Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моят избор на 12-ти май

10 Friday 2013, 09:54 часа • 2199 прочитания

На България й трябва добър, интелигентен, рационален, хуманен, мъдър и дори духовно извисен политически лидер.

Трябват й добри, интелигентни, рационални, хуманни и мъдри народни представители.

Трябват й и повече добри и хуманни граждани – деца, възрастни или пенсионери; Българи, роми, турци, евреи или арменци; Лекари, адвокати, учени, футболисти, хигиенисти или общи работници.

Поради причината, че рядко срещам  тези качества сред лидерите у нас, далеч не само сред политическите, аз няма да подкрепя никоя партия на предстоящия вот за Народно събрание. Но ще се разходя до близкото училище, за да пусна своя празен глас.

Знам, че е тъпо, знам, че гласът ми няма да има смисъл... Но вече веднъж гласувах за „по-малкото зло“. И съжалих. Този път обаче няма да гласувам за никое зло – малко, средно или голямо. Злото не заслужавата и не бива да бъде поущрявано, без значение малко или голямо е то. Затова ще постъпя тъпо и безсмислено, както всъщност тече животът на огромна част от тези, които ще подкрепят по-малкото зло, най-социалното зло, най-лъжелибералното зло, най-гражданското зло, най-националистическото зло, най-дясното зло или някое друго зло, което дори само на себе си не вярва, че става дори и за зла квартална клюкарка.

Далеч не живея с мисълта, че всичките лидери на партии, министри и народни представители влизат в политиката с две основни цели – да правят мръсно на горкия народ и да забогатеят. Напротив, дори вярвам в това, че по-голямата част от тях се гмуркат с купища от добри намерения. Факт е, че абсолютно всяко едно правителство на прехода остави и положителни следи след себе си – някои повече, други по-малко, но важното е, че България върви напред.

Проблемът обаче е, че повечето хора у нас вярват, че за да направиш добро е достатъчно само да имаш добри намерения. Но не е така. За да направиш добро са ти нужни висши човешки качества, които не всеки човек успява да прояви във своя живот. Или със сигурност повечето хора ги проявяват твърде рядко. Тези качества са въпрос на възпитание, но и на природа. Те са именно добродушието, интелектът, рационалността, хуманността и мъдростта – все качества на духа. Към тях добавям и благородството, честността и предаността, дори и себеотрицанието, до известна степен.  

За да се опитам да бъда максимално ясен и да опростя дотук казаното, ще посоча умението за работа в екип и важното лидерско качество за подбор на кадри. Ако лидерът не може да работи в екип и няма нужните качества и желание, за да подбере добри кадри, то той със сигурност само ще си остане с добрите намерения.

Ако и хората в един екип не могат да работят градивно заедно, тогава също си остават само с добрите намерения. А невъзможността да се действа градивно и колективно е черта, с която се характеризира нашият народ. Разбира се, когато става въпрос за деструктивност, ние сме много обединени и силни. Винаги.

Въпреки невъзможността на голяма част от правителствата да реализират повечето от своите добри намерения, все пак при всяко едно от тях можем да видим някакви резултати с добър и изцяло положителен завършек, благодарение на които животът ни се е подобрил, бъдещето на страната ни се е променило. Често тези резултати не може да бъдат усетени веднага, но със сигурност ще бъдат усетени след години.

Това означава, че сред министрите, сред народните представители, а може би и сред лидерите на партии, има и хора с висшите човешки качества, за които говоря в този текст. Те са хора, които въпреки некомпетентността и недобронамереността на повечето от другите в екипите им, въпреки неблагоприятната за тях среда, са успели да осъществят част от своите добри намерения. Това означава, че доброто съществува и действа. То се е скрило някъде, може би си слага маски, за да не бъде разпознато и унищожено, но е факт, има доказателства, че съществува, както сред политиците, така и сред обикновените хора.

Ще дам своя положителен глас, когато видя, че доброто в политиката се обединило, че е изхърлило голяма част добронамерените и ги е заменило със способните да правят добро. Ще подкрепя само доброто, когато някога отново се появи, било то с венец на главата или с костюм. Новият Месия ще го познаем само по делата му. Не по добрите му намерения.

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес