Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Различните новогодишни късмети

02 Wednesday 2013, 10:47 часа • 2472 прочитания

Да си изтеглиш късмет от новогодишната баница в България се счита за традиция стара като света. Корените на този български обичай са дълбоко заложени във времето и няма логично обяснение защо дори и днес, в 21 век, хората продължават да „ровят” из новогодишната баница с надеждата, че ще изтеглят здравето, успеха или любовта.

С развитието на технологиите обаче и промяната на някои основни ценности, през последните години се наблюдава истински „бум” на оригинални новогодишни  пожелания. Според „модерните” български разбирания вече късмети като здраве, щастие и благополучие изобщо не се считат за актуални. Даже напротив. По-голямата част от хората ги гледат с такова разочарование и досада, като по погледа им можеш да прочетеш реплика от типа на: „Не можах ли да изтегля по-добър късмет?!”. Затова, за да не се създава излишно напрежение в ногодишната нощ, повечето хора прибягват до „изобретателните мозъци” в интернет. Там е достатъчно да напишеш късмети за баница и ще ти излязат хиляди сайтове, в които неуморими хора са споделяли своите „велики” пожелания.

Ако се направи бърз преглед на най-често срещаните късмети, човек без проблем, може да установи промяната в ценностната система на хората. Късмети от типа на учение или повишение в работата вече са изместени от далеч по-атрактивното пожелание „На теб мързелът се пада, да мързелуваш ти приляга”. На същия принцип, хартийка с надпис щастие изобщо не се радва на възторг от получателя си. Ако обаче тя е трансформирана в оригиналното: „Едно нестихващо веселие, ще бъде твоето ежедневие”, получателят няма да има никакви причини за оплакване. Напоследък най-възторжени и възмутени реакции ( в зависимост от това в кои ръце е попаднало) предизвиква пожеланието: „Забрави за всякакъв стрес, ще редуваш секс с екс”. И ако за някои хора това са просто безобидни късмети, то почитателите на теорията на конспирацията, виждат в белите хартийки с пожелания ясен сигнал за промяната на ценностите.

Днешните късмети от баницата сякаш ни показват, че вече загърбваме духовното и обръщаме все по-голямо внимание на материалното. Доказателство за това се съдържа във факта, че вече няма дрян за здраве, бяло копче за животните, орех за мъдрост или празна бяла хартийка за учение. Днес късметите се свеждат до нова кола, къща, печалба от тотото или екзотична екскурзия в чужбина. Здравето, успехът и щастието са оставени някъде на заден план. Или може би просто човек ги приема за даденост и ги оценява едва след като ги изгуби. Промяната в късметите е неизбежно свързана и с промяната в ценностите. Загърбването на традициите и пренасянето на новия ни начин на живот в един такъв старинен ритуал е доказателство за променената ни психика и светоусещане. Така дори и в един безобиден ритуал, каквото е тегленето на късмет от баницата, се усеща полъха на масовата чалгализация и принизяването на ценностите. По какъв друг начин иначе биха могли да се обяснят късмети като нова кола, къща и натрупването на пари?

Истината е, че традициите и ритуалите отдавна не са това, което бяха. И все пак всеки народ има нещо специфично и характерно, което го отличава от останалите. Затова искрено се надявам, че въпреки меркантилния свят, в който живеем, ще съумеем да запазим „чисти” от опорочаване толкова хубави и типични български обичаи. Нека намерената паричка в баницата, празната бяла хартийка и дряновото клонче ни носят също толкова голяма радост, колкото пожелания за пътуване до далечна дестинация, нова кола, къща, голямо повишение и безкрайно веселие. В крайна сметка може би именно неща, които не можем да пипнем, като щастие, здраве и късмет са много по-важни, отколкото поредните материални придобивки. Затова през 2013-та година ви пожелавам много здраве, късмет, любов, щастие, да останете верни на себе си, да откриете своя собствен път и да го следвате без колебания.

Честита нова година!

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес