Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалите в британския Биг Брадър

13 Sunday 2013, 12:02 часа • 1812 прочитания

Често чувам от много мои познати, а и изобщо в обществото е “модерно” да се твърди, че Биг Брадър е най-голямата възможна телевизионна простотия, както и че никой не гледа това реалити. Но това шоу, поне според мен, освен че е зрелище, сеир и забавление за народните хора, то е и уникален социален показател, който отваря пред зрителите уникалнта възможност да се видят как изглеждат самите те отстрани, през очите на Бог, ако щете, в различни житейски и конфликтни ситуации. Биг Брадър може да въздейства на обществото в положителна насока, ако зрителите осъзнават, че най-често това предаване показва как не трябва да постъпваме, а по-рядко и как трябва да постъпваме. Споменава се и клишето, че такова нещо е възможно да бъде излъчено само в България. Но истината е, че това не просто не е вярно, а дори и продуцентите на реалитито у нас са много по-съвестни, отколкото тези на продукцията в други страни.

Расизъм

Най-големият скандал в историята на Биг Брадър се случва през 2007г. в Обединеното кралство, където шоуто също е хем най-мразеното, хем най-гледаното ТВ предаване. Той се случва в петия „ВИП“ сезон и прераства дори в международен скандал, а заради него продуцентите преустановяват излъчването на реалитито за повече от година, защото голям брой от спонсорите на шоуто прекъсват своите договори с тях.

Тогава английската реалити звезда Джейд Гуди (която има далечни африкански корени), певицата Джо Омира и миската Даниел Лойд изричат расистки обиди по адрес на друга участничка – индийската актриса и модел Шилпа Шети. Някои от коментарите на миската Лойд по адрес на Шети са: „Тя е куче!“; „В Индия ядат с ръцете си, нали? Или това беше в Китай? Не знаеш къде може да са били ръцете й“ и др. Партньорът на Гуди, Джак Туийд (който пребивава за известно време в къщата на Биг Брадър с Джейд), също нарича актрисата с расистки обиди и нецензурни изрази.

Рекорден брой оплаквания са били изпратени срещу предаването до държавния медиен регулатор във Великобритания -“Ofcom” – над 44 000. Скандалът поражда и протести из цяла Индия.  На тогавашният министър на финансите и икономиката на Великобритания, Гордън Браун, който е на посещение в Индия по това време, му се налага да отговаря на въпроси свързани с Биг Брадър, а Тони Блеър, тогава лидер на работническата партия, отказва да коментира случая, защото твърди, че не е гледал шоуто.

Още преди финала на този сезон на “Celebrity Big Brother”, телевизията, излъчваща продукцията, претърпява сериозни критики от британския съвет за електронни медии, за което се налага медията да се извини няколко пъти и бива санкционирана. Телевизионният канал първоначално определя случилото се просто като женски скандал, но по-късно променя позицията си и го определя като културен разлом между трите британки и индийката Шети. В крайна сметка, трите съквартирантки, инициаторки на скандала, са изгонени от шоуто чрез нормалното СМС гласуване, а зрителите зибират Шилпа Шети за победител.

Много от агенциите и корпорациите преустановяват работата със знаменитостите, основни инициаторки на расисткия конфликт. След предаването Шети казва, че Джейд Гуди й се е извинила и й е простила. Певицата Омира пък твърди, че никога не е тормозила боливудската актриса, а продуцентите са изкривили представата за образа й. По ирония на съдбата, Джейд Гуди и Шилпа Шети се срещат лице в лице във втория сезон на индийската версия на Биг Брадър, където британската реалити звезда е участник, а актрисата – водеща. Двете демонстрират отлични взаимоотношения помежду си. На втория ден Гуди напуска играта, след като се чува по телефона със своя лекар от Англия, който на живо в ефира й съобщава, че е тя има тежко заболяване (нещо, което не е редно да се случва пред телевизионните зрители). Гуди умира 8 месеца след това, а месец по-рано се омъжва за своя приятел Джак Туийд.  Преди участието й в скандалния Биг Брадър английско печатно издание я поставя на 25-то място в класация за най-влиятелните знаменитости в света.

Народно „въстание“ заради изгонен участник

Има още много скандали в англиската версия на шоуто, които стават поводи за широки обществени дебати. Още в първия сезон участникът Ник Бейтмън бива изгонен от продуцентите, защото заставял други от участниците кого да номинират за изгонване. Но в този момент той е най-харесваният участник от зрителите. Новината, че той е изгонен е на първа страница на абсолютно всички национални всекидневници в Обединеното кралство, освен на „Файненшъл Таймс“, където новината се съобщава на трета страница.

Държана против волята й

В седмия сезон , след напускането на къщата, участничката Даун Блейк пуска жалба в медийния регулатор, като заявява, че представеният й образ в шоуто е бил фалшив и изкривен от продуцентите. Освен това, тя обявава „гладна стачка“ докато продуцентите не и предоставят нередактирани записи, на които, според нея, би трябвало да се види, че е държана в шоуто против волята й, но полицията не октрива такива доказателства.
Нехуманност към животните

Във четвъртия ВИП сезон участникът Пит Бърнс споделя с другите, че палтото му е направено от кожата на горила. След като зрителите сигнализират за това в медийния регулатор, полицията иззема палтото на участника, за да го изследва. Притежаването на продукти от горила е забранено в Обединеното кралство. Тестовете доказват, че палтото е направено не от горила, а от маймуни, които обаче също са застрашени животни. Случаят стига и до съда, където се разкрива, че материалите за изработката на палтото са внесени преди 1975г., когато се забранява вноса на кожа от маймуни. Следователно участникът не е санкциониран, което разстройва защитниците на животните, включително някои от съквартирантите, както и тогавашната говорителка на ПЕТА – Джоди Марш.

Неуважение към различните британски езикови общности
В седмия сезон на Биг Брадър продуцентите отправят забележка на участника Глийн Уайс, защото е общувал на уелски език с друг участник – Имогън Томас. Биг Брадър заподозрял, че това е някаква форма на код, но Глийн му отговаря: „Но уелският също е британски език!“ След случаката, Уелското езиково общество подава оплакване към Канал 4, медийния регулатор и др. институции. Биг Брадър повече не е отправял забележки към участниците, които продължават да общуват на уелски, в резултат на това. Оттогава техните разговори се излъчват със субтитри. 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес