Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Език свещен на моите деди...

08 Wednesday 2013, 09:45 часа • 1424 прочитания

След като в медиите се разпространи аудиозапис на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов и прокурор Николай Кокинов, Интернет обществото много се възмути от езика на някои хора, които ни управляваха през последните 3 години и половина.


Интелектуалци, псевдоинтелектуалци и хора, които намират марковия анцуг за изключително престижен избор на облекло, с което да отидеш да си напазаруваш в кварталния супермаркет, а защо не и да се разходиш по жълтите павета с него, се обединиха около идеята, че е недопустимо управляващите европейската ни родина да използват толкова цинични епитети.

Съгласен съм. Отвратително е, че ни управляват такива хора. Но чак сега ли разбирате, че езикът на лидерите у нас е такъв?! Чак сега ли осъзнавате, че държавата ни се е оселянила непоправимо?! Ако наистина го разбирате чак сега, съжалявам за вас.

Всъщност, не беше ли именно този език на Бойко Борисов, народен, близък до този на простия човек, една от причините той да бъде признат от обществото ни като „пич“?! Не е ли това причината той да бъде избран за министър-председател с 40% доверие?! А може би бабаитската му осанка и мургав тен са допринесли повече?!


Езикът на българите е такъв, откакто се помня. Почти всеки си псува и използва цинизми, без да се съобразява с това, къде се намира, дали около него има деца, или пък е на една маса с малко по-възпитани хора от него, на които би им направил лошо впечатление. Тук никой никого не уважава. Да псуваш и да наричаш някого „п******т“ или „к***т“ е не просто нещо обичайно, а дори и престижно. Също толкова престижно, колкото да носиш анцуг. На жълтите павета.


Но ако само „анцузите“ псуваха и използваха „п******т“ като "добър ден", тогава щяхме да сме най-прекрасното за живеене място на света. Интелектуалци, огледайте се. Вижте колегите си. И мъжете, и жените. Вслушайте се в езика им, вгледайте се в мимиките и жестовете им. Опитайте се да проникнете в душите им. Голяма част от българските актьори, режисьори, поети, писатели, журналисти, лекари, юристи, икономисти, преподаватели, инженери, архитекти, духовни лица и т.н. са откровени простаци. Техният език е същият като този на записа. И дори се гордеят с това.


Не само ваша е вината, че има такива хора. Но и вие имате вина. Защото често ги търпите и не давате и признак, че не искате дори да общувате с тях, а камо ли да работите с такива хора. Със своето бездарие и простотия тези „интелектуалци“ петнят и вашето добро име, уронвайки престижа на вашата гилдия. След като търпите всичко това, значи го намирате за нормално. След като е нормално, тогава защо се възмущавате от езика на Бойко Борисов?!


***

Българи, това е езикът ви – свещен, но днес прогнил и осквернен. В такъв може би са го превърнали наглите, алчни и полуграмотни хора, получавали привилегии, които не са заслужили, в едно друго, не чак толкова далечно време, но традицията се спазва стриктно и до днес. Така че не сте невинни.

Това е езикът и на децата ви. Защото те попиват всичко. И на момчетата ви, и на момичетата ви. Защото псувате шефа си пред тях и наричате учителя им по рисуване „п******т“. Възпитавате ги така, че за тях да няма авторитети, с което ги обричате на нещастие. А докато им давате този урок по морал и обществен етикет, те виждат как Азис друса кючека към новата си песен или как някой „ВИП“ селяндур дава поредното си горещо интервю. Защото вие сте пуснали това.

Затова те ще станат същите несретни простаци като вас, ще говорят същия прогнил и осквернен език, каквито и привилегии да успеете да им уредите. Дали ще станат премиери, адвокати, футболисти или ще карат такси, можете да бъдете сигурни, че няма да бъдат щастливи. Не и докато не се научат на човещина. Не и докато всяка жаба не си отиде в нейния гьол. 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес