Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mит или реалност? Другото лице на Христофор Колумб. Звярът от Жеводан. Кой е бил скрит зад „Желязната маска“?

14 Friday 2013, 09:02 часа • 4964 прочитания

 

Христофор Колумб – откривател на Америка или алчен робовладелец?

Всички знаем Христофор Колумб като безстрашния мореплавател, който е открил континента Америка, макар че местните индианци никога не са го губили, или поне не до неговото пристигане.

Въпреки че Колумб е национален герой и на двата американски континента, според мнозина той е най-голямото злощастие за тези земи. Смятат, че е тръгнал натам с една единствена цел – богатството, което принадлежало на местните хора.

Във вековете след откриването на Америка, европейските заселници провели геноцид срещу местните индиански племена. Днес те са абсолютно малцинство на континента.

Робовладелецът Колумб

Освен откривател на Америка, Христофор Колумб е бил и робовладелец. Според мнозина именно той е човекът, който е открил, че местните хора може да бъдат използвани като роби. Натъпквали ги в кораби и ги изпращали в Испания. Повечето от тях умирали още по пътя през океана. Христофор Колумб изпратил много повече роби в Испания, отколкото който и да е било друг човек.

Наистина ли той е истинският откривател на Америка?

Мнозина дори поставят под съмнение това, че той е първият европеец, който е открил континента Америка. Първите заселници в Северна Америка вероятно са стигнали дотам от Евразия през Беринговия проток, който тогава най-вероятно все още не е същестувал. През 982г. викингът Ерик Червения открил Гренландия. Според някои е почти сигурно, че викингите достигнали и до Америка.

През 1504г. Америго Веспучи посещава новооткритите земи. Някои писания от онова време твърдят, че той е бил истинският откривател на Америка. След като един картограф им се доверява, той кръщава Новия свят на Америго Веспучи. Затова и днес наричаме тези земи Америка, а не например Колумбия.

Още мистерии за Колумб

Историята приема, че е роден е в Генуа през 1451г. Но е интересен фактът, че Колумб е предпочитал кастилския език пред италианския. Според испанския историк Салвадор де Мадариага, семейството на мореплавателя Колумб било еврейско. То напуснало Испания, но продължило да използва испанския език, защото тогава в Испания имало гонения срещу евреите. Но оттук възниква друг въпрос с неясен отговор - защо Христофор Колумб се е върнал в Испания в разгара на провежданата там антисемитска кампания?

Идеята му за откриване на нови земи била подсказана от негови познати учени, които твърдели, че Земята е кръгла, а не плоска, както се е смятало през Средните векове. Всъщност, тогава е имало доста хора, които подозирали, че Земята е кръгла, защото виждали как корабите изчезват на хоризонта, но това е било табу за тях.

Финансиран от испанската монархия, Колумб достигнал бреговете на Бахамите, Куба и Хаити. За първи път стъпил на американския континент близо до Тринидад. До края на живота си той вярвал, че е стъпил в източна Индия. Затова и местните жители били наречени индианци. Противно на официалната теза, след своето постижение е живял в охолство и е бил окичен с титлата „адмирал на океана“.

Кой e бил скрит зад „Желязната маска“?

Желязната маска е може би най-известният затворник в историята на Франция. Началото на мистерията е поставено със смъртта в Бастилията на един затворник (на 19 ноември 1703г.), чието име, както и причината за престоя му в тъмницата, били пазени в строга тайна.

Историята постепенно се раздухва, добавят й се различни детайли, докато накрая, изпод перото на Волтер, се превръща в истинска легенда. Той пръв споменава една подробност, способна да разбуди въображението на читателя – долната част на маската на затворника била снабдена със стоманени пружини, които му позволявали да се храни без да я сваля. Той добавя също, че на тъмничарите им било наредено да го убият, ако разкрие самоличността си. Твърди, че към затворника се отнасяли с изключителен респект, свирили му в килията и му доставяли бельо от най-фина дантела.

Волтер включва и историята със сребърната чиния, върху която затворникът написал името си и я хвърлил от прозореца на килията си. Намерил я неграмотен рибар, който я отнесъл на коменданта, а последният, след като се уверил, че рибарят наистина не може да чете, му казал – „Вървете си, вие сте щастливец, че не умеете да четете”.

Според различните хипотези, зад желязната маска се криел Молиер, Д‘Артанян (реално съществуваща личност, по-късно пресъздадена от Александър Дюма в „Тримата мускетари“), брат-близнак на Луи XIV или друга важна личност. Тази мистерия е пресъздаден във филма „Желязната маска“ от 1998г., където в ролята на Желязната маска е Леонардо ди Каприо.

Звярът от Жеводан

Звярът от Жеводан е загадъчно, подобно на вълк същество, което убивало и изяждало хора на територията на френската провинция Жеводан (днес в департамента Лозер), в Маджеридските гори, между 1764-та и 1767-ма година. Жертвите на звяра са над 230 души, от които са изядени 123. За чудовището отдавна се води спор, най-вече за същността му.

Когато мълвата стигнала до Версай, Луи XV изпратил на помощ войска от 20 000 души, но и това не помогнало. Били избити много невинни животни, но не и чудовището. Три години по-късно жеводанецът Жан Шастел успял да убие звяра, въоражен само с пушка и молитвеник. Той поел към хълма Муше, където най-често хората срещали звяра. Когато чудовището се появило, преди да го застреля, Жан Шестел първо дочел започнатата страница от Светото писание, а едва тогава се прицелил и произвел изстрела.

Звярът бил препариран, а жеводанци започнали да обикалят с трофея из градовете на Франция, където хората го виждали срещу скромна сума. Кралят също пожелал да види легендарното чудовище. Жан Шастел лично поел към Версай, носейки своя трофей, но дългото пътешествие се отразило зле на трупа. Щом отворил сандъка пред краля, там имало само зловонна кучпчина от козина и кости. Кралят наредил те да бъдат изхвърлени.

Пресата по онова време отразявала случилото се. Съдейки по раните на жертвите и ранените, ставало въпрос за наистина необикновен звяр. Много по-едър бил от вълк, почти с размерите на крава. Муцуната му била широка, но и заострена, с червеникав цвят. Той можел да тича бързо, понякога в рамките на един ден бил забелязван около няколко различни села. Можел да скача до 9 метра. Издебвал плячката си като се влачил по корем и нападал като котка. Кучетата подвивали опашки и се разбягвали, когато го виждали.

Никой в крайна сметка не е установил за какво животно ставало въпрос, но било сигурно, че не било вълк, защото хората от Жеводан познавали добре тези животни. Хората допускали, че е някакъв мутант или появата му е в резултат от нечиста сила.

Дори и днес не се знае какво точно е представлявало чудовището от Жеводан. Някои допускат, че е било възможно местните хора да са били тормозени от някой маниак, който се е преобличал в костюм на звяр. Смята се, че поне няколко от стотиците жеводански убийства са били дело на човек.



Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес