Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Телевизионната коледна програма – скука и нафталин

23 Sunday 2012, 09:22 часа • 1755 прочитания

Коледа винаги е бил един от най-светлите и почитани празници през годината. Това е времето, в което всеки се събира със семейството и приятелите си, за да се откъсне за малко от проблемите на сивия делник и да се позабавлява на воля.

Освен че това са едни от най-почитаните и уважавани семейни празници в годината, това е времето, в което много хора предпочитат да си останат вкъщи на топло, отколкото да измръзват по блокираните пътища на страната. Доказателство за това са и последните проучвания, в които се твърди, че през последните няколко години българите започват все по-често да прекарват празниците по домовете си. Ако до преди няколко години активно присъстваше тенденцията да се пътува и да се посрещат празниците на някое нестандартно и екзотично място, то в условията на финансова криза най-доброто и сигурно място за прекарване на коледните празниците си остава собственият ни дом.

Може би нарастващият брой на хората, които си остават вкъщи, е една от причините през последните няколко години телевизиите да правят дори и невъзможното, за да могат да спечелят по-голяма аудитория в коледната нощ. За жалост обаче формулата, по която се ръководят, за да получат по-висок рейтинг, е меко казано странна.

През изминалите години празничният телевизионен ефир изглежда така сякаш в България са останали само малки деца и пенсионери. В коледната програма присъстват най-често анимационни филми и концерти на „позабравени” звезди, от които вече сериозно се усеща аромат на нафталин. Всеки жалък опит да се представи нещо свежо и оригинално на аудиторията бива безмилостно „убит” още в зародиш. Така „горкият” телевизионен зрител трябва да изтърпи поредното цирково шоу, да изслуша двучасовия концерт на баба Лили и да изгледа за n-ти път „Гарфилд”, ако иска накрая да види някоя „съвременна” комедия, излязла преди 2-3 години.

По всичко личи, че тази година няма да бъде изключение. Програмата на един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, изобилства от „изтъркани” коледни филми и концерти на естрадни изпълнители. След като „телевизията-майка”, БНТ, още от обяд ще ни „подгрее” с юбилейния концерт на Бисер Киров, а вечерта ще ни довърши с дует „Ритон”, частната медия „Би Ти Ви” явно не е имала друг избор освен да извади „най-силния” си коз – коцерт на Лили Иванова. Единствено Нова телевизия е решила да не заложи на „позалезли” естрадни изпълнители и, о, чудо, ще ни пусне филм. Ама, не бързайте да се радвате. Филмът е остарялата комедия „Трима мъже и една малка дама”, който се излъчва по няколко пъти в годината и е направен през далечната 1990 година. Ако случайно горкият телевизионен зрител не заспи от скука пред телевизора, след 22:00 часа ще може да гледа „съвременната” комедия „Запознай се с нашите” – лента, която е добре позната на телевизионната аудитория, но поне е по-актуална като тематика.

Нещата не стоят по по-различен начин и на самата Коледа. След като приключи празничната литургия, от БНТ ще продължат да ни „заливат” със стари коледни филми и естрадни концерти. А вечерта, като за десерт, ще ни пуснат захаросаната комедия „Сватбен агент”. Частната телевизия „Би Ти Ви” пък  ще заложи на директното излъчване на „Българската Коледа”, докато Нова телевизия ще ни представи филмовата класика – „Извънземното”.

В крайна сметка, от цялата работа можем да стигнем до единственото възможно заключение. Така наречената празнична програма изобщо не е празнична и за пореден път ще докара до тиха истерия всеки, който се осмели да я гледа. Така че, независимо дали тази година по-голяма част от българите ще празнуват вкъщи или навън, по-добрият начин за прекарване на празниците е като обърнеш внимание на семейството и близките си. В крайна сметка, телевизорът е просто една вещ, която в никакъв случай не е гарант за добро настроение. Важното в тези празници е хората да отворят сърцата си и да прекарат повече време с близките си. А колкото до телевизионната програма – тя е една и съща от години, така че, колкото по-малко време прекарате пред телевизора, толкова по-хубаво ще си изкарате празниците.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес