Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може и да не представляваме целия народ, но поне не сме мърша

22 Monday 2013, 10:19 часа • 38164 прочитания

Байганьовци, здравейте! На вас посвещавам този текст. Пиша само от свое име, а не от името на всички протестиращи. Ако искате се припознавайте в него и се обиждайте, ако искате ме игнорирайте, ако искате се опитайте да ме разберете и се замислете. Ваша воля. 

\"Когато за мен се появи проблем да отида на пазара в Кюстендил, на главната улица или в някое село, когато там ме замерят с домати, тогава аз ще си тръгна,\" каза Мая Манолова в интервю в „Предаването на Карбовски“ по ТВ7. Отговаряйки за пореден път на недоволните от управлението на правителствто като типичен бай Ганьо, тя събуди коментари в социалните мрежи, които на шега призовават всички да се запътим към пазара и главната улица на Кюстендил.

София може и да не е цяла България, но и Кюстендил не е. A aко трябва да сме по-конкретни, живущите в София са много по-представителна извадка, отколкото тези на Кюстендил. Разликата между двата града е 1 200 000 души.

Но няма да издребнявам, позовавайки се на някакви числа. Уверявам ви, че ако политиците не спрат да крадат нагло и не започнат да го правят поне с уважение, както се случва в други нормални страни, скоро и в Кюстендил ще я замерят. А доколкото съм запознат със сприхавостта на голяма част от хората там, допускам, че може и да не е с домати и яйца. И в провинцията скоро няма да могат да ги дишат. Въпрос на време е. Светът се променя. Само те не.

Байганьовци, подигравате ни се. Твърдите, че само ви пречим да си водите нормалния безсмислен живот между 18:30 и 22:00ч. вечерта. Склонни сте да дадете коментар за нас, протестиращите, но дори и без да гледате новини. Мнението ви обикновено е на базата на чутото на пейката пред блока. Или във фитнесзалата, където блъскате и се тъпчете с анаболи и стероиди, залъгвайки се, че така придобивате мъжество. Вълнувате се от обществените и политическите проблеми, но само тогава, когато лично сте засегнати от несправедливостта, която вирее благодарение на вашите непукизъм и ограниченост.

Сигурен съм, че голяма част от вас, критикуващите ни, дори не знаят кой е Делян Пеевски. Не знаете кой е новият депутат бат‘ Сали. Не знаете кой е новият шеф на ДАНС. Не познавате биографията на Пламен Орешарски. Сигурен съм, че половината от вас не могат да изпишат правилно името на президента. Обикновено не знаете дори заслугите на човека, чието име носи улицата, на която живеете 5, 10, 20, 30, 40 или повече години. Не знаете какви са функциите на държавните институции и хората, които ги оглавяват и работят в тях. Не сте запознати кой ви управлява. Невежи сте и лесни за манипулиране.

Наричате ни лумпени, наивни оптимисти, смешници, жалки, платени, сити, циркаджии, гербери, седесари и как ли още не. Отдавна прекалихте. Както с повърхностните квалификации по наш адрес, така и с увереността, с която коментирате, че някой ни плаща, за да си изразим мнението. Вие дори не можете да си представите, че някой може да направи нещо без да му се плати, че има хора с идеали и морал, които никога няма да бъдат подкупени. Мислите си, че всички са като вас.  

Повече от месец слушам просташките ви изцепки по адрес на хора, на които не можете да стъпите и на малкия пръст. Всъщност, цял живот слушам простотиите на индивиди като вас. Плъзнали сте навсякъде, където не ви е мястото. Като хлебарки сте. Но този път чашата на търпението ми преля. Прекалихте в изобилие. Свикнали сте хората със съвест да проявяват търпимост към вас. Но този път няма да ви остана длъжен.

Извинявам се, че съм емоционален, но реших да ви кажа и аз това, което мисля за вас. Да ви кажа, че не сте ми симпатични. Че не сте пичове. Често сте озлобени несретници. Лесно предвидими сте. Вие сте като деца. Но сте загубили детското у себе си, а сте запазили детинското до съвършенство. Ние искаме свобода, а вие искате настойник, господар, който да ви дава пари, за да си купувате играчки. Това е истинската разлика между нас, протестиращите, и вас – разложилите се по кафенетата и кръчмите гъзари, докато ние се опитваме да поправим вашите грешки с мирни протести. А вие чакате винаги някой да дойде, за да ви направи щастливи, за да ви оправи, както вие се изразявате, а не осъзнавате, че в обществения строй, в който живеете, народът е суверенът. Когато го желае, разбира се.

Не ние сме лумпени. Лумпените сте вие. Вие не живеете, а просто съществувате, за да мрънкате и да бъдете полезни на тези, за които гласувате. На техните кукловоди също.

Вие не сте песимисти, защото само умният и добър човек може да бъде песимист. Вие сте тези, които никога няма да бъдете доволни нито от себе си, нито от живота си, нито от управниците, нито от политическата система, освен когато някой намръщен чичко държи цялата власт в ръцете си, тропа по масата, къса страници от „ Планът Сидеров“, от „Защото сме социалисти“ или от „Уикенд“, а от тях прави ракетки и ги мята по капиталистите, които могат да си позволят кола на старо от Германия и що-годе хубава паста за зъби. Когато властта е в някой бабаит, „интелигентен“ мишок или отказващ да пие хапчетата си комплексар, тогава се чувствате спокойни. Не защото природата ви е ощетила откъм способността ви да разсъждавате. Вие сами сте избрали да бъдете невежи. Защото така ви е по-лесно, нали?

Не ние. Вие сте смешниците. Вие сте жалките. Защото нямате реална представа за себе си; защото сте егоисти; защото най-голяма радост ви създава чуждото нещастие; защото само пари са ви в мозъчните гънки; защото сте от един дол дренки с тези, от които пищите. Не знаете какво е ценностна система, а единственото, което ви вълнува, е храносмилателната ви такава.

Не ние. Вие сте платените. Вие и подобни на вас сте готови да продадете достойнството си и бъдещето на децата си за 30 лева и парче пица.

Вие сте циркаджиите. Ако някои протестиращи обличат костюми на протеста, за да пресъздадат изкуство, за да може и западните медии да обърнат подобаващо внимание на нашия протест, то вие носите еднакви анцузи всеки ден. Ежедневно сте циркаджии. Мислите си, че ако носите анцуг като на всички останали, ще бъдете различни. Звучи безумно, нали? Точно толкова нелепи сте.

Наричате нас сити, а себе си гладни. А често имате бирени шкембенца. И винаги успявате да си купите цигари. Гладът ви е само духовен. Сами сте избрали да бъдете на вечна духовна диета.

В повечето случаи сте фанатици, без значение дали сте ГЕРБ-аджии, БСП-ари, атакаджии, ДПС-ари или някакви архаични СДС-ари, които, макар и да не го признавате, сте не по-малко фанатични от привържениците на левия политически спектър. Способни сте да говорите с часове за безчинствата на министрите и депутатите от другите партии, но си затваряте очите за тези на ваш‘те.

Тези протести не са само за оставката на Орешарски. Те не са срещу вас, байганьовците, но са и срещу вашето невежество. Не ви мразя. Само се срамувам от някои ваши характеристики.  

Ние, протестиращите, може и да не представляваме целия народ, но поне не сме мърша.

Надявам се, че не приемате това като обида, защото познавам и много свестни хора, които не протестират. Приемете го просто като факт. Ние не сме мърша, не представляваме целия народ, но сме народ в народа. Народ, воден от свободата.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес