Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България на три Молдови

28 Sunday 2013, 09:14 часа • 2718 прочитания

Наскоро разбрахме, че българите в Молдова, по-конкретно тези, които живеят в Тараклийския район, са поискали районът да стане автономна област. Решението е на тараклийския районен съвет. Много патриоти в Интернет се изкефиха на тази идея и започнаха да си мечтаят как целият свят ще да види колко сме свирепи българите, как македонците ще ни завиждат, ако това стане, как България някой ден отново ще се простира на 3 морета. Минимум.

Факти за Молдова


Това е малка мултиетническа страна (33 843 кв. км), православна, граничеща с Румъния и Украйна. Молдова няма излаз на морски бряг. Единственият по-значим воден басейн, на който има излаз, е река Дунав, и то само половин километър. Почти цялата й територия е хълмиста и равнинна.

Населението й е около 4 000 000 души. В столицата Кишинев живеят 600 000. Около 70% от населението й е съставено от молдовци, които на практика са румънци. Молдова и Румъния са така, както са България и Македония, Германия и Австрия, Франция и Белгия, Гърция и Кипър и т.н. Украинците са 11% от населението на Молдова. Определящите се като румънци, а не като молдовци, са близо 2%.

Българи ли са гагаузите?

Гагаузите, които преди векове са живеели на територията на днешна Източна България, по-точно в района на Южна Добруджа и Черноморието, но са се преселили в Молдова,  са около 3%. Те са тюркоезични и не са българи, макар и често да са мислени за такива. Дошли са по нашите земи от бреговете на Каспийско море още по времето на византийското владичество. Малък брой от тях са останали на територията на България, след изселването им през 19-ти век, предимно във Варненско.

Българите в Молдова, според официалната статистика, са близо 80 000 души (или около 2% от населението). А според неофициалните данни техният брой в Молдова достига до цели 300 000 души.

Приднестровието

Приднестровието, в източната част на Молдова, е непризната автономна област, която до 1994г. претендира дори за отделна държава. За съжаление военните конфликти и терористичните атентати в този район са чести, макар и медиите у нас изобщо да не споменават нищо за тази земя. Чак след 2000-та година тази област поетапно започва да излиза от плановата икономика. И до днес сърпът и чукът стоят на нейния флаг.

Какъв е животът в Молдова?

Молдовците са много бедни. Но те, за разлика от по-голямата част от българите, които по-скоро се преструваме на бедни, наистина живеят много трудно. По-голямата част от населението живее под прага на бедността. След отделянето от СССР, следва много тежка инфлация и икономическа криза от 1999-та до 2001г. Разликата между най-бедните и най-богатите е още по-голяма, отколкото тази у нас. В това може да се уверите, особено като видите свръхлуксозните автомобили с молдовски регистрационни номера, паркирани пред хотелите в курортите по северното ни морско крайбрежие. Да, това са колите на техните мутри. И е очевидно, че тяхната наглост е още по-голяма, отколкото на нашите.  

Минималната месечна работна заплата в Молдова се равнява на 766 леи, което са едва 46 евро.  Поради тази причина българите в Молдова предпочитат да дойдат в България, защото нашата страна предлага по-добри условия за живот и реализация. Едва ли има друга реална причина, поради която те да искат да живеят у нас. Може би я има и носталгията, с която те са закърмени, но поне на мен това не ми се вижда сериозна причина.

Как живеят молдовските българи?

Молдова е демократична страна, а българите в нея се учат на майчиния си език в училище. Празнуват своите празници, познават българските народни песни, танци, обичаи и традиции по-добре, отколкото българите в България. Молдова също е православна, така че и религията им не представлява проблем за тях. Няма други причини, поради които да искат да имигрират у нас, освен икономическите.

Моето впечатление за българите от Бесарабия, които идват да учат тук, са изключително добри. Всичките, за които се сещам, са добре възпитани и интелигентни. Идват чисти, неопетнени от българския негативизъм, с големи надежди. За съжаление, понеже добре зная какво представляват голяма част от съвременните българи, срам ме е от отрицателните човешки черти на характера, от невъзпитаните хора, с които те се срещат у нас.

На кого е нужна автономия?

След като Молдова е демократична страна, не виждам защо на българите там им е нужна автономия. Изобщо не ми се вярва обикновените молдовски българи да искат подобно нещо. Не виждам как по този начин би се стабилизирала икономиката в тези земи. Още повече, че в района на Приднестровието се намира около 90% от цялата промишленост на Молдова. В неразвития бесарабски район това само би навредило на стандарта на живот. Кой знае за каква мутренска история става въпрос... Съединението прави силата, а не разединението.

Ако българите в Бесарабия имат някакви сериозни проблеми, за които ние тук не подозираме, бихме могли да им помогнем по дипломатичен начин. Друго, което сме длъжни да направим за тях, е да улесним процедурата за издаването на български паспорти за чуждестранните граждани от български произход. А българите от Молдова наистина биха били доволни от живота у нас. Не искам това мое „предложение“ да се подразбира като „внос на българи“, с които да решим частично демографския си проблем. Просто моето мнение е, че всеки човек от български произход, без значение къде по света е роден, трябва да има своето българско гражданство, което да му носи правото да учи, работи и живее у нас, ако пожелае. С този проблем се сблъскват и много други етнически българи, например тези в Сърбия.

А на българите, които си мечтаят за абсурда “kleta maika balgariq na 3 moreta” (предимно тийнейджъри и „патриоти“, носещи военната си униформа от казармата като ежедневно облекло), искам да кажа, че не бива да толерираме подобни стъпки, защото и у нас не са малко хората от турски етнически произход, както и тази част от помаците и ромите, които си мислят, че са турци. Достатъчно на брой са, за да поискат и те автономия, ако на част от бизнесмените им им хрумне тази идея. На този етап това звучи невъзможно, дори абсурдно, но историята познава много превратни моменти.

В нашия регион вече има няколко подобни случая - на територията на бивша Югославия, където изконни православни земи бяха отцепени, а православните пропъдени, и то в края на 20-ти и в началото на 21-ви век, а и не е чак толкова отдавна моментът, когато Турция е окупирала Северен Кипър.

Имайте уважение към другите, за да бъдем уважавани и ние. Особено тогава, когато изповядваме една вяра – православието.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес