Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направим сега?

15 Saturday 2013, 10:24 часа • 13701 прочитания

Благодаря на всички, които гласуваха за БСП, за да не бъдат на власт ГЕРБ. По-национално сигурен не съм се чувствал никога до този момент! Това е шега, разбира се.

Ако изобщо е имало съмнения у някои посредствени хора, че настоящото правителство не се ръководи от мутро-олигарси, че е по-различно от предишните, то вече тези техни съмнения със сигурност отпаднаха с назачаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Трудно ми е да се сетя за правителство, в което да не е имало хора с наднормено самочувствие и съмнителни биографии, но е редно да отбелжа, че чак такива индивиди не си спомням да е имало до този момент. Или поне не е имало в съзнателния ми живот. (Биографията на „гусин“ Пеевски можете да я прочетете тук: http://bulgaria.actualno.com/Biografija-na-Deljan-Peevski-news_427972.html).

Г-н Орешарски трябва да подаде своята оставка незабавно! Час по-скоро! Дори и уважавани общественици с леви убеждения заявиха, че не вярват вече в това правителство, след назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Оставката е единственото разумно решение, което може да вземе премиерът в тази ситуация, когато улиците се изпълниха с недоволни българи, при това само месец след парламентарните избори. В противен случай народният гняв ще расте все повече. А колкото повече глупости успее да направи това правителство, толкова по-фатално ще е падението за столетната партия, ДПС и „Атака“, но по-тревожното е, че ще бъде пагубно за българския народ.

Предсрочни избори са изключително наложителни в този момент!

За съжаление, истинска десница в момента няма в България. Няма партия, която да обедини гласовете на всичките онези, по мои наблюдения, предимно интелигентни хора, които са гласували за някоя от политическите формации, които не успяха да минат 4-процентовия праг, за да влязат в Парламента – ДСБ, „България на гражданите“, НДСВ, СДС, „Зелените“ (които са леви, но вдъхват доверие и в много избиратели с десни убеждения) и т.н. Това, разбира се, е хипотетично, в случай че Орешарски подаде остаквата на кабинета си в резултат от протестите.

Съжалявам да го кажа. Но да оставим страната си в лапите на ГЕРБ ми се струва единственото реално решение, за да може тя да оцелее до създаването на подходяща десница, поне според мен.

Не е имало правителство през Прехода, което да не е било ръководено от мутро-олигарси. Напълно осъзнавам роднинската връзка, ако мога така да се изразя, между ГЕРБ и БСП. Моето мнение, колкото и наивно и дори погрешно да е то, е че БСП (дъщерята на БКП) е майка ДПС, а също е и баба на „Атака“, която й е внучка от ДПС. Но по-непослушната внучка на БКП е именно ГЕРБ.

Да, от всичките злини в момента, ГЕРБ е най-малкото зло. И докато се създаде стабилна десница, но истинска, която да я подкрепят мощно много интелигентни хора, най-добрият вариант е всички десни да дадат своя глас за ГЕРБ. Още повече, че в ГЕРБ наистина има хора, които са способни. И го доказаха.

Левите партии по целия свят, не само у нас е така, използват гласовете на най-бедните, за да подкрепят олигархичните кръгове. А десните, но истинските десни, а не ГЕРБ, стимулират малкия и среден бизнес, за да може да има повече работни места, за да има повече конкуренция, в резултат на която да се повишат доходите на населението. Тоест, десните партии са много по-леви от левите, ако мога така да се изразя.

А стабилна десница ще има отново в България. Със сигурност ще има все някога, защото в дясното има личности, които дори и да не демонстрират някакви балкански лидерски качества, каквито сме свикнали да демонстрират родните ни политици, те имат изключително разумно и достойно поведение, интелигентни са и имат европейско, а не латиноамериканско мислене.

Пример за такъв политик е Мартин Димитров. Той е личност, на която можем да се доверим, поне според мен. Или поне е такъв политик, на какъвто биха се доверили разумните европейски граждани на около 1000 километра северозападно от София. Много се надявам той да направи своя партия.

Но докато десницата се възроди, не бива да оставяме държавата си в ръцете на такива простовати хора, каквито вероятно не биха станали нищо повече от шофьори на такси (в най-добрия случай) дори и по времето на социализма.

* * *

Може би съм твърде млад да правя политически коментари. Признавам, че е така. Но след като човек като Делян Пеевски минава за толкова гениален, след като той вдъхва толкова силно доверие сред някои изявени представители на политическия ни елит, не виждам защо и аз да не си изкажа мнението, колкото и некомпетентно да се стори то на много умни госпожи и господа.

Ако правителството на Орешарски бъде свалено, на следващите избори гласувайте разумно. Това е моят граждански призив. Благодаря за вниманието!

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес