Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За правото да се изучава майчин език в училище и лумпения популизъм

04 Tuesday 2013, 09:47 часа • 4802 прочитания

Тези дни се начетох на всякакви отвратителни коментари в Интернет (обикновено написани “ETO TAKA”, или по-точно “eto taka”), предимно на тийнейджъри, но и на доста зрели, врели и кипели госпожи и господа, които поне на думи са готови да хванат оръжията и да започнат да се сражават с някого, защото някой им бил казал нещо, някъде били дочули или пък били чели-недочели нещо, постъпвайки подобно на хилядите американци, които искаха да бомбардират Прага, след като чеченци взривиха две бомби в Бостън. Tъпо, нали?

По принцип е по-лесно да си емоционален до ярост, отколкото да мислиш. И е по-лесно да прочетеш само заглавието на някоя статия, отколкото да прочетеш и текста, който се съдържа в нея. В случая вина имат и медиите, защото прочетох десетки статии и коментари, които съдържаха пълни абсурди. Поради тази причина реших да коментирам тази тема, въпреки че изобщо нямах такова намерение.

Братя псевдородолюбци, готови да дадете живота си за “kleta maika balgariq na tri mureta”, успокойте се. Свалете и приберете бухалките, камъните, прашките и каквото още сте си приготвили, за да освободите България. Това, разбира се, е ирония. Защото вие за пореден път се хванахте на въдицата, повярвахте на представлението на две напълно еднакви на практика партии, едната уж националистическа, а другата уж либерална и защитаваща правата на етническите турци... Бяхте озверени от две политически формации, които само ви будалкат, създавайки напрежение, за да стоят в Парламента, да имат власт и да си вършат далаверите.

Никой няма да ви кара вие да учите турски език в училище насила, нито пък някой може да направи турския език „втори майчин“, което пък е най-големият абсурд, който прочетох. Изречените от парламентарната трибуна думи на Лютви Местан, които дадоха тема за „размисъл“ на хейтърите в Интернет, са били казани или с цел популизъм, или в резултат на прилив на емоции и незнание, от непознаване на Конституцията. Но тъй като господинът има вид на уравновесен и интелигентен човек, силно се съмнявам да е второто.

Ето какво пише в Конституцията:

Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. (Тоест, българският език е задължителен за изучаване от всеки един български гражданин, без значение какъв е неговият етнически произход).
(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език. (Тоест, това е право, от което всеки може да се възползва, но не е задължително).
(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона. (Тоест, освен в определени от закона случаи, всеки има право да говори на какъвто си пожелае език).

И сега учениците, за които майчиният език не е български, могат да го изучават от I до VIII клас в общинските училища в рамките на определените с учебния план часове за свободно избираема подготовка, а изучаването на майчин език за отделните класове е 4 часа в рамките на седмичното разписание, според постановление No183 на МС от 1994г. Тоест, няма нищо ново под слънцето, което да ви тревожи. 

Турският език се е изучавал в българските училища и до този момент, което е напълно нормално демократично право. Следователно думите на Местан са просто глас в пустиня, а реакцията на някои хора е меко казано прибързана и наивна. Напомням, че българите в Молдова, в Западните покрайнини в Сърбия и в Банат също изуачават своя майчин език в училище. Така трябва да бъде и така е справдливо навсякъде по света. А всяко изключение би било нарушаване на демокрацията.

Истината е, че колкото и да са въодушевени някои хора от „национализма“ на една партия, възползвайки се от страха на етническите българи от евентуален тероризъм, косовски сценарий и т.н., нейните членове единствено целят да трупат своите дивиденти. Другата партия пък прави същото, използвайки страха на етническите турци от повтаряне на Възродителния процес, за който и до ден днешен няма наказани, а това е едно от най-срамните петна в историята на България. Преструват се, че ги пазят от нещо, че ги закрилят. И те го правят поради същата единствена причина – за да трупат дивиденти, разчитайки на подкрепата на своя електорат.

Това означава, че тези две партии се подкрепят дори не задкулисно, а твърде явно. Че си сътрудничат, за да се поддържат постоянно, за да има кой да гласува за тях, за да бъдат облечени във власт. Те са две пипала на един и същ октопод.

Да не говорим, че е твърде вероятно едната от тези две партии да е създадена, за да балансира гласовете между БСП и СДС в зората на демокрацията, защото в противен случай гласовете на нейния електорат биха отивали винаги в полза на синята, демократичната идея. Но спирам дотук, защото се унесох.

Трябва да знаете, че и етническите турци, и етническите българи искат едно и също – да благоденстват, да живеят в мир, без страх.  Не позволявайте на тези хора да ни настройват едни срещу други. Не ставайте проводници и излъчватели на тяхната злоба, за да продължим българи, роми, турци, арменци и евреи да живеем в мир и любов (колкото и клиширано да звучи), както сме живеели векове наред, дори и в рамките на Османската империя, когато всички сме били поданици на султана и еднакво сме страдали от престъпленията на алчните и властолюбиви османските държавни чиновници.

Патриоти, ако наистина сте такива, ако знаете значението на тази дума, внимавайте какво мислите, внимавайте какво говорите и най-вече какво си пожелавате. Защото то може и да ви се случи. За доброто на вас и на вашите деца и внуци, опитайте се да живеете спокойно и нормално. Абстрахирайте се от комплексите и стереотипите. И мислете. Опичайте си акъла! Помнете, че преди всичко друго, преди българи, роми, турци и т.н., всички сме хора, че не сме кой знае колко различни, че във всеки един от нас има частица от Създателя.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес