Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докога все ще рушим? Нека спасим паметника пред НДК!

07 Thursday 2013, 09:34 часа • 2029 прочитания

Българите много ни бива в разрушаването, особено когато става въпрос за мавзолеи, паметници и заводи, построени по времето на социализма. От години по-голямата част от народа е насочила мерника към паметника пред НДК, който е построен по случай 1300 години от основаването на България от владетеля Аспарух. Негов скулптор е проф. Валентин Старчев. След като се разбра от медиите, че на 4-ти февруари хеликоптер е кръжал заплашително над него, а главният архитект на София и общината отрекоха да имат нещо общо с това, в интернет за пореден път се възроди дискусия относно съдбата на паметника.

Повечето хора смело размахват пръст и категоричното им мнение е:„ Разрушете го!“, по-често - “razru6ete go!” Позволяват си да го хулят без дори да знаят за какво всъщност е построен. Част от причините, които изтъкват са, че бил странен, разпаднал се и не изглеждал като паметник. Най-честите доводи, поддържаща позицията паметникът да бъде разрушен са, че им изглежда грозен, построен е по времето на социализма, не можело пред „ендекато“ да има такова „страшилище“, било „купчина от мрамор, желязо и бетон“ и т.н.

По тази логика трябва да разрушим  почти цялата страна. Както сме започнали, да вземем да разрушим и сградата на НДК, позната сред повечето хейтъри на „1300 години България” като „НДК-то на културата“, понеже е построен по времето на социализма. То и панелните блокове, в които живее по-голямата част от градското население в България не са особено красиви и са построени по същото време, ама никой не иска да ги разруши, нали?!

Рушете всичко там, ако искате го заменетe с катерица (имаше предложение паметникът да бъде разрушен и на негово място да бъде поставена гигантска катерица), папагал или Пипи дългото чорапче... Сложете статуя на Памела Андерсън, ако щете... Тамън хората от площада ще могат да се крият от дъжда под гърдите на статуята й, когато вали. Ако ще и цялата страна, с все планините да сринете до основи, а на нейно място да построите свръх капиталистически молове, няма да стането по-добри, възпитани, богати, толерантни и хуманни. Мисленето ви все ще си е комунистическо, докато не положите усилия да го промените. Докато имате тази агресивна разрушителна сила в себе си, докато агитирате дори за възвръщане на смъртното наказание по форумите в интернет и т.н., никога няма да бъдете щастливи. Смешно и наивно е дори и да си го помисли човек, защото именно най-големите бивши комунисти сега са най-бесните капиталисти.

Не за пръв път пиша в своя публикация, че полагането на всеки паметник е важен исторически момент и пример за бъдещите поколения – добър или лош. Ако трябва да разрушим всичко от времето на социализма, то трябва да разрушим и всичко, което е построено по времето на турското робство – например паметниците на културата в Копривщица, Батак или Созопол, както и крепостите, които са построени по време на Византийското робство.

Вместо радикално и бабаитски да го разрушим, понеже в момента е опасен и се разпада, толкова ли би било трудно да го възстановим или поне да запазим конструкцията на паметника пред НДК?! Недоумявам как е възможно изобщо да си задаваме въпроса дали да разрушим и заличим поредния паметник?! Варвари ли сме или европейци?! Докъде мислите, че ще стигнем с тези безумни балкански комплекси?! Ако това е само една метална конструкция, защо в Франция могат да превърнат една такава в едно от най-посещаваните места в света, а ние не можем да превърнем паметника пред НДК в атракция, ако толкова не искаме да го възстановим, каквото е редно да сторим?!

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес