Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко безопасни са нощните клубове?

02 Saturday 2013, 11:06 часа • 1302 прочитания

На 27 янаури 2013 г. между 2 и 2:30 часа, вероятно от използваната пиротехниката, е пламнал пожар в дискотека „Kiss” в гр. Санта Мария, Бразилия – университетски град, който се намира в южния щат Рио Гранде до Сул. Жертвите са над 230, а ранените най-малко 130. Посетителите са били на възраст между 16 и 20 години, според бразилска телевизия, a по време на пожара се е състоял бал на първокурсниците от Федералния уиверситет „Санта Мария“.

Пожарът е започнал от пиротехника, която е възпламенила звуковата изолация на тавана. Почти всичките такива пожари се разпространяват бързо именно по изолациите и декорации по тавана. Пожарът е довел до паническо бягство – нещо типично при подобни инциденти, което също често води до трагичен завършек.  Най-много са загиналите в резултат от дима. Според различни източници, не е имало сигнални светещи табели, упътващи към изходите, липсвали са аварийни изходи, а най-шокиращото в случая е това, че входната врата на клуба е била заключена от гардовете, което също често се констатира като факт след подобни инциденти.

Безопасни ли са нощните клубове у нас?

Пиша този коментар без да съм „експерт“ по безопасност. Чрез него изразявам само гражданската си позиция. Силно се надявам, че нашите дискотеки спазват всичките изисквания за противопожарна безопасност. Не ходя често на дискотека, но почти няма случай, в който да съм посетил нощен клуб и да не съм забелязал някаква сериозна нередност, като изобщо не става въпрос за пушенето въпреки забраната, прекалено силната музика, пияните хора, употребата на наркотици и другите подобни неприятности. Мисля, че когато човек ходи дискотека би трябвало да очаква подобни неща, но пък и трябва да излезе от нея невредим.

Струва ми се, че по празниците, когато много млади излизат, в повечето дискотеки в София вече не се допускат още посетители, след като бъдат заети всичките места, за разлика от предишни години, когато това се случваше най-редовно, особено по време на студентския празник и абитуриентските балове. Разбира се, не изключвам да е възможно все още да има места, където да се злоупотребява в името на оборота. Със сигурност не може да няма такива.

Възможно е и дискотеките вече да имат по-малко посетители, отколкото преди, поради най-различни причини. Но остава усещането, че в помещението са събрани много повече хора от капацитета, за който са пригодени самите те. А като се има предвид, че за да излезе човек от заведението почти винаги трябва да се мушка между хора, да се катери по десетки стъпала,  нерядко по тесните коридори с хлъзгав под, а като добавим и това, че на дискотека човек си и пийва, опасявам се, че при евентуална евакуация излизането би било затруднено в повечето нощни клубове.

Опасната пиротехника

Пиротехнически средства се използват като част от шоу-програмите. А те са причина за повечето пожари в нощни клубове по света, които, в комбинация с нарушаването на редица правила за безопасност (препълнени клубове, липса на аварийни изходи, възпламеними декорации и т.н.), стават причина за много пожари със стотици жертви. Обикновени тези пожари обхващат помещенията за десетки секунди, а димът може да задуши десетки или стотици посетители.

Моето категорично мнение е, че пиротехниката трябва да бъде напълно забранена в нощните клубове, което няма как да се случи без широк обществен дебат, както и да се извършва сериозен контрол на помещенията, в които се поместват те. Много е нелепо това, че за магазин или павилион от 10 квадрата, в който едва можеш да се завъртиш, се изискват купища документи за притовопожарна безопасност, като за тях важи цялата строгост на закона, а нощните клубове, дори и при тях документите също да са много, в крайна сметка минават някак между капките.

Toзи проблем не се отнася само до дискотеките. Например, много вериги магазини, особено най-големите хипермаркети, нареждат стоката на високо на щандовете, което със сигурност представлява опасност при силен сеизмичен трус. Съмнявам се, че и голяма част от помещенията във фабриките, складовете и др. места, където много хора прекарват голяма част от ежедневието си, са безопасни при инциденти. Това очевидно са проблеми във всичките страни по света, но не искам да се отклонявам от темата.

Другите трагични пожари в нощни клубове, които са почти напълно идентични с последния случай от Бразилия, са изброени по-долу. Прави впечатление, че пожарите във всички тях възникват, протичат и завършват по почти напълно сходен начин, че допуснатите грешки, довели до тях, са едни и същи.

5 декември 2009г. -  Искри от пиротехника подпалват декорацията по тавана на нощния клуб „Хромая лощадь“ в гр. Перм, Русия. Резултатът е 156 загинали от вдишване на дим, изгаряния и паническо бягство, като почти всички от оцелелите са и ранени. По време на ицидента, едно от крилата на входната врата е било заключено, а аварийните изходи не са били обозначени със светещи табели.

1 януари 2009г. - 66 души са жертви на пожар в дискотека в Банкок, Тайланд, който избухва десетина минути след полунощ. Не е изяснено каква е точната причина за възникването на пожара, но тезите са две – проблем в електрическата система или пиротехника.

30 декември 2004г. – Пиротехнически средства подпалват декорациите и възниква пожар в дискотека „Република Кроманьон“ в Буенос Айрес, Аржентина. 4 от общо 6 аварийни изходи са били заключени с вериги, за да не може да влизат посетители без да заплатят вход. Резултатът е 194 загинали и 714 ранени.

20 февруари 2003г. - 100 загиват и над 200 са ранените при пожар възникнал от пиротехнически средства в дискотека „The Station” в Уест Уаруик, Род Айлънд, САЩ. 

* * *
Категорично се противопоставям на пиротехниката в нощните заведения! Силно се надявам, че ще бъде отворен такъв обществен дебат.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес