Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новината на деня

20 Sunday 2013, 12:16 часа • 1068 прочитания

Девети януари се оказа интересен ден за служителите на „Тв +” и за всички, които работят в медии или по някакъв начин са свързани с тях. Още по обяд в информационната агенция „Фокус” се появи информация, че полиция е нахлула в офиса на частната телевизия и извършва проверка. Сред предполагаемите причини за неочакваната акция се посочваха двойно счетоводство, незаконна дейност на телевизионна водеща, нелегален софтуер и други. Малко след като „потокът” от спекулации беше задействан, служители на медията решиха да внесат по-голяма яснота и да коментират истинските причини.

Оказа се, че всъщност акцията се извършва от „Икономическа полиция” към СДВР по сигнал за данъчни престъпления. Обвиненията към частната телевизия е, че извършва двойно счетоводство и дава на служителите си много по-високи заплати, отколкото декларира. Странното в случая е, че проверката на сигнала не се извършва от Главна инспекция по труда или от Национална агенция по приходите, а от „Икономическата полиция” на СДВР.

И докато експерти от медийната област се чудиха на внезапния интерес на „Икономическа полиция” към дейността на „Тв +”, програмният директор Милена Данева побърза да уточни, че акцията е рутинна и проверката на сигнала не притеснява по абсолютно никакъв начин ръководството на медията. Тя също така заяви, че служителите на телевизията продължават да вършат необезпокоявани своята работа и няма причина за паника и преекспониране на ситуацията.

В същото време председателят на СЕМ, доц. Георги Лозанов, заяви пред вестника „Капитал”, че ако „Тв +” е извършила някакви нарушения, то тя трябва да носи отговорност за тях и да си понесе последствията. Въпреки това обаче медийният експерт твърди, че тази акция в никакъв случай няма да се отрази добре върху крехката свобода на словото и зададе съвсем логичния въпрос: „Защо всичко това се случва сега?”.

Неоспорим факт е, че „Тв+” се излъчва само в мрежата на сателитния оператор „Булсатком”, като на всички е ясно, че всъщност той дърпа конците на телевизията и материалите, които да бъдат излъчвани там. Контролът, който сателитния оператор осъществява върху частната медия обаче трябва да е добре прикрит, тъй като в Закона за електронните съобщения има ясна клауза, която твърди, че собственик на разпространителна мрежа не може да произвежда и съдържание. Затова всички отричат да има пряка връзка между сателитния оператор и частната телевизия, въпреки че офисите им се водят на един и същи адрес.

Изпълнителният директор на „Булсатком” Пламен Генчев твърди, че телевизията от години не е собственик на оператора и всъщност медията се помещава на различен етаж от сателитния оператор. Изненадващият обиск обаче се извършва в един доста напрегнат момент за сателитния оператор „Булсатком”. Няма да е изопачено, ако се каже, че изминалите празници преминаха под знака на конфликта между сателитния оператор и лидерите на частния телевизионен пазар – „Би Ти Ви” и „Тв 7”.

Последното развитие по оспорвания казус настъпи на 7 януари, когато от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) заявиха, че подкрепят частната телевизия „Би Ти Ви” в грандиозния конфликт. И въпреки че интригата между „Булсатком” и „Би Ти Ви” и в момента изглежда доста заплетена, мнозина смятат, че истинската причина за конфликта се крие много по-дълбоко.

Според скорошно проучване на вестника „Капитал”, наскоро сателитният оператор е получил 5-годишен заем в размер на 41.7 милиона евро от „Уникредит Булбанк”. Все още не е посочена официална причина за какво точно ще се използват взетите пари, но се предполага, че сателитният оператор търси много по-голямо развитие от разпространението на телевизионно съдържание. Голяма част от служителите на фирмата смятат, че този кредит е свързан с така наречения проект за 4-ти GSM оператор.

Още през 2011 година „Булсатком” получи  лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията, като в момента компанията притежава две честотни линии. Според предварителната информация новият GSM оператор трябваше да направи своя дебют в началото на 2013-та година, но тъй като преговорите с банките се проточиха, проектът беше отложен за неопределен период от време. В същото време обаче конкуренцията на пазара става все по-ожесточена, а методите за надпревара – все по-брутални.

Ясно е като бял ден, че „Булсатком” залага много на този проект, но в същото време трябва да се пази и от удари под кръста, които могат да дойдат от всяка една страна. Като прибавим към всичките проблеми на сателитния оператор и увеличаващото се влияние на „Виваком”, които засилват своите позиции, както на мобилния фронт, така и на предаването на цифрова телевизия, по всичко изглежда, че тази година ще бъде изключително трудна за „Булсатком”. Дали обаче в мащабната игра на интереси някой ще помисли за „дребния” потребител, никой не може да предположи. Засега единственото ясно нещо е, че в медийните среди се заформя един огромен конфликт, за чийто решаване, никой не иска да се бори. А за обикновения потребител не остава нищо друго, освен да следи развитието на казуса.  

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес