Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България вече е друга!

16 Sunday 2013, 08:41 часа • 6607 прочитания

Днес за втори ден българският народ протестира за идеали, а не за пари. Никой от протестиращите не споменава за битовите си проблеми. Разбирате ли какво означава това? Интелигентните хора са навън! Нормалните хора са навън! С приятели, със семействата си, с децата си, със съседите си! Лумпените ги няма никакви. Покриха се. Сякаш просто се изпариха. Или просто още никой не им е платил, за да провокират служителите на реда.

От началото на съзнателния ми живот, сега за първи път се убедих - у нас вече има гражданско общество. Може би съм в приповдигнато настроение, може би прибързвам със заключенията. Но това, което се случва на жълтите павета, както и по улиците и площадите на големите градове на страната, е толкова зареждащо, толкова е красиво, че просто сякаш е сън. Но не е сън. Истина е! Вярвам, че България повече никога няма да бъде същата.

Някои от управляващите политици очевидно отговарят на журналистическите въпроси в тази ситуация смутено и неуверено. На премиера г-н Орешарски му личи най-много, че се чувства гузен от решението да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което твърди, че е взел сам. Но много общественици, политици и журналисти са на мнение, че Станишев е основният инициатор на това назначаване. Още повече като се вземе предвид това, че е свикал извънредно заседание на парламентарната групата на КБ, на която той е лидер, точно преди одобрението на кандидатурата на  Пеевски от НС.

А пък някои сайтове, които обичат да публикуват текстовете си в социалните мрежи в Интернет със заглавия с дразнещо големи букви, а също и председателят на НС Михаил Миков, изразиха почудата си, че когато през 2001г. Бойко Борисов е бил назначен за главен секратар на МВР, въпреки тъмното му минало, никой не е протестирал. Тези думи на мен ми прозвучаха много нагло.

Когато през 2001г. Бойко Борисов зае шефския пост в МВР, в правителството на Симеон Сакскобургготски (който признава, че го е препоръчал именно той в книгата на Аспарух Панов „Различният министър-председател“) имаше огромно доверие. Почти половината българи бяха гласували за него на изборите, въпреки създадените фалшиви НДСВ-та, които участваха на изборите и откраднаха над 4 процента от вота на правителството.

А кабинетът „Орешарски“, за разлика от кабинета на НДСВ, няма подкрепата на по-голямата част от хората. БСП дори не спечели изборите, беше втора политическа сила, а ДПС беше трета. Мисля, че вместо да се чудят как е възможно обществото тогава да не е изразило недоволство, а сега да реагира толкова остро, би трябвало сами да си зададат въпроса защо направиха толкова много глупости (например идеята да върнат забраната на пушенето на обществени места), при това за толкова кратко време. Те просто нямат подкрепата на мнозинството и е трябвало да очакват, че обществото ще ги гледа под лупа. А може би пък не са вярвали, че хората могат да се организират сами във Фейсбук?!

Орешарски трябва незабавно да подаде своята оставка. Излишно е да чакаме кабинетът да падне при някоя следваща небивалица. Достатъчно се изложиха, при това още в самото начало. Сами са си виновни.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес