Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те все още са между нас…!!!

02 Sunday 2013, 13:53 часа • 1605 прочитания

Тях ги има и са прокълнати заради едно или друго, души, обречени на самота, страх и вечен глад...за кръв! Най-култовите вампири в историята са Дракула, Байрон, графиня Батори. За последната нямаме точни доказателства, но Дракула е гонил османците до Варна и дори според легенди е оставил потомци тук. Според други легенди е сътворил църква в покрайнините на Варна, в която е зазидал тайна и е факт, че напоследък Варна наистина е окултната столица на България. Информационният повод, обаче е малко по-различен.

Още през миналото лято беше разпространена новината за открити скелети на вампири в България и по-точно в Созопол. Информацията заля световния информационен поток. Медии от целия свят тръбяха за останките на кръвопийците, промушени в гърдите с пръти, и мистериозните ритуали, които ги спохождат. Според някои костите са поредната част на серия находки в Западна и Централна Европа, които хвърлят нова светлина върху сериозното отношение на хората спрямо вампирската заплаха и начина, по който тези вярвания са се превъплатили в модерния мит.

Ето само една малка част от заглавията от световните медии, които отразиха новината почти светкавично: "Дейли Мейл": Археолози в България изровиха два скелета на вампири, Бостън глоуб": България: Откриха скелети, третирани срещу вампирство, "Ю Ес Ей тудей": В България намериха скелети на вампири, "Вашингтон пост": Български археолози откриха скелети, намушкани в гърдите, за да не станат вампири, Би Би Си: Намериха скелети на вампири до Черно море, Си Би Ес: България: Скелети са третирани срещу вампиризъм, Интерфакс: В България са намерени скелетите на два вампира, "Аргументи и факти": В България намериха скелети на средновековни вампири.

Оказва се, че лорд Байрон е обикалял Европа в търсене на вдъхновение, сила, отговори, а защо не и…жертви. Говори се, че негови седалища са Венеция, Лондон и Гърция, където намира "смъртта" си. Той все пак е идвал в България. Излиза, че сме посещавани от едни от най-влиятелните фигури на мрака, а в нашата малка страна няма нито един подаден сигнал за прояви на вампиризъм. За съжаление не всеки, който знае за някакви изяви на тези същества, би споделил това.

В България се е вярвало главно в три вида вампири. Първите са се хранели с торта на животните през нощта. Вторите са се наричали дермини и са причаквали своите жертви в мелници и мазета. Третите са се появявали само по Коледа и се е считало, че това е духът на закланото прасе, някъде се казва и че това са таласъми. Като цяло това е вампирската история с нас.

От човека или някои обекти (обикновено закопано имане) може да се образува нечист дух, чието съществуване не е трайно. Тези духове носят различни имена: вампирин, плътеник, въпер, лепир, вапир и дракос. Такива различни имена носи душата на човека в различните места и български краища. „Плътеник“ е в Западна България, „вампир“ - във Воден, Битоля и Самоковско, „въпер“ -в Демирхисарско, „лепир“ -в Търновско, „вапир - в Прилепско, „дракос“ -в Хасковско.

Нечисти духове са вампири, или плътници, тези които паднат убити от куршум, които бъдат обесени, удавени или посечени, тези, които посягат сами на живота си, които са умрели много стари, които, когато умрат, не са кръстени, или не са помазани с масло (зейтин) и вино и са погребани неприкадени, които мъртви не са окъпани, а заровени неокъпани, които мъртви не са пазени да ги прескочи животно, или са давали жените една на друга нещо през мъртвия труп. Това отново са част от народните вярвания, разпространени масово по българските земи.

Вампирът, пак според народните вярвания, може да бъде убит само от глогове - хора, родени в събота, които могат да го виждат, както още и такива, които са заченати от самите плътеници, или вампири. В народните предания се сочат многобройни конкретни случаи.

В с.Доспей, Самоковско, се помни и разказва такъв случай. От селото имало хора, отишли в Цариград по работа. Там един човек умрял и се уплътил. Като преминал времето, той се „укостил“ и тръгнал от Цариград, така си дошъл в родното село. Жена му, която била уведомена за смъртта, като го видяла, познала го, че не е предишният й мъж. Тя разказала на селяните си и те се събрали, хванали го и като се уверили, че е вампир, затворили го в една плевня накрая на селото и го изгорили.

Истината е, че вампирите са страшни преди да станат такива, още докато са в неплътско състояние и се появяват, за да всяват страх в роднините си. След като минат заветните 40 дена и душата на покойника вече няма как да се качи на горния свят, в него започва обратна метаморфоза. От разлагане той преминава отново към възвръщане на нормалната си плътска форма. Това е още като е заровен в ковчега. След известно време той излиза. Чисто физически прилича на себе си преди смъртта, но има някои изменения. Например окосмяването му е много по-силно отколкото преди това, очите му са зачервени като на недоспал човек. След като се превъплъти отново, той обикновено напуска родното си място и заминава нанякъде, където не знаят какъв е. Странно защо, за да може отново да живее пълноценно сред живите, вампирите си избират за професия бръснарството. Могат да умрат само от едно единствено пробождане, защото нямат органи, а кожата им изпълнява ролята на нещо като торба, която държи само и единствено кръв. Прободеш ли ги, те мигновено стават на пихтия, от тях остава само локва кръв. Всичко това е само фолклор, но кой знае, понякога фолклорът ни дава и реални исторически примери..!

Новините днес