Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хейтъри, осъзнайте се! Самозапалването не е героизъм!

22 Friday 2013, 07:20 часа • 2840 прочитания

Напоследък станаха обществено достояние не едно или две самозапалвания. Следейки коментарите на обществото в Интернет, правя извод, че определено има много хора, които забелязват даден проблем само тогава, когато за него се спомене в медиите или лично се сблъскат с него.

„Какво става?! Хора се самоубиват! Политиците са виновни! Те са сган!“ – подобни са най-често срещаните възклицания в интернет пространството през последните седмици и дни. Повечето, разбира се, са написани на латиница. Но това не е най-страшното. Лошото е, че самоубийството, което за вярващите християни е грях, а за атеистите и агностиците е трагедия, се превърна в геройство.

Без значение какво е случилото се, хейтърите използват всяко такова и подобно събитие, за да изливат собствения си гняв. А така те натоварват и околните, прехвърлят своя негативизъм върху тях, те го възприемат и дори несъзнателно ги подтикват да се самонаранят. Тук нямам предвид само хейтърите в Интернет, а хейтърите в цялото общество. Именно те, вечно недоволните, мразещите, мрънкащите, хулещите, плюещите, псуващите, кълнящите и какво ли още не, издигнаха самоизгарянето в култ и го превърнаха в мода. Което е много страшно. Не медиите, а плиткоумните хейтъри вече са четвъртата власт.

Сякаш всичко започна от самозапалването на един млад варненец. В медиите непрекъснато негови приятели обясняват, че се съмняват, че Пламен, който бе сравняван с чеха Ян Палах, би извършил нещо подобно. Без да е сигурно дали той се е самоубил, или в случая става въпрос поне за подтикване към самоубийство, хейтърите превърнаха тази трагедия в героичен, дори патриотичен подвиг. А оттам, много хора, решили да сложат край на живота си, започнаха и те да се самоизгарят. А на всеки човек може да се помогне. Винаги.

Наскоро някакъв политик, не помня точно какво му беше името, с гордост заяви в един сутрешен блок, че по времето на Тройната коалиция нямало самоубийства, а видите ли, чак в момента са започнали да се случват. Предполагам, че много хора са му се вързали. Но аз имам много добра памет. Точно по времето на Тройната коалиция, когато се бяха подиграли с българските пенсиори, изпращайки ги в най-скъпите ни курорти на почивка, в хотелите на близки до министри и депутати, където те не можеха да си позволят да си купят дори и един сладолед, имаше редица случаи, нашумели в медиите, на самоубили се поради бедност възрастни хора. Самоубийства винаги е имало, има ги и сега, и най-вероятно винаги ще ги има.

Къде се намира България в световната статистика на самоубийствата?

Самоубийства се случват по цялото земно кълбо. Опитите са близо 20 пъти повече, отколкото реалния им брой. Причините са най-различни. В над 40% от случаите причините са свързани с конфликти между членовете на семействата. На второ място са психичните проблеми, а чак на трето място е финансовото състояние. Общо 11 646 души са сложили сами край на живота си у нас от 2000 до 2010г., според НСИ. Мъжете сред тях са почти тройно повече, отколкото жените.

Доклад на Световната здравна организация сочи, че през последните 50 години броят на самоубийствата в целия свят се е увеличил с 60%. На всеки 40 секунди един човек слага край на живота си. Ясно се вижда това, че самоубийствата в развитите страни са много повече, отколкото в развиващите се.

Статистиката разкрива това, че в определени географски райони, със сходен климат и манталитет, данните са сходни и в съседни страни. Например, България е на 32-ро място в таблицата за самоубийства, според СЗО, а Румъния е на 33-то; Сърбия е на 16-то, а Хърватия на 15-то; Русия е на 13-то, а Украйна е на 14-то; Естония  заема 17-тата позиция, а Латвия 18-тата; Словения е на 9-то, а Унгария на 10-то място.

Най-много самоубийства на глава от населението се случват в Гренландия – 108,1 души на 100 000 слагат край на живота си. За сравнение, в България го правят 12.3 на 100 000 души. Най-самоубиващата се нация в Европейския съюз е Латвия, където 31.7 на 100 000 слагат край на живота си. Там стават 3 пъти повече самоубийства, отколкото у нас.

Най-малко самоубийства се случват в страните от третия свят, което опонира тези, които твърдят, че липсата на пари е основна причина за тях.

Хаити, където много деца останаха сирачета през 2010г., след земетресението с епицентър близо до столицата Порт-у-Пренс, е на последно място в класацията. Сред най-малко самоубиващите се са и жителите на Антигуа и Барбуда, Гренада, Египет, Сирия, Ямайка, Малдивите, Азербайджан, Пакистан, Перу, Йордания и Бахамите. Сякаш там, където слънчевите дни са повече, хората ценят живота си повече.

По брой самоубийства пред нас са Китай (8-мо място), Япония (10-то), Финландия (20-то), Полша (23-то), Франция (24-то), Нова Зеландия (28-мо), Австрия (29-то), Чехия (30-то) и дори Куба (31-во), която я знаем като страната на щастливите хора. САЩ се нарежда съвсем малко след нас – на 36-то място, с 12 самоубийства на 100 000 души, което на практика е почти напълно същия брой като у нас. Предполагам, че там има разлики и в различните щати. Следват Швеция (37), Норвегия (38), Ирландия (39), Великобритания (40), Португалия (41), Канада (42), Дания (43) и Исландия (44), като в последната броят на самоубийствата на 100 000 души е само с един по-малко, отколкото в България – 11.3.

***

Нека забравим емоциите, когато става въпрос за нещо толкова сериозно, и да си говорим разумно. Мисля, че от статистиката, която всеки може и сам да погледне, става ясно, че не недостигът на пари е основната причина за самоубийствата.

Много е важно да знаем, че самоубийството е предотвратима причина за преждевременна смърт. Затова не бива да я рекламираме, героизираме и дори толерираме, каквото правят хейтърите.

Хейтъри, осъзнайте се! Или поне се информирайте добре, преди да бълвате огън и жупел. Защото тази отрицателна енергия, която предаване на околните, за които най-вероятно не ви пука особено, утре някой може да я предаде на ваш близък, за когото ви е грижа или когото дори обичате. Самозапалването не е начин за изразяване на протест, а самоубийство, което може да бъде предотвратено. На всеки потенциален самоубиец може да се помогне! Това трябва да се знае. За това трябва да говорите, а не само да нервничите.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес