Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се печели 1 000 000 от „Стани богат“?

04 Monday 2013, 09:57 часа • 7755 прочитания

На 4-ти февруари започна новия сезон на легендарната викторина „Стани богат“, с водещия Ники Кънчев.

Сигурен съм, че помните станалия хит игрален филм „Беднякът милионер“ (2008). В него главният герой, който произхожда от бедната каста в Индия, успява да отговори на всичките въпроси, зададени му в „Стани богат“, но не защото има много голяма обща култура. Отговаря по спомени от негови преживявания на улиците през детството му. Но продуцентите на играта прекъсват шоуто, защото не вярват, че човек от гето може да отговори на всичките въпроси по честен начин.

Един от най-големите реални скандали в световната история на шоуто „Стани богат“ се случва в британската версия на 10-ти септември 2001 г., когато Чарлз Инграм - майор от армията, служил в Босна през 1999 г., отговаря правилно на всичките 15 въпроса и печели 1 000 000 паунда. Но за негово съжаление, както и на съучастниците му, радостта му продължава само 7 дни. На 17-ти септември  продуцентите на предаването му се обаждат и му съобщават, че са намерили доказателства, че е спечелил парите нечестно, които ще предоставят на полицията и в съда. Той реагира изключително спокойно, когато му съобщават това, сякаш е очаквал такава развръзка.

По-рано през 2001 г., съпругата на Инграм, Даяна Инграм, спечелва втората сигурна сума от 32 000 паунда, участвайки в същото предаване. Братът на Даяна също участва в предаването и спечелва абсолютно същата сигурна сума като сестра си.

Каква е схемата?

На 9-ти септември в играта „Най-бързият печели“ (когато се избира точно кой от поканените състезатели ще седне на стола на богатството) най-бърз е Чарлз Инграм. На първите 5 въпроса, за първа сигурна сума, които са и най-лесните, той отговаря без никакъв проблем. Но за да отговори шестия и седмия въпрос, той използва два от жокерите си. Времето за деня изтича  и играта на майора продължава на следващия ден. На 10-ти септември заснемането на играта продължава, а Чарлз и Даяна явно имат план. Инсграм изненадващо отговаря на всичките въпроси и получава чек за 1 000 000 от водещия.

Схемата е много проста и не изисква никаква сериозна подготовка. При задаването на всеки един въпрос Инсграм започва да имитира, че мисли и разсъждава на глас, като почти винаги той сам признава, че не знае верния отговор или дори, че си няма и понятие от зададения му въпрос, но реално това не му пречи да отговори правилно. Докато прави това, обаче, той прочита на глас, в последователен или разбъркан ред, всичките възможни отговори. Незабавно след като назове верния отговор, в залата се чува някой да кашля, което е сигналът, че отговорът е верен. Тогава той посочва верният отговор. Колкото по-близо стига състезателят до голямата награда, толкова повече зачестяват и кашлянията. Сценографът, както и други членове на екипа, а и със сигурност поне един от другите участници, забелязват, че се случва нещо нередно, но вместо да бъде прекъснато предаването, членовете на екипа решават да изчакат то да приключи по обичайния начин, а да потърсят доказателства след това.

Кой му помага?

Основният помощник на Инсграм е Текуен Уитик – един от чакащите да седнат на стола на богатството състезатели. Пред съда той твърди, че е имал хронична кашлица през целия си живот, а кашлянето му, в момента на изричане на верните отговори, е просто съвпадение. Но след като самият Уитик сяда на горещия стол, в същия ден, в който Инсграм печели голямата награда,  кашлицата му изведнъж изчезва напълно. В свое оправдание заявява, че е изпил няколко чаши вода, преди да застане под прожекторите. Но в крайна сметка той е осъден условно на 1 година и с глоба от 15 000 паунда. На един от въпросите подсказва и съпругата на Инсграм ( седяща в публиката), която е заснета как кашля, за да подскаже на съпруга си, че верният отговор на един от въпросите е „Крег Дейвид“. Камерата засича и това, че неспокойният й поглед периодично се насочва към Уитик.

Как е възможно да са знаели всичките отговори?

В някои извънредни предавания, участниците са били двама, а понякога дори трима и повече, но въпреки това те не са успявали да стигнат до последния въпрос. Напълно е възможно съучастниците на Инсграм в студиото да са имали връзка с друг съучастник, намиращ се извън залата, който да е проверявал отговорите в интернет. Такава връзка е възможна чрез мобилен телефон, пейджър, радиостанция и чрез други технологични средства.

Семейство Инсграм до последно отричат измамата, но въпреки това през април 2003 г. са осъдени условно. Те не просто не получават наградата, но трябва да платят общо 115 000 паунда за съдебните разходи. След случая, Чарлз Инсграм е принуден и да напусне армията. Обръщат се за помощ към Европейския съд за човешките права, но така успяват да намалят съвсем малка част от глобата. През октомври 2004г. той и съпругата му обявяват, че са фалирали.

Животът на семейство Инграм днес

Въпреки случилото се с тях, семейството никак не изглежда за съжаление. Днес Чарлз и съпругата му са едни от най-популарните ТВ звезди в Обединеното кралство. Живеят в централна Англия заедно с трите си дъщери. Инсграм се грижи за тях като поправя компютри, а Даяна е бизнесдама - произвежда ръчно изработени бижута. Участват в редица ТВ програми и реалити формати („Размяна на съпруги“, „Hell’s Kitchen”) и др. Чарлз е написал и две новели през 2006 и 2007 г.

Само те ли са спечелили наградата по такъв начин?

I.T. специалистът Мартин Флъд печели голямата награда в австралийската версия на „Стани богат“. Той има изключителната мания да стане шампион в това шоу и в продължение на цели 5 години се подготвя, за да участва, като изучава най-важните основни знания във всички области, събира информация и анализира шоуто. Печели наградата в епизода на 14-ти ноември 2005 г., след като е попитан: „Кой никога не е бил мъж на годината според списание Тайм?“ Опциите за отговор са следните: A: Хитлер, B: Рухолах Хомейни, C: Сталин или D: Мао Дзъдун. Верният отговор е D. Той отговаря на въпроса, като използва жокера 50:50.

Неговата победа е последвана от скандал, след като се появяват предположения, че може би е спечелил с измама, подобна на тази на Чарлз Инграм. Шоуто назначава разследване, след като се появяват твърдения на хора от публиката, че в аудиторията периодично е имало съмнително кашляне. Според телевизията, по която се излъчва предаването, Флъд очевидно се е държал „нестабилно“ по време на записа. Но по-късно телевизията публично се извинява на Флъд и изчиства името му от подозрения в каквито и да е било съмнения, че е спечелил нечестно. Той напуска завинаги работа 6 месеца след като спечелва 1 000 000 долара от играта.

В епизодът от 22 март 2002 г., в тайландската версия на шоуто, компютърна грешка подсказва всичките верни отговори на участничката. Кабелното захранване не е било включено в правилния монитор. Вместо водещият, тя била тази, която виждала верните отговори. Така станала шампион. Но продуцентите си взимат парите от нея, след като разбират за случилия се гаф. Въпреки това й разрешават да участва повторно – тогава отговаря само на първите 5 въпроса и печели минималната сигурна сума.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес