Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Послание за мразещите

28 Sunday 2013, 09:49 часа • 13305 прочитания

Вие, които аплодирахте полицията и жандармерията, докато окървавяваха мирния протест;

които публикувахте статуси в социалните мрежи от типа: „Трябва да дойдат танковете!“ или „Малко ви беше боят!“;

които в дните преди това се подигравахте на мирно протестиращите срещу кабинета Орешарски, защото протестът им не изглеждал като протест, а като карнавал;

които мрънкате, че спокойствието живота ви бива нарушено от някакви „лумпени“, окупиращи движението в центъра и пречещи ви да отидете да боцкате салата и да пиете ракия при братовчеда ви в "Дружба", за което трябва да минете по някой друг булевард;

които вярвате, че протестиращите сме платени пияници и наркомани;

които бихте се радвали, ако на някой ваш приятел, познат или роднина му бъде счупена главата, задето „си няма друга работа“;

които не гледате новини, а „Мис България“.

Не вярвам, че ще разберете това, което пиша. Дори не се и надявам. Но на такива като вас човек никога не трябва да остава длъжен. Не ви мразя, но не понасям лошотията ви.

Вие не разбирате значението на думата „свобода“. За вас да бъдеш свободен означава да не си в затвора, а да си независим – да не те карат насила да ходиш на училище и да не те молят родителите да изхвърляш боклука.

Вие не искате да бъдете свободни. Единственото, което искате, е някой да ви обещае, че на масата ще има „леб“, пък дори и „Пеев“ да е шеф на ДАНС; дори и криминално проявен да бъде избран за областен управител; дори и да провалят живота на децата и внуците ви; дори и да изтеглят държавен заем, който цялата нация да си го сложим под дюшека, ей така, за да си имаме пари, а после да трябва да го изплащаме. Всички.

Какъв за вас е смисъл на живота? Вие се раждате, ядете, работите, правите деца, на които им пречупвате крилете още в ранна детска възраст, по всякакъв начин се стараете да станат ваши копия и после си отивате.

Вие сте интриганти, a заплитането на интриги е едно от малкото неща, които ви доставят удоволствие. Понякога запълвате празнотата в ежедневието си със сапунени сериали, от които усвоявате някои интригантски тактики.

Хоризонтът Ви е ограничен. Не сте се родили такива, а сами сте решили да живеете така. Защото така, да вярвате, че Партията ще ви сложи „леб“ на масата, е по-лесно.

Не можете да усетите радостта от живота, защото само пари са ви в мечтите. Не можете да намерите щастие в това, че дишате. Не можете да усетите удоволствието да се разходите по някоя тиха градска уличка, по някой селски път, по някоя планинска пътека, защото за вас щастие е да седнете в някоя кръчма и да се насвините, а после да качите във Фейсбук снимка на сока, който сте пили, и всички да ви завиждат на богатството.

Разминавате се с хората по улиците, но без дори да осъществите визуален контакт с тях. Не можете да се зарадвате на чужда усмивка, на детски смях или на някое животинче. Дори намирате доброто отношение за признак на слабост, затова и често не поздравявате хора, които познавате.

С вас човек не може да се пошегува, защото приемате всичко буквално. Защото сте запазили детинското у себе си, но не и детското. Само чакате някой да сгафи с нещо, за да намерите повод да се опитате да го смажете. Дори и предназначението на бутона „Likе“ във Фейсбук го възприемате буквално, а не като знак на солидарност.

Съзнанието ви е ограничено. Не осъзнавате, че народът е суверенът, а не "демократично избраните" бабаити и мишоци от белия автобус. Представяте си, че хората, които вярват в Бог, си въобразяват някакъв белобрад старец, който седи на някой трон на облак и издава команди. Или вие вярвате в Бог, представяйки си го точно така – като Дядо Коледа, но в бели дрехи.

Вие не живеете, а само съществувате. Вие сте живи мъртъвци. Същите сте като политиците, които ви крадат. И никога няма да бъдете истински щастливи.

Знаете ли, всъщност аз мога и да не протестирам. Защото съм напълно уверен в способностите си. Вярвам, чe мога да се справя във всяка една ситуация, ако ще и чернокосата Златка да стане премиер. Сигурен съм, че по-голямата част от протестиращите също като мен са уверени в своите възможности. На практика ние не протестираме само заради себе си и заради децата, които имаме или ще имаме някой ден, а и заради вас и вашите деца го правим. Просто е недопустимо да си седим вкъщи, докато се решава бъдещето на децата ни и старините на родителите ни.

А сега напишете някой аноинимен хейтърски коментар и пускайте Цветелина Янева. Или „Мис България“. Или пък вижте какво са постнали във Фейсбук Мишо Катарзиса, лорд Минчев и Златка Блек.

Приятен живот. 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес