Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Променете се!

20 Thursday 2013, 16:00 часа • 2399 прочитания

Поколението на Прехода вече порасна. То мисли по съвсем различен начин от вас. И светът, който познавате, повече никога няма да бъде същият. Липсата на еволюция  у вас, буди революция у тях.

Вие, които наричате „лумпени“ ежедневно протестиращите десетки хиляди души; които разпространявате лъжата, че им се дават пари, за да протестират; които сочите с порицание тях и красивите им деца, рисуващите по асфалта с тебешир малки и големи мечтатели, усмихнатите като слънца лица на обединените от своите идеали млади и възрастни хора – просто хора, но с лица на Човеци!

Също и вие, които се надсмивате ехидно на протестиращите; които всяка седмица друсате кючеци по дискотеките, празнувайки своето безсмислие, а през останалото време в главата ви е само „Къртицата“ и новата стара песен на Соня някоя си.

И вие, които сте социалисти или комунисти (в което няма абсолютно нищо лошо), но не защото вярвате в солидарността и равенството между хората, а защото ви е по-лесно да получавате незаслужени привилеги и облаги наготово от някой друг, по-лесно ви е с наглост да принизявате по-висшите духом от вас вместо да развивате себе си.

И вие, които имате претенции, но не и качества; които бихте излезли на протест, но само ако умишлено ви надпишат сметката за тока. И ако ви поскъпне бензинът.

И тези, които имате битови проблеми, с което животът ви не е по-различен от този на повечето българи, но не бедността, а лакомията ви не ви позволява да разберете какво означава да подкрепиш идеал и да го отстояваш с усмивка.

И вие, които обичате България и всичко българско и родно, но пишете PO TOZI NA4IN.

И не на последно място вие, които не можете да уважите различно от вашето мнение; които ще ме нахраните анонимно, след като се припознаете някъде в този мой коментар.

Променете се! Защото по-голямата част от хората, които излизат да протестират сега, са двигателя на нацията и не заслужават вашите критики и повърхностни подмятания. Те са усмихнати, позитивни, свежи и достойни. Доста често са по-умни и по-способни от вас. Те са хората, благодарение на които вие, хората с наднормено самочувствие, живеете в една що-годе европейска държава. Те са хората с добродетели, без които вие ще се изядете взаимно. Те са пълен ваш антипод. Вместо да положите усилия да ги достигнете, вие обикновено ги ругаете, само чакате да сгрешат някъде, за да ги съсипите. А товa е изцяло във ваш минус.

Подсъзнателно усещате превъзходството на всичките тези прекрасни хора, които протестират срещу правителството красиво. И това ви изнервя. Защото се чувствате слаби и се страхувате от тяхната мощ, защото просто не ви е присъщо да правите нещата като тях. А би ви се искало.

Повечето от вас, припозналите се по-горе, добре осъзнавате, че протестиращите са прави. Но вероятно сте гласували за някоя от управляващите в момента партии и не искате да признаете грешката си. Или пък от гняв към предишните управляващи сте готови да оставите бъдещето на децата си в лапите на тези, след управлението на които винаги сме страдали; които утре ще ги държат не в ръцете си, не в лапите си, а направо за гушите им, ако днес не обърнем палачинката. Признайте грешката си, защото да се греши е човешко. Променете това, в което сте сбъркали.

Събитията в момента са първите стъпки към формирането на гражданското общество у нас. Това е протест, на който присъстват толкова много хора на изкуството, писатели и общественици. На него присъства и Камен Донев – голям човек с аристократичен дух. Такива хора излизат да протестират само тогава, когато наистина е крайно наложително.

Сменете си чипа! Променете се!

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес