-добри бащи от изигралия главна роля в най-успешния български сериал до този момент Ивайло Захариев. Те самите са толкова добре възпитани, че дори заслужават привилегията да разговарят лично в МС с министъра на вътрешните работи и министър-председателя на републиката. Убеден съм, че тези индивиди, както и още култови за балканския регион типажи, биха дали на децата си отлично физическо, психическо и интелектуално развитие. С тях няма ядове.

А сега сериозно.

Госпожи и господа от ДАЗД, що се отнася до протестите, освен за непълнолетните, които идват без придружител, за другите не е нужно да се тревожите. Те имат прекрасни родители, които ги отглеждат и възпитават да бъдат чудесни хора и без вашите лицемерни призиви. 

Има някой, който носи грях към българските деца, както и към порасналите през последните 23 години възрастни. Той със сигурност не тежи на родителите, които отиват на протест със своите наследници, с надежда, че ще им осигурят по-щастлив живот, какъвто най-вероятно те самите никога не са имали.

Вие сте само една от институциите, които оставихте цяло едно поколение (т. нар. поколение на Прехода) да израсне в неспокойна, безперспективна и несигурна среда, в която емиграцията се очертава като основна житейска цел на подрастващите. Скоро ще порасне и второ такова. Вие оставихте децата от почти цяло едно малцинство да живеят в мизерия, в материална и духовна среда, отговаряща на пазарджишко село от 19-ти век. Вие сте само една от отговорните институции, които оставихте голяма част от децата на България да пораснат в бедност, което не е по-страшно от това, че тази част порасна изъпълнена с комплекси, виждайки бабаитлъка, тарикатлъка, чалгата, несправедливостта, липсата на солидарност, липсата на човещина като цяло.

Замисляли ли сте се колко много таланти и гениални умове не са се проявили, защото са затънали в мизерията в ромските гета? Замисляли ли сте се колко много тийнейджъри употребяват алкохол и наркотици, пропиляват здравето и живота си, а не се развиват, защото са потиснати от сивия ежедневен битовизъм, защото са обичани по телефона, при това до голяма степен благодарение и на вашата безотговорност?

Знаете ли колко много са подрастващите, които никога не са стъпили в музей или театър, но са били на всичките концерти на телевизия Планета в техния град? Знаете ли колко много са момичетата, които започват половия си живот много по-рано, за да им осигури някой чичко, целящ единствено да се позабавлява с тях, възможността да пият Фанта, Кока-кола или Спрайт поне веднъж седмично?

Докога сираците ще живеят в сиропиталища (условията на живот в които са по-зле и от тези в американски затвор)? Кога всичките български сираци ще живеят поне в приемни семейства? Докога процедурата по осиновяване ще е толкова тромава? Защо сме сред страните, които имат най-висока детска смъртност в Европа? Колко често ДАЗД излиза с позиция по тези и подобни въпроси?  

Разбирам, че ДАЗД е институцията, която трябва да се произнесе, когато има потенциална заплаха за децата. Тя има право да съветва гражданите. Не ви виня, че го правите. Виня ви, че го правите лицемерно, или поне така изглежда. Когато в медийното пространство се заговори за някакъв проблем, който е във вашата компетентност, тогава се произнасяте. Но когато през по-голямата част от времето по телевизията не се говори за проблемите на децата, а вместо това Преслава, Галена и Анелия ги учат на морал и достойнство, тогава мълчите. Мълчите или защото така ви е по-лесно, или защото така ви се налага, или защото ви е било наредено.

***

Както е посочено и в самото обръщението на ДАЗД, децата също са носители на основни граждански права, включително правото да се включват в мирни действия /чл.15 от Конвенцията за правата на детето на ООН/. Тогава каква е ползата от тази позиция на ДАЗД?

Другари, господа и госпожи управляващи, кажете си го направо: „Ще правим провокации, за да ви набием, затова не идвайте с децата. То не че ни пречи и децата да ступаме, и без това не ни дреме за тях, ама западняците ще пропищят целия свят.“




 

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес