Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия = Чечня

30 Tuesday 2013, 09:07 часа • 2337 прочитания

Няма нищо лошо в това човек да бъде тъп. Не може всички да са умни. Но лошото е, когато човек е тъп, а се чувства много силен и велик. Когато е тъп и свиреп. Kато една малка, но достатъчно писклива част от американците, които си спестиха труда да отворят Google Maps, за да открият разликите между Чечня и Чехия, след атентата в Бостън, за който се разбра, че е извършен от чеченци.

Да си глупав, а да не го осъзнаваш, е най-голямото наказание, което Бог може да отреди на човек. Уверете се сами. Социалните мрежи във Фейсбук се напълниха с коментари на американци, които не правят разлика между Чехия и Чечня, но това никак не им попречи да се изкажат войнствено, свирепо, жестоко и кърваво, защото не им беше достатъчно да смъмрят Чехия и чехите за случилото се в Бостън.

Майкъл Матюс, обикновен американски гражданин, пише в своя профил в Туитър: „Уморих се от тези терористични л***а, които се е****т с нашата страна. Просто  трябва да унищожим Чехословакия с ядрено оръжие“. Същият господин, след като вече са му отправени забележки, вместо да се извини за грешката си, продължава да се прави на важен: „На клоуните в Туитър, които все още се опитват да ме убедят, че чехословаците са мирни хора, имам да им кажа само две думи – Слободан Молошевич“,пише той. Освен че не прави разлика между Чехословакия и Чечня, че не знае, че Чехия и Словакия са две отделни страни вече повече от 20 години, г-н Матюс не прави разлика и между Югославия, която вече не съществува, Чехия и Чечня. Свещена простотия.

Killer B, афроамериканец, пише: „F*ck Чехословакия! Вие не сте от никакво значение. Тези думи той изрича за страна, която е била люлката на Европа през късните средни векове, както и за славянски народ с история, за каквато история Америка не може дори и да мечтае.

Друга граждани на САЩ пишат:

„Баща му казва, че е ангелче... Да не би това да е чешката дума за задник?“;

„Бостънските бомбаджии са били 19-годишни руснаци от чешки произход... Защо, Боже?“;

„Хората, които бомбардираха Бостън, са били чехи? Какво, това 1980-та ли е?“ (Трябва да призная, че в този коментар има известна логика. Може би просто човекът се е вързал на мълвата, която са разпространили лумпените му приятели).

„Чехия е отговорна за бомбите. Двама братя“;

„F**k the Czech Republic. Надявам се някой ден да ги бомбардираме и да ги изтрием от Земята“;

„Какво е направила Америка на Чехия? Къде изобщо се намира Чехия? Терористе, забавлявай се с Дявола“;

„Най-сетне убиха този глупав бомбаджия от Чехословакия“;

„Сега какво? Война с Чехия ли?“;

„Заподозрените са от Русия, избягали в Чехословакия и дошли в Бостън преди няколко години“ (Желязна логика).

Ето какво се случва и във Фейсбук, където могат да се пишат по-дълги коментари, следователно и излагацията може да бъде още по-голяма.

Американецът Нел Проктор пише: „Чехите стават все повече синоним на терористични дейности и радикални ислямски връзки. Така съм чувал. Не зная дали това е връзката, но мисля, че е възможна опция“.

Кристиан Ръшинг пише, съчинявайки поредната конспиративна теория: „Току-що казаха, че бомбаджиите от Бостън са чехи. Дали някой осъзнава, че Уест, Тексас, където имаше взривове, е място, известно с голямата си чешка общност?!

Всичките тези, и още изцепки на американци, мислещи чехите за крайни ислямисти или поне за комунисти, можете да видите ТУК. http://publicshaming.tumblr.com/post/48547675807/the-definitive-people-who-thought-chechnya-was-the

Това са думи на граждани на най-силната страна в света – САЩ. Ето затова не трябва слабообразовани хора да имат власт и пари. Съжалявам, че го казвам, може би звучи грубо, но когато някой глупак придобие самочувствие, то той е опасен за целия свят.

Този случай е само едно дребно доказателство. Иначе, аз съм сигурен, че тези импулсивни и свирепи хора не са образа на средностатистическия американец. Повечето американци, с които аз съм общувал, са любезни, тактични, сдържани и приятни за общуване хора, които не те натоварват с нищо.  

Иначе всеки един човек би могъл да допусне такава или подобна грешка. Най-малкото, може да се заблуди или подведе. Но преди да напише, че иска да хвърли атомна бомба в Чехия, Чехословакия или Чечня, човек поне би било добре да си направи труда да види в коя част от земного кълбо се намира тази страна. Това, че някой се сеща да направи проверка в Google, преди да се изложи, не го прави по-умен, но определено е признак за цивилизованост.

Въпрос на възпитание и еволюция е да осъзнаеш грешката си и да се извиниш. Уви, доста от авторите на цитираните по-горе коментари не осъзнават или отказват да признаят грешката си, а още по-малко са склонни да се извинят. Това поведение мога да определя само с една дума. И тя е „чудовищно“. 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес