Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митoве или реалност: Атлантида и потопът в Черно море

03 Sunday 2013, 10:25 часа • 6692 прочитания

Преди да ви представя поредицата статии за интересни мистерии от древността до наши дни, мисля, че е важно да уточня някои неща, които са свързани с моето мнение относно конспирациите. Днес теориите или фактите на конспирациите са залели цялото пространство в интернет, най-вече във форумите и Фейсбук. Едва ли има човек, който все още да не е чул как американците сами са си съборили кулите близнаци, че целият свят върви към установяването на нов световен ред, в който всяка наша стъпка и мисъл ще бъде контролирана от някого или от нещо. Пълно е със статии, колажи и клипчета, които ни разясняват как всички сме наблюдавани от Големия брат, как медиите контролират живота ни, а политиците играят своите задкулисни игри.

Конспирациите варират от  таен заговор на илюминати, масони и други тайни общества, които целят установяване на нов световен ред (което всъщност може и да е за добро), до химически разпръсквания със самолети, които целят да намалят населението и умишлено предизвиканите природни бедстия и болести, та чак до фантастичните и зловещи рептили и паранормални явления, което звучи дори абсурдно. Покрай истерията за края на света на 21.12.2012г. също се породиха редица мистерии и митове, които доведоха до масов страх и паника сред много хора. Лично аз вярвам в това, че светът върви напред и не бива да позволяваме да ни бъде внушавано, че всички сме обречени и нищо на този свят не зависи от нас.

Страхът е най-лесният начин за контрол над масите. Това е ясно на всички. Аз се опасявам, че ако наистина има световна конспирация, то има вероятност станалите популярни теории през последните години също да са част от самата конспирация, която цели просто да всее страх у хората.

Откакто всичко това стана популярно, все по-често във филмите и музикалните клипове се появяват пирамидки, триъгълници, сатанински знаци и други всяващи интерес, мистика и до известна степен страх символи. Ще си позволя тук да дам един съвет на режисьорите на тези филми и музикални клипове, въпреки че не е моя работа: тези символи и знаци трябва да бъдат скрити и тайни, а не да издират очите на зрителите. Ако си пуснем клип на някоя световна или българска поп-звезда от последните години, ще видим тези символи във всеки втори кадър. Този опит да се правят на интересни вече е просто смешен.

Хубавото днес е, че всеки сам може да избира дали да вярва на нещо или не. Аз мисля, че колкото е истината във всичките тези теории или факти, толкова е и лъжата. И преди появата на истерията по тях, едва ли е имало нормален човек, който да се е съмнявал, че големите корпорации до голяма степен контролират света и нашия живот. Все пак хората сме интуитивни същества.

В античността хората са си обяснявали чрез митологията много неща, които науката тогава все още не е можела да обясни. Когато е имало гръмотевична буря са вярвали, че нея я предизвикват боговете, защото са им гневни за нещо. Днес на всички ни е ясно, че гръмотевиците са природно явление, което от векове има своето научно обяснение. Мисля, че не би било добре все да търсим под вола теле, да не вярваме на науката и да се съмняваме във всичко, на каквото всъщност ни учат конспиративните теоретици. Конспиративни факти и теории е имало винаги, откакто свят светува. Въпреки тях и причините за тяхната поява, човешкият род е оцелял. Ако търсим тайни там, където ги няма, лесно можем да пропуснем нещо наистина значимо.

Атлантида

В наши дни си задаваме въпроса относно истинността на страшната история за Атлантида и дали подобни катаклизми, които са потопили под водата една част от човечеството, не биха могли да се повторят, особено след цунамитата в Индийския океан и Япония през 2004 и 2011г. Според етическите жреци, имало е към 9600г. пр. н.е. зад Херкулесовите стълпове, които днес се наричат Гибралтар, остров, който бил по-голям от Северна Африка и Мала Азия. Там царували славни и могъщи владетели, чиито владения се простирали и извън мистериозния остров – Либия, Египет, Италия и другаде.

Голяма армия тръгнала да завоюва Гърция. Тогава Атина, поставяйки се на чело на конфедерацията на елините, спира нашествието и дава независимост на всички народи, които живеят отсам Гибралтар. По-късно големи земетресения погълнали само в един ден всички воюващи и от едната, и от другата страна. Така островът Атлантида останал под вълните.

Преди всичко друго, трябва да се запитаме дали е вярно, че зад мястото описано от Платон е имало някакъв голям континент, ограничаващ едно вътрешно море, посеяно с острови. Според заключения на учения натуралист Луи Жермен, основани върху фосили и фауната из островите в Атлантическия океан, континенталната маса Атлантида е покривала всички сегашни Канарски острови. Около 12 000 години пр. н.е. там се е развивала цивилизация, която успяла да колонизира всички острови в района на Атлантика, но вследствие от катаклизми този континент бил потопен и изчезнал. Оцелелите предали устно традицията на цивилизацията през Северна Африка.

Всички евреи и християни израстват с библейската история за Ной и неговия ковчег. Оказва се, че историята е почерпена дори от по-ранни източници. Такъв мит е разпространен из народите по целия свят. Легенди за Ной, но наричан с различни имена, се среща още във фолклора на Сирия, Гърция, Индия, племена от Северна и Южна Америка, сред масаите в Африка, хотентотите, малайците, самоанците, бирманците, камбоджанците, маорите в Нова Зеландия, дяките в Борнео и в Китай. Потопът е категоризиран като митология и датира приблизително по времето, когато Платон твърди, че Атлантида е изчезнала. Тази колективна памет кара някои учени да мислят, че този потоп е сложил края на континента. Според карта на Игнаций Донъли от 1882г., атлантите са живеели, освен на Атлантида, и на териториите на днешна Северна Америка, Северна Бразилия, Колумбия, Перу и Чили, цялото северозападно крайбрежие на Африка и Северна Африка, днешните страни от Централна Азия и Индия, Арабия, Анадола, Балканите, Цялото крайбрежие на Черно море, Апенините, Пиринеите, Скандинавия, Прибалтика, Германия, Франция, Белгия Холанндия, Дания, Ирландия и Обединеното кралство и др.  

Ние знаем много малко за цивилизацията на Атлантида. Възможно е тя да е имала твърде голямо отражение и върху нашата цивилизация. Истина или само легенда, трябва да знаем, че историята на Атлантида е предупреждение към нас, хората в 21-ви век, които все още строим градовете си без да се замисляме много, много къде трябва да се строят, които вярваме в неизменната сигурност. Наскоро и българският народ каза „да“ на построяването на нова АЕЦ. Каквото и да си говорим, няма безопасно място на земното кълбо.

Библейският потоп в Черно море

През август 2011г. списание „Осем“ публикува материал за научна експедиция, начело с проф. Петко Димитров, която събрала нови потвърждения за революционна хипотеза. Накратко, проф. Димитров е първият, който се досеща, че в Черно море е имало потоп. Това навлича гнева на световните научни среди, които намират библейския потоп просто за легенда.

Според „Осем“, преди около 8 хилядолетия по бреговете на Черно море се е зародила най-древната цивилизация. Разбира се, мнозина отхвърлят тази теория, намирайки я за изблик на български шовенизъм. Но и проф. Уилям Райън, необременен от нашето родолюбие, застъпва същата хипотеза и я подплатява с редица итердисциплинарни аргументи. Проф. Райън е убеден, че бреговете на някогашното сладководно езеро са люлката на световните цивилизации – шумери, семити, културите Винча и Варна. Редица други също са се зародили тук, поради благоприятните условия за живот покрай най-голямото сладководно езеро в някогашната Евразия. Когато забушувал потопът, народите се пръснали във всички посоки в търсене на нови територии, пише още списане „Осем“.

Преди потопа сладководното езеро е било по-малко, отколкото е днес Черно море. Имало е селища, чийто земи днес се потопени на около 100 километра навътре в морето, а някога били разположени върху части от континента. Там често се намират антични предмети на хората, които живеели там преди потопа. Самият потоп започнал, когато водите на мраморно море нахлули в тогавашната река Босфор и така вече започнала да нахлува солена вода и в сладководното езеро. То станало част от световния океан, в резултат от катаклизма, и разширило своята площ.

Дали потопът в Черно море не е билбейският потоп, при който Ной иницира построяването на кораб (ковчег), за да спаси човечеството и биологичното разнообразие на Земята?

Oчаквайте още митове или факти на конспирациите в следващи мои публикации, от древността до наши дни.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес