Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Книги за смет

25 Thursday 2013, 10:20 часа • 954 прочитания

Това е една инициатива, която е в две посоки – екология и любов към четенето. Несъмнено българската книга заслужава уважението на всеки един, а покрай световния ден на земята, както и покрай кампанията „Да изчистим България за един ден” се появиха редица други малки и по-мащабни инициативи, които имат за цел не лична облага, а включване на гражданското общество в различни каузи. 

На всеки предал килограм пластмаса, организаторите дадоха нова книга по избор – факт, който е за адмирации. Все по-малък е процентът на хората, които могат да си позволят да купуват книги и дори да го правят, то това не е твърде често. На първо място се оказва храната за тялото и няма как да бъде другояче. Храната за душата остава на по-назад и все пак инициативата „Книги за смет” има за цел да фокусира вниманието на всеки от нас върху четенето. 

Въпреки икономическата, социалната и политическата  криза в България, въпреки високата смъртност и емиграцията, въпреки бедността и редицата други проблеми на новото време, с които се сблъсква българинът, желанието на хората за подобни инициативи е за радост. Изчистването на територията, която е наша, правенето на безвъзмедна помощ, без да се иска нещо в замяна, показва че в българина узрява промяната, а тя понякога тръгва, не отгоре, а отдолу и отвътре и минава през всички пластове на обществото, докато донесе желаните резултати.

Казват, че книгата е прозорец към света. В днешния развиващ се свят има много прозорци, например интернет и младите, както и подрастващите позабравиха да четат по стария, но така приятен начин. А голяма част от тях са изгубили интереса си къмпочти всичко. Въпреки това книгата наистина е прозорец към един необятен и магичен свят – светът на въображението, в който предели няма. И тя е единственият пътеводител, с толкова много и разнообразни дестинации. Тя е като инструмент, развиващ творческата мисъл и обогатяващ знанията на всеки читател. И всички четящи могат, с право да потвърдят казаното по-горе и да й отдадат заслуженото.

Ако се чудите какво добро да направите, за да не е без смисъл деня ви, събудете в някой, който го е загубил или не го е имал, интереса да чете. И ако вече няма книги за смет, то може този някой да отиде до близката библиотека и да прекара там няколко приятни часа, в които да научи нещо ново или просто да се обогати.  

Новините днес