Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уважаеми другари и другарки... Пардон, пушачи и пушачки...

29 Wednesday 2013, 08:27 часа • 4242 прочитания

Ако не сте разбрали причината за световната икономическа криза, която започна през август 2008г. в САЩ и бързо се настани и в Европа, причината вече стана ясна. А тя е, че там не пушат достатъчно. Ако пушеха колкото нас, ако в много от тези държави пушенето на обществени места не беше забранено още тогава, никаква криза нямаше да ги улови. И понеже правителството на ГЕРБ забрани да пушим и ние, кризата дойде и при нас. Но не се тревожете. Властта вече ще е в сигурни ръце.

Първата сензация, с която встъпват в полза на демокрацията другарите и другарките от Партията-майка, е да преосмислят забраната за пушене на обществени места, която въведоха лошите от ГЕРБ, за да мъчат клетия средностатистически български пушач, карайки го да се съобразява с непушачите. Нещо, което до този момент винаги е било тъкмо обратното – винаги непушачите са се съобразявали с пушачите. Колко удобно – разрешаваш пак пушенето, пускаш димната завеса, за да не те виждат какво правиш, и започваш да ядеш депутатски кюфтета и да крадеш.

Хотелиерите и ресторантьорите, горките, също много изстрадаха от лошите ГЕРБ. Оплакаха се, че са отчели 70-80% спад в оборота в заведения в редица области. Те пострадаха не само със забраната за пушене на обществени места, а и от свързването на касовите апарати директно с НАП. Как не ги беше срам тези хора да им удържат данъци на клетите хотелиери и ресторантьори, които преди това са прибирали за себе си?!

От бранша на хотелиерите и ресторантьорите предлагат две възможни решения. От една страна БХРА предлагат да се върне в сила старият режим и заведенията да се разделят на помещения за непушачи и пушачи. Друга идея на бранша е пушенето да се забрани само в заведенията за обществено хранене, но регламентът да не важи за барове, кафенета и нощни заведения.

„Българинът е такъв – иска да излезе, да изпие едно питие и да изпуши една цигара. Това е все едно да забраниш на италианците да ядат паста“, заяви Константин Диков... Ох, как пък не съм разбрал, че не съм българин за повече от 20 години на този свят?! Как така предпочитам да ям шопската си салата без да пия и да пуша, без да искам да усещам миризмата на благодатния тютюнев дим около мен? Как така отказвам да излизам от заведението с невидима мантия след мен, ухаеща на пепелник?!

Според политическия хамелеон Мартин Захариев, който в момента е приютен в БСП, забраната трябвало да отпадне, защото така или иначе тя не се спазвала... Ах, каква логика само! Какъв пример, какъв народен представител, какъв стил, каква класа... В такъв случай, другарю Захариев, хайде да отменим всичките закони, които не се спазват, за да може всеки див селяндур да си прави каквото си пожелае и в крайна сметка да се върнем по шатрите.

Същият г-н Захариев констатира: “Ние сме южна нация, южен народ – за нас забавлението върви с цигара в ръка, така разбираме ние живота”. Да, баш южен народ сме... Значи така било, а аз цял живот съм живеел в заблуда, доверявайки се на учебниците по родинознание... Значи, след като българите сме южен народ, хан Аспарух не е дошъл от север, прекосявайки Дунав, а е дошъл от юг, прекосявайки Нил, Нигер, Амазонка или Брахмапутра. Сигурно сме и цветнокожи, но сме делтонисти и не го виждаме... Г-н Захариев, южняци може да сте вие, може да са вашите съпартийци и електорат, но аз не съм южняк и не искам да бъда. И българите като мен, които също не са южняци, не са по-малко от вашия електорат. Уверявам ви!

„Уважаеми“ бъдещи министри и народни представители (респ. другари и другарки/бейове и ханъми), България не е южна, а европейска страна, най-старата европейска държава и част от Европейския съюз. Да, разбирам, че стандартът ни на живот, здравеопазването ни, правосъдието, образователната и социалната ни системи са по-скоро латиноамерикански, също както и вашите интелект и манталитет, но рано или късно ще станем нормална държава, без значение дали на вас ви харесва или не. Може и след 200 години да се случи това, но то ще се случи!

Ако пък вие се чувствате южняци, моля, последвайте братя Галеви и се преселете в Южна Африка (или в която си пожелаете друга южна страна), където да си пушите на воля в заведенията и да си щракате с пръсти, живеейки живота си по южняшки, въпреки че точно в Южна Африка едва ли някой ще ви търпи да сте чак такива южняци, каквито сте тук, но все пак резките промени не са полезни за психиката на човеците и шимпанзетата. Първо там идете, а после някъде в южните джунгли на Зимбабве, Конго, Мадагаскар или Ангола, при корените ви. Да си пушите, да си друсате кючеци, да си псувате и дебелеете в своята прародина. Пък дано местните ви изтърпят. И изобщо няма да ни липсвате тук. Вземете и електората си със себе си. И те по южняшки да си живеят с вас.

***

Тютюневият дим ще ни спаси, скъпи българи! Всичко ще цъфне и светне! Икономиката ни ще възкръсне! След като отново пуснем пушачите да димят, кризата ще си тръгне! Ще се вдигнат заплатите и пенсиите, ще се появят нови 300 000 работни места, ще паднат данъците и цената на тока... А да не говорим как здравето ни значително ще се подобри.

Боже, недей да пазиш България. Просто си контролирай версиите.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес