Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да узакониш мизерията

21 Friday 2013, 10:23 часа • 2063 прочитания

Преди да бъде избран Пеевски за шеф на ДАНС, от БСП обещаваха да се погрижат за най-бедните още преди изборите. За същите тези бедни, които най-често дават гласа си именно за столетната партия. И сега са на път да “изпълнят” обещанието си. Възможно е ромските махали да бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройство на територията. Смята се, че това ще намали и кражбите на електроенергия (тъй като енергоразпределителните дружества не могат да присъединяват към мрежата незаконни сгради), че ще накара живеещите в тези махали да плащат данък смет и данък сгради.

"Апелирам към народните представители - да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета", заяви Йорданка Фандъкова.

Дали това узаконяване е дискриминация към останалите български граждани, не е тема на този коментар. Друг е по-същественият проблем, поне според мен.

От какво се нуждаят ромите?

От какво наистина имат нужда ромите? От законни гета или от работа? Да, признавам, че е много по-лесно да узакониш мизерията, отколкото да създадеш работни места. Много по-трудно е да стимулираш малкия и среден бизнес, за да могат хората да работят, за да има конкуренция, в резултат на която да се вдигнат доходите. Винаги е по-лесно да си измиеш ръцете, заблуждавайки народа, за който си длъжен да се погрижиш, че правиш нещо много добро за него.

Отвратително е да узаконяваш мизерията, едва ли не да смяташ, че си е в реда на нещата ромите да живеят в нечовешки условия. Още по-нелепо е, когато мислиш така и си народен представител.

Интеграцията не означава да узакониш гетата. Дори и прилични домове да им бъдат построени в тези махали (хипотетично), те ще ги съсипят, както са правили много пъти. Докато не им се осигури работа, за да се почувстват полезни на себе си и на обществото, те няма да се интегрират. Това е истината.

Просто нито едно правителство на Прехода не пожела да се погрижи истински за най-бедните – да контролира дали те изпращат редовно децата си на училище, да направи всичко възможно, за да имат работа, да им помогне да повярват, че могат да променят живота си. Защо ли? Много е просто. Отговорът на този въпрос го знаят и децата. Но ще го спомена за протокола, както се казва – прост народ се управлява много по-лесно. И техните гласове са много ценни за партиите. Ако бъдат решени проблемите им, тогава те няма да искат да гласуват за същите партии, защото вече няма да бъдат толкова лесно манипулируеми.

Мързеливи ли са хората от гетата?

Въпреки мнението на голяма част от „белите“ хора, че живеещите в бедните ромски махали са мързеливи, то това не е вярно. Няма мързеливи хора, още по-малко пък има мързелив етнос. Мързелът е етикет, който просто се лепи от по-силния на по-слабия. Има само неамбицирани хора, които не са способни да се справят сами и се нуждаят някой да им помогне, за да стъпят на краката си, за да повярват, че могат честно и почтено сами да се грижат за себе си, а не само да раждат деца, за да получават майчински за тях, или пък да извършват престъпления.

Те нямат амбиция, защото за тях животът е мизерия, защото живеят по нечовешки начин. Това е техният свят. И не познават друг. А този техен свят е нещо, което може да се превъзпита с времето и при полагане на необходимите усилия от страна на правителството. Но усилия са нужни и от наша страна, на обикновените хора, които трябва да променим отношението си към тях. Те могат да бъдат интегрирани и у нас, както са интегрирани в много други страни.

* * *

Най-бедните се радват и на най-малкия жест. Със сигурност ще бъде радост за хората, които живеят в гета, които са потънали в мизерния битовизъм, че никой няма да събори домовете им (които техни домове много добре знаем какво представляват). Ще бъде поредният им повод да се натанцуват. Временно успокоение, но достатъчно, за да им бъде задържано доверието до следващите избори.

Ако правителството не се погрижи да им осигури работни места, ако не контролира дали децата им ходят на училище, те най-вероятно няма да излязат от гетото, ще продължат да живеят по същия нечовешки начин, каквито и привилегии да получат. Съжалявам, но за мен тази стъпка не е нищо повече от измиване на ръце и узаконяване на мизерията.

 

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес