Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човекът от желязо

10 Wednesday 2013, 10:12 часа • 1793 прочитания

На 8-ми април Великобритания и светът се простиха с Маргарет Тачър - министър-председател на Обединеното кралство в периода 1979-1990г. и едно от най-влиятелните политически лица в международната политика на XX век. Желязната лейди (това е най-популярното нейно прозвище) почина от инсулт на 87-годишна възраст. Тя е първата и единствена до този момент жена министър-председател на Великобритания.

Направи ми впечатление, че по-голямата част от коментарите на потребители във Фейсбук и в сайтовете за новини в Интернет, след като се разбра, че тя е починала, бяха негативни, дори гневни, що се отнася до нейната политика.

За много леви тя е била политик с ултрадесен политически курс, който недолюбвал обикновените хора и се отнасял към тях пренебрежително. Подобни са и повечето негативи за нея, които могат да се прочетат в Интернет. 

Основното, което се знае в България за нея, и то сред по-четящата част от населението, е това, че е извършила много приватизации на Острова, че е отнела някакви социални придобивки на трудещите се, особено на работниците в мините за въглища, че е попречила Фолклендските острови да получат независимост от кралството, както и че е стабилизирала цялостно финансовото състояние на Великобритания. Но всъщност това са само част от постиженията й като министър-председател.

Тя е избирана чрез вот за премиер точно три пъти – прецедент за Великобритания от над 150 години. Нещо, което в България просто не се е случвало при демократично провеждане на избори. Лично за мен е нелепо, че много българи се изказват отрицателно за нея, след като ние със сигурност не сме имали държавник, който да е бил преизбиран цели три пъти, както е била Маргарет Тачър. Освен политически и лидерски качества, за да се постигне това е нужно и голямо народно доверие.

Логично е, ако масово хората са страдали от нея, както се твърди, ако не да я свалят от власт, то поне да не я преизбират. Но те са я преизбрали. И при това не един път. Сами преценете дали хората са били доволни от нея, или не.

Имайте предвид и това, че тя е единственият премиер на Великобритания, на който е издигната статуя в Британския парламент приживе. На церемонията по нейното откриване, вече в напреднала възраст, тя се шегува: „ Предпочитам да беше от желязо, а не от бронз, но така поне няма да ръждяса. Надявам се, че тази статуя никой няма да я обезглави.“ Всъщност, няколко месеца, след като статуята е тържествено открита, безработен британец обезглавява монумента.

Личен живот и първи години

Маргарет Тачър е родена на 13 октомври 1925г. в Грантъм, Източна Англия, в семейство на бакалин и шивачка. Израства заедно със сестра си в жилище, разположено над една от бакалниците (баща й е бил собственик на две). Завършва хуманитарно девическо училище, а от 1944г. следва химия в колежа „Самървил“, Оксфорд. Завършва и започва работа като химик в Колчестър. Помага за развитието на метод за съхранение на сладолед и е част от екипа, който развива първия замразен сладолед.

Дейността й в Консервативната партия в Кент я среща с бъдещия й съпруг – Денис Тачър, заможен бизнесмен. Маргарет Тачър се квалифицира като съдебен адвокат през 1953 и през същата година ражда близнаци - Карол и Марк.

Политическа кариера

Тя е министър-председател на Обединеното кралство в периода 1979-1990г. Депутат е в Камарата на общините още от 1959г. От 1970 до 1974г. е министър на образованието и науката. През 1975г. вече е несменяем водач на консерваторите и остава такъв до 1990г.

Особеният характер на Тачър

Тя е човек с много богата политическа и обща култура, умее да прилага тънкостите на сложните политически игри. Демонстрира непоклатим характер, но често проявява и чувство за хумор. Върши работата си последователно, неподкупно, страстно, енергично и упорито. Старае се винаги да изглежда добре, дори се стреми да демонстрира женственост, каквато й липсва, според много от критиците й.

Прозвищата на Тачър

На 19 януари 1976 тя изнася реч в Кенсингтън, в която критикува Съветския съюз. Най-обсъжданата част от речта й гласи: "Руснаците имат за цел световното господство и бързо усвояват начините да се превърнат в най-силната империя, която светът някога е виждал. Хората в Политбюро не се тревожат за упадъка и потока на общественото мнение. Те слагат оръжията преди маслото, докато ние слагаме почти всичко преди оръжията."

В отговор, вестникът на Министерство на отбраната на СССР й дава прозвището “Желязната лейди“, което скоро е разпространено по целия свят. Тачър приема прозвището със задоволство и скоро то се свързва с нейния образ - на непоколебим и постоянен характер. Други нейни прозвища са „Атила“ и „дъщерята на бакалина“. Британските таблоиди често я наричат „Маги“. 

Годините след политическата кариера

През 1992 г. тя е титулувана баронеса Тачър от Кествен в графство Линкълншир и е приета в Камарата на лордовете. През юли същата година Маргарет Тачър е назначена от тютюневия гигант Филип Морис за геополитически консултант.

Ето още няколко факти за нейната политическа кариера, които не са известни, но са много важни:

- Увеличава данъка добавена стойност (ДДС) с 15%. Това води до сериозно нарастване на безработицата, но само няколко години след това икономиката отново е стабилизирана и към 1983г. Великобритания е по-силна икономически, отколкото когато и да е било преди това.

- Осигурява правото на работниците да купуват жилищата си с отстъпка и това повишава популярността й сред работната класа.

- За трите си мандата увеличава брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 23,3%.

- Има принос в разпадането на Съветския съюз и свалянето на комунизма в Източна Европа.

- Тя е от единиците консерватори, които подкрепят декриминализирането на хомосексуалността във Великобритания през 1966г.

- Определя политическа идеология за цяло поколение: „Държавата е ваша слуга, а не ваш шеф.“

- Политическата и икономическата философия на Тачър наблягат на свободните пазари и предприемачеството. От момента, в който получава власт, тя експериментира с разпродажба на малката национализирана индустрия и националната компания за транспорт.

- По време на Студената война Тачър подкрепя политиката за неизползване на военни сили, но допуска военните сили на САЩ да разположат ядрени ракети в британски бази, което предизвиква масови протести в хода на кампанията за ядрено разоръжаване.

- Тя е против използването на британски бази при бомбардирането на Либия от страна на САЩ през 1986 г.

- Оксфордският университет гласува да отнеме почетната й степен в протест срещу това, че тя намалява бюджета за образование. Тази награда винаги се е давала на премиери, завършили в Оксфорд.

- Критикува предложенията от Европейската общност за федерална структура на Европа и за увеличаване на централизацията при вземането на решения. Въпреки че подкрепя членството на Великобритания в ЕС, Тачър вярва, че ролята на Европейската общност трябва да бъде ограничена до осигуряване на свободна търговия и ефективна конкуренция. Негодува срещу идеята за валутен съюз.

- Тачър е решена да намали властта на синдикатите, което води до стачки, които продължават цяла година. Насилието, проявено от демонстрантите, заедно с факта, че профсъюзът не е извършил тайно гласуване, с което да одобри стачката, са достатъчни, за да обърнат общественото мнение на нейна страна. в ранната утрин на 12 октомври 1984г., Тачър бива нападната с бомба, поставена от Ирландската републиканска армия в хотел в Брайтън, по време на конференцията на Консервативната партия. Тя и съпругът й Денис оцеляват по чудо, без наранявания. Пет души загиват при нападението, включително и съпругата на парламентарния служител Джон Уейкъм.

Цитати на Маргарет Тачър:

"Проблемът със социализма е, че в един момент ти свършват чуждите пари."

 

Европа никога няма да бъде като Америка. Европа е продукт на историята. Америка е продукт на философията.“

 

Не е задължително да сте съгласни със събеседника, за да намерите общ език с него.“

 

Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края му. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките.“

“Да носиш сърцето си на ръкава не е добра идея. Tрябва да го носиш вътре, където то функционира най-добре.”

“Свят без ядрени оръжия
би бил по-нестабилен и по-опасен за всички ни.”

“Моята задача е да
не позволя на Великобритания да стане червена.”

“Пенитата не падат от небето, те трябва да са били заработени някъде по света.”


 “Ще остана, докато се изморя. А докато
Великобритания се нуждае от мен, аз никога няма да се изморя.”

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес