Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Не“ или „да“ на ядрената енергетика?

19 Saturday 2013, 12:16 часа • 3211 прочитания

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? – това е въпросът, на който ще можем да отговорим с „да“ или „не“ на 27-ми януари тази година. На информационния лист на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма пише:   „Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.“

Доживяхме референдум!

Съгласен съм напълно с това, че референдум трябва да има и съм доволен от това решение. За съжаление обаче, за много по-съдбоносни решения, които се отразяват върху живота на всеки един от нас, никой не ни е попитал досега.

Вторият български капитализмът идва в България без никой да се допита до народа дали го иска. След като е решено вече той да дойде - никой не пита народа дали иска родината му да е република или монархия, при условие, че в своята хилядолетна история, до налагането тоталитаризма, България абсолютно винаги е била монархия. Влязохме в НАТО без да бъдем попитани дали искаме да станем част от Северния алианс, oще повече, че сме част от ракетния обсег на Иран, за разлика от великите европейски сили, които са извън него. Бяхме приети и в Европейския съюз без да бъде направен национален референдум. Нима сме наистина суверени? Почти съм сигурен, че и когато в близките години се наложи да сменим валутата си, също няма да бъдем попитани дали не желаем да запазим българския лев.

Има ли уловка и къде е тя?

Хубаво е, че ще бъде проведен референдум, но лично на мен не ми харесва как е формулиран въпросът, на който ще отговаряме. Конкретизира се, че или одобряваме, или не одобряваме развитието на ядрената енергетика чрез нова атомна централа. А ако искаме развитие на ядрената енергетика, но не чрез новата централа в Белене?! Ако искаме втората централа да е също в Козлодуй, където вече има такава инфраструктура и районът не е сеизмичен, или да се отворят още реактори в АЕЦ „Козлодуй“, можем ли да изразим това чрез този референдум?! Отговорът е „не“. Можем само да изберем дали искаме, или не искаме нова атомна централа. А къде да бъде тя – не.

Почти напълно съм сигурен, че на 27-ми българите ще одобрят изграждането на централата в Белене. Но за съжаление аз, както и повечето българи, не сме компетентни по въпросите свързани с построяването й. Като изключим спекулациите и конспиративните теории по въпроса, които ни заливат в информационния поток, а те със сигурност ни объркват допълнително, определено не мисля, че повече от 1% от българите разбират от ядрена енергетика. Затова ми се струва, че ще гласуваме малко като на ТОТО по въпрос, от който разбират само специалисти. Народът не винаги взима правилните решения, а със сигурност специалистите знаят кое е правилното в случая. Но на кого от тях да вярваме – не знаем. Но това е пряката демокрация.

Има ли сеизмична опасност за АЕЦ „Белене“?

Всички сме запознати, че проектът за новата ядрена електроцентрала е в силно сеизмичен район. На около 250-300 километра от Белене се намира земетръсната зона под планината Вранча. Епицентърът е далеч, но земетресенията там са много дълбоки – между 70 и 200км под повърхността земята, което увеличава територията, до която достигат сеизмичните вълни. Трусове от тази зона се усещат чак в Москва, на разстояние от 1300км по права линия. Освен това, след земетресението в Перник от изминалата година, сеизмолозите признаха, че не са запознати добре с разломните области в страната.

През 1977г. във Вранча се случва земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, с хипоцентър на 94км дълбочина, като румънският град Зимнич, който се намира на няма и 20 километра от Белене, е напълно разрушен. Зимнич е разположен точно на отсрещния бряг на Дунав спрямо Свищов. Това земетресение е и причината за разрушаването на няколко жилищни блокове и стотици жертви в Свищов, където по скалата на Меркали-Канкани-Зиберг (скалата със степени от 1 до 12, която не измерва силата на земетресението, а последиците) степента е 7-ма, което означава значителни повреди по повечето сгради и незначителни по добре конструираните. На усещане това е достатъчно силен трус, за да се  усети в движещ се автомобил.  Учените пресмятат, че при трус от 7,5 по Рихтер ефектът върху сградите в района на Белене и Свищов би бил над 8-ма степен по Меркали. През 1940г. във Вранча е имало земетресение с магнитуд 7,4-7,7 по Рихтер, което възрастните хора в района на Свищов все още помнят. Средно за един век се случват по две земетресение със сила над 7 по Рихтер в тази земетръсна зона.

Европейците се отказват от атомната енергия

Някои твърдят, че новият АЕЦ е нужен, за да следваме примера на европейските индустриализирани страни, в които те са десетки. Аз съм убеден, че това е една огромна заблуда. С още една централа няма да станем Германия, Франция или Великобритания. Още повече, че тези държави казват „не“ на ядрената енергетика.

Италианците вече казаха „не“ на развитието на ядрената енергетика чрез референдум, след като правителството на Берлускони предложи да бъдат създадени нови централи. Развитието на днешните технологии позволява производството на електроенергия чрез безопасни средства. Именно към тях трябва да се насочим и ние.

Германия ще затвори всичките си 36 реактора до 2020г. А централата в Белене тогава все още дори няма да е завършена. Испания също се ангажира с пълното съкращаване на техния брой. Там вече произвеждат 8% от електроенергията си по най-екологичния начин – чрез вятъра. С прекратяването на използването на атомна енергия са се ангажирали още Швеция и Белгия, а Италия е първата страна, която затваря всичките си ядрени реактори веднага след трагедията в Чернобил.

Наистина ли токът ще ни излиза много скъпо, ако не построим „Белене“?

В началото на 21-ви век цените на урана, с който се захранват атомните електроцентрали, имат тенденция към сериозно покачване.  Затова призивът, че токът ще ни излиза много евтино, ако имаме втора АЕЦ, а ако нямаме – много скъпо, ми се струва подвеждащ. България няма собствен добив на уран и разчита изцяло на внос от чужбина.

Съмнявам се, че някой от работещите по проекта „Белене“ го е грижа какви ще са сметките ни за ток след 20 години. Ние сме последната дупка на кавала, когато се вършат сделки за милиарди. Не че съм песимист, но шестото му чувство подсказва, че електроенергията ще ни излиза скъпо, със или без АЕЦ в Белене, колкото и средства в енергийна ефективност да влагаме.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес