Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те не са наглеци, а проклетници

25 Thursday 2013, 10:31 часа • 6083 прочитания

Пиша този преразказ с елементи на разсъждение заради хората, които са пропуснали да се запознаят със случилото се на 23 юли около НС.

На 40-тия ден от протестите за оставката на Орешарски, полицията нападна мирно протестиращите, които бяха направили жива верига около парламента, без да отправи предварително устно предупреждение. Кръвта я видяхме всички. Наглостта им също. Биеха гражданите без да се съобразяват дали са мъже или жени, дали сред тях има родители с деца, дали са мирни или не... Сякаш не гледах кадри от протестите в София, а от някоя арабска страна, където диктатурата е налице.  

Освен че биеха разгневените, като побоят включваше удари с палки, с юмруци и с ритници, дърпане, скубане, влачене за косите и какво ли още не, агресията на служителите на реда се видя много ясно, когато един полицай умишлено удряше с каската си камерата на bTV, докато Миролюба Бенатова предаваше на живо случилото се. Това бе излъчено в прекия ефир. Изглеждаше така, сякаш той налагаше и зрителите. Пострадали са също камерите на журналиста Иван Бедров, както и на Канал 3.

В Интернет се видя и запис, на който полицай крещи „Снимаш ли бе?!“, обръщайки се към заснемащ случващото се, напомняйки за изцепките на депутатите от ПП „Атака“. http://www.youtube.com/watch?v=E-JDMPLtj20. Доколкото разбрах от познати, които са били най-отпред на барикадата, само малка част от полицаите са били прекомерно агресивни, а в очите на някои от служителите на реда са забелязали дори и сълзи. За мен полицаите, които с агресия възпират журналистите, които отразяват събитието, не са полицаи. Те са милиционери. А останалите са просто хора като нас, принудени да защитават престъпници. Тях не бих си позволил да ги съдя.

Протестиращи, които са общували с полицаи, казаха в „Шоуто на Слави“, че идеята депутатите да излязат с автобус през множеството дори не е била на министъра на вътрешните работи, а на самите депутати. Това тяхно решение беше най-голямата провокация от началото на протестите. Нагла демонстрация на власт и бабаитлък. Куриозно е това, че дори са поискали да им бъде пуснат климатика, потегляйки към барикадите.

Това, което се случи и което може би предстои да се случва оттук нататък, никога не трябва да бъде простено на политическата върхушка!

Допускам, че окървавяването на протеста на 23 юли е може да е било планирано именно от властимащите. Те няма как да пропуснат възможността протестиращите да окупират сградата на парламента, ако останат до по-късно. Щурмът на полицията, за да бъде проправен път на белия автобус с депутати и министри, се състоя в 22:00 ч. – точно тогава, когато най-гледаният български телевизионен канал излъчва своята късна емисия новини (която през летния сезон е и по-гледана, отколкото централната в 19:00ч.) Едва ли часът е бил избран случайно. Едва ли провокаторите, които мятаха камъни, също са били инцидентно там. Дали пък не са били организирани от „жертвите“ им? Съмнявам се, че и плочките от тротоарите и паветата по софийските улици могат да бъдат изваждани толкова лесно, без да бъдат предварително подготвени така, че да бъдат изваждани безпроблемно и с голи ръце. Като протестиращ почти всеки ден през последните 40 дни, направи ми впечатление, че паветата на някои места ставаха все по-лесни за изваждане с всеки изминал ден.

Може и да се заблуждавам, но наистина смятам, че след като 40 дни десетки хиляди предимно интелигентни и възпитани хора, на които агресията не им е присъща, искаха оставката на правителството в София всяка вечер, но не се умориха, което очакваше да се случи политическата „класа“, те решиха да ни смажат. Защото ние сме по-умни и по-свестни от тях, а те са значително по-тъпи и по-способни да вършат злини. Единственият начин, за да ни уплашат, тъй като те знаят, че повечето протестиращи са хора, които не биха ги набили, които биха искали протестът да остане мирен, хора със семейства, работещи и с отговорности, беше полицията да нападне мирно протестиращите, а после да се преструват на жертви. Това се нарича пасивна агресивност. Тя е характерна именно за озлобените мишоци, каквито са тези в парламента.

Допускам, че е възможно провокаторите умишлено да са вкарвани сред протестиращите, за да може протестът да бъде потушен и политиците на спокойствие да продължат да си вършат далаверите.

След като си плиткоумен връзкар, който се е намърдал в политиката без особени усилия, без да имаш нужните качества, у който алчността е по-силна от морала, е напълно разбираемо да изпозлваш агресия и да си нагъл, за да си спасиш удобното местенце.

Петър Чобанов каза пред репортер на БНТ, че нямало да коментира личните си чувства, не можел да си обясни защо хората правят живи вериги. Г-н Чобанов, вие изобщо можете ли да чувствате?!

Кутев, който също е бил в белия автобус, каза по БНТ, че това не били мирни протестиращи. Показа камък, с който е счупен един от прозорците на автобуса. А нима 40 дни някой е мятал камъни по тях?! Нима множеството, което скандираше „без агресия“ и пееше химна, докато жандармеристите се опитваха да ги избутат, е агресивно?! Нима не знае, че сред протестиращите има и провокатори, които на практика са на страната на правителството?! Същият си позволи и да обвини медиите, които отразяваха случилото се на живо, че едва ли не приканвали още хора да се включат в окупацията на НС.

Йовчев пък каза, че случилото се не бивало да се преувеличава, че било важно да не пострадат хората в сградата на НС, да се осигури тяхната сигурност. Отрече да е имало насилие от страна на полицията към протестиращите, които пък са били създали условия „човек да бъде убит“. Нищо, че всички видяхме каква е истината. Отказа да каже какво предстои оттук нататък. Отказа да коментира кой стои зад организираните провокации. Заяви, че полицията си е свършила перфектно работата, а случващото се едва ли не не е било мирен протест, а погром.

Според Станишев някой иска час по-скоро нови избори, намеквайки, че случилите се провокации са дело на ГЕРБ. Явно му е по-удобно да се преструва, че не знае, че протестиращите не са хора, които се кефят на мускулите на Борисов.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза пред Нова телевизия, че го е срам, че полицията чупи главите на интелигентни хора. Същият този човек, който го чухме да казва в един запис, че според него в България на практика или си тъп, или си гей (цитатът по спомен).

Михаил Миков също се изказа като типичен червен демагог. Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че резултатите от следващите избори биха били същите, ако не се промени изборният закон. В такъв случай, след като Цацаров е компетентен по всички проблеми, дайте направо да не гласуваме, а лично той да решава кой да ни управлява. Слава Богу, поне Мая Манолова и Корнелия Нинова не ги чухме да остроумничат. Засега.

С изказванията си след щурма, депутатът Антон Кутев, финансовият министър Петър Чобанов, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, външният министър Кристиан Вигенин, председателят на БСП Сергей Станишев, както и бившият премиер Бойко Борисов доказаха само едно – те не са обикновени наглеци. Те не са и демагози. Те са проклетници.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес