Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Булченски неволи

12 Saturday 2013, 10:40 часа • 1153 прочитания

Човек и добре да живее, рано или късно попада под „прицела” на „изобретателни” и „оригинални” реклами, плод на „професионалисти”, които претендират, че познават българската психология и могат да привлекат интереса на българина към съответния продукт. През последните години в родния ни ефир все по-осезаемо се усеща тенденцията, че рекламите трябва да изобилстват от всевъзможни глупости, за да спечелят вниманието на средностатистическия българин. Така се създадоха култови медийни продукти като например прочутата реклама за мастика, в която популярна фолк певица се опитва да прикрие силиконовия си бюст зад парчета диня или краткото анимационно филмче, в което дебеличка катерица обяснява с писклив глас, че обича снакс с масло.

Част от тези реклами стават толкова популярни, че дори и хората, които не гледат телевизия и отдавна са заклеймили това занимание като пълна загуба на време, повтарят „крилатите” фрази от съответната реклама. Няма да е грешно, ако се каже, че някои реклами имат толкова голям ефект върху телевизионната аудитория, че се създават специални Facebook групи, които ги подкрепят или критикуват. Така например миналата година изненадващо се появи Facebook група, която имаше за цел да защити националната чест, след като в една реклама за прочута марка бира се посочваха огромните разлики между българските и чуждестранните обичаи. Изглежда, че въпреки огромната досада, с която всички гледат рекламния блок, той все пак не остава незабелязан.

Затова не е учудваща медийната шумотевица, която напоследък се вдига във връзка с една меко казано „атрактивна” реклама на сирене. Вече дори и 5-годишните деца знаят наизуст  „любовния” диалог, който се разиграва между кокетната девойка Жулиета и нейния ухажор Ромео. Проблемът във въпросната реклама обаче не се съдържа само в унизителния начин, по който е представено момичето, нито пък в плоския хумор и изтърканите закачки.

Проблемът е, че така нареченият деликатес „Булка” всъщност е направен само от палмово масло и мнозина го обявиха за менте. Пояснението, че сиренето не е направено от мляко се появява в края на рекламата, но е написано с толкова дребен шрифт, че е почти невъзможно да се прочете. Очевидната манипулация, която се опитват да извършат производителите на сирене „Булка” не остана незабелязана, и от Асоциацията на млекопреработвателите в България обявиха, че ще сезират Комисията за защита на конкуренцията. Няма да е изненада, ако този сигнал „изяде” главата на булката, тъй като от 1 януари 2013-та година мандрите трябва да произвеждат или само продукти от мляко или само имитация на растителни мазнини. Изискването влиза в сила чрез Наредбата за специфични изисквания за млечните продукти. Паралелно с това, вече има подаден сигнал в Съвета за електронни медии относно сексистките коментари, които се правят в популярната реклама.

Преди по-малко от 7 месеца от Женския комитет на ООН изпратиха списък с над 50 препоръки към България относно представянето на жените в обществото и медиите. Тогава страната ни постигна своеобразен рекорд, тъй като беше остро критикувана за унизителния и долнопробен начин, по който представя нежния пол в обществото. Още тогава започнаха „бурни” дискусии относно начина, по който се представят жените в рекламите и дали тяхната роля се свежда само до това да бъдат сексуален обект за мъжката аудитория. По това време медийни експерти излязоха с твърдението, че на Запад има много по-явни случаи на сексистки реклами и България е много по-толерантна към жените, отколкото други европейски държави. Въпреки това обаче, когато човек хвърли един бърз поглед върху рекламите, които се излъчват в праймтайма, може малко да поспори на тази тема. Факт е, че за разлика от други страни, у нас все пак се усеща някаква равнопоставеност между двата пола. Въпреки това обаче, по необясними причини, в телевизионния ефир ролята на жената се свежда до това да стои до печката и да изпълнява желанията на мъжа, или пък да се опитва да го съблазни с големия си изкуствен бюст и бляскавия си поглед. По-голямата част от родните реклами варират между пълна безвкусица и явно изобразяване на просташки хумор. По същия начин, както се определят телевизионните предавания, така и рекламите започват все повече да се ориентират към масовия вкус и да страдат от липса на свежи идеи.

По незнайно какви причини обаче Съвета за електронни медии пренебрегва този факт и се намесва само в краен случай, както е при рекламата със сиренето „Булка”. Междувременно, докато упреците и критиките към въпросната реклама растат, тя продължава все по-често да се излъчва в българския ефир. По какъв начин ще се реши казуса „Булка”, тепърва предстои да разберем. Колкото до смехотворните реклами, които не съдържат никакъв смисъл, те най-вероятно ще продължават да заливат българския телевизионен ефир. Нещата ще стоят по този начин поне, докато не се намерят нови хора със свежи идеи, които да ги променят.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес