Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важността на подлушванията и медиите

15 Wednesday 2013, 09:20 часа • 2186 прочитания

На народа сякаш чак сега му просветна, че го управляват нагли простаци, след като всички чуха записания в Банкя разговор. Сякаш много хората за първи път разбраха, че телефоните може да се подслушват. Само какво прозрение...

Интересно ми е дали са мнозинство или малцинство хората в тази страна, които вярват, че никога досега не е имало подслушвания, че предишните правителства, главни герои в които пуснаха тези компромати срещу ГЕРБ, не са подслушвали никого.

Наистина ли вярвате, че подслушвания е имало само в последните три години и половина, по времето на управлението на ГЕРБ? Мислите ли, че членовете на опозицията не псуват и не използват цинизми, когато не ги дават по телевизията, само защото един-двама от тях носят очила, които им придават вид на отличници? Колко хора се замислиха защо точно срещу това правителство, което засегна интереси и привилегии на много съмнителни бизнесмени и олигарси, в това число и чуждестранни, се изляха толкова много компромати точно преди изборите?

Аз не вярвам на нито един от тези политически кукли на конци, които твърдят, че по време на тяхното управление не е имало подслушвани, или поне те не са знаели да е имало такива, че не е имало нагли и невъзпитани управляващи (помня, например, някакъв индивид, който беше казал, че щял да прави на майките с репродуктивни проблеми „ин виво“, вместо „инвитро“) или пък, че не е имало далавери на поразия. А при правителството на ГЕРБ, видите ли, това е прецедент. Може да съм на две десетилетия, но не съм вчерашен.

В света, в който живеем, отдавна вече не се толерира личната неприкосновеност, а какво остава за хора, които ръководят държавата и трябва да я управляват така, че да останат доволни определени бизнес кръгове и да бъдат задоволени външните интереси. За хора на важни ръководни постове, в това число и министри, почти винаги се избират такива, които могат да бъдат ‚държани“ с нещо. Така е било винаги, така е сега, така ще бъде и за в бъдеще.

Това, че някой подслушва министрите ли е най-големият проблем в нашата държава, и то преди изборите? Нима подслушването е по-важно от това, че имаме отвратителна здравна и социална система? Или пък е по-важно от това, че повечето българи (в това число и аз) не могат да си изберат партия, за която да гласуват, при това от цели 45?

Това, че нещо не е в медиите, не означава, че то не се случва.

Хора загиват при всякакви инциденти всеки ден. Но медиите решават, че някой инцидент би бил по-интересен от другите и го излъчват, а аудиторията остава с впечатление, че това е единственият такъв инцидент за цялата седмица, било то пътен, битов или друг. След като са го показали по телевизията, той се е случил. А ако не са го показали по телевизията, то той не се е случил.

 

Самоубийства има не само когато някой се самозапали и ви го кажат красивите говорители по телевизията. Те се случват всеки ден. Но до вас достига само една малка част от статистиката на самоубийствата – обикновено тези, които са зрелищни. Останалите, че някой пенсионер се е нагълтал с хапчета, че някоя тийнейджърка си е срязала вените, защото гаджето й я е изоставило заради друга, че някой е скочил от балкона на апартамента си, просто не биха ви били интересни. Но ако е скочил от мола, тогава вече ще научите. Защото това е зрелищно и ще ви бъде интересно. А вие ще останете с впечатлението, че поне за последните 2 седмици  това е единственото самоубийство в страната, а медиите и държавните институции се грижат за вас.

Хора изчезват непрекъснато, а не само когато журналистите в медиите решат, че няма с какво друго да ви занимават. Отворете сайта lipsva.com, където се публикува информация за изчезнали хора (или граждани, както е модерно сега да се обезличаваме) и сами направете справка колко души изчезват безследно в рамките на всяка една календарна седмица. Направихте ли го? А сега си помислете за колко от тези случаи вие сте уведомени от медиите. Помислете си защо хора изчезват толкова често и до какъв по-дълбок проблем може да се достигне, ако се заговори повече и се разчовърка в тази тема. Впрочем, преди години много се заговори за отвличанията на хора, вероятно дори с цел търговия с органи, но за малко. Явно тази тема не беше интересна на обществото.

Земетресения у нас стават всеки ден, просто защото страната ни е разположена много близо до границите на две тектонски плочи – африканската и анадолската, а и цялата ни страна е осеяна с разломи. Повечето са с магнитуд под 2 по Рихтер и не се усещат, което е напълно естествено. Но някоя по-възрастна дама ще си каже, че идва краят на всички нас, защото по телевизията съобщават за земетресения всеки ден, което никога досега, или поне във времето когато телевизията е била само една, не се е било случвало.

Знаете какво се случи в Бостън на 15-ти април, нали? (Двама чеченски братя направиха терористичен атентат, при който на място загинаха двама души, а при престрелка с полицията загина и един полицай). А знаете ли, че в същия ден е имало серия от терористични атаки в Ирак, при които са загинали общо 75 души, а ранените са 356, като само в Багдад бомбите са били 8? Не, това не го знаете.

Не знаете, че и ден по-рано в Сомалия са загинали 35 души, а над 40 са били ранени при самоубийствен атентат в сградата на Върховния съд в Могадишу. Не знаете, че при серия от атентати в Ирак в периода от 23-ти до 26-ти април са загинали над 331 души, а ренените са повече от 577.

Терористичните атентати, които се случват ежедневно, са само едно от нещата, които сякаш не се случват, защото медиите не ви го казват. Не ви го казват, защото е сензация, ако се случи в САЩ или в Европа. А ако се случи в Близкия изток, Азия или някъде в Третия свят, тогава вече не е сензация, а се приема така, сякаш си е в реда на нещата.

Медиите контролират живота на хората и определят дневния ред на обществото. Защото хората, които предпочитат да се информират само от масовите медии, искат това да бъде така, макар че не го признават дори и пред себе си.

Случват се много неща, които не са особено важни, но пък биха били интересни на масовата аудитория. Затова те се превръщат в новини, въпреки че нямат новинарска стойност.  

Случват се и много неща, за които масовите медии дори не споменават, защото знаят, че те не биха били интересни, не биха били достатъчно сензационни, за да бъдат усвоени от аудиторията. „Каквото кърви, то върви“ – това е вечен медиен афоризъм. Така е сега, така ще бъде и завинаги.

Хората сами се държат в калъпа (или в матрицата, както е модерно да се казва). Те сами не искат да бъдат информирани за важните неща, защото предпочитат сензации. Но за това не са виновни те. Просто такова е човешкото съзнание. Така сме създадени.

Винаги имайте на ум това, че освен нещата, които сте видели в телевизионната емисия новини, са се случили още много важни неща. Ако все пак искате да бъдете информирани добре за нещата, които се случват на този свят, четете книги, гледайте алтернативно кино, не приемайте всичко за чиста монета и най- важното – мислете.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес