Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Oтновo „виновният“ е Криско

21 Friday 2012, 11:17 часа • 3263 прочитания

За втори път тази година рапърът Криско е мишена на масово „народно“ недоволство (първият път беше след участието му в кампанията на „Fair Play“ на bTV). Преди няколко дни беше разпространено следното анинимно съобщение във Фейсбук: 

“РАПАРЪТ КРИСКО ОТКАЗА ДА ПЕЕ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ!

Днес на концерта в Стара Загора Криско отказа да пее, за да събере пари за лечението на 16 годишния Миро! Рапарът се появи преди началото, но след това съобщиха, че си е тръгнал, защото не получил хонорара си!Всичките му фенове го освиркаха на воля! Споделете, за да разбере България кои са истинските звезди!”

То стигна до почти всичките български потребители, благодарение на настаналото масово хейтърско недоволство. За да откаже участие един изпълнител, било то благотворително или не, най-вероятно е имал уговорка, било му е обещано нещо, което не е изпълнено от екипа, организирал концерта. Аз уважавам неговото принципно решение. И ще обясня защо.

Кой иска да омаскари Криско?

Подозирам, че е възможно това съобщение да е разпространено от „доброжелатели“ на рапъра, които просто не могат да се примирят с това, че всяко негово парче се превръща в абсолютен хит във всичките класации, при това само за броени дни след пускането на новите му клипове. Самият аз се уверих, че доста негови колеги, сред които и популярни, също споделиха това съобщение. Вероятно те също получават хонорари за своите благотворителни участия, но защо да не използват момента, за да го омаскарят?! Нали само са го чакали да „сгафи“, за да го атакуват...

Това е поредното доказателство, че у нас е изключително лесно да бъде издигнат в култ всеки нагъл бездарник (без значение в коя сфера на обществения живот), както и да бъде омаскарен всеки доказал се авторитет (било то авторитет само в хип-хип музиката или истински културен деец, будител, ако щете). Това съобщение, пуснато в интернет пространството от неясен автор, беше прието за чиста монета от много хора (предимно 15-23 годишни). Стигна се до там, че масово бе излята омраза срещу рапъра от хора, които светкавично реагираха като коне с капаци. Принципът на стадото у нас все още е твърде актуален, за съжаление. Много е нелепо това, че гневът от  несоциалната ни социалната система се прехвърля върху един човек, при това млад.

Има ли наистина благотворителност у нас?

Благотворителността е нещо много хубаво, но на мен тази дума не ми е много благозвучна, когато е превърната в частен бизнес. При това и доста успешен. Всяко едно мащабно благотворително събитие, било то концерт или бал, изисква парични разходи, за да се организира и състои - сцена, кетъринг, данъци и т.н., както и за хонорари на работещия персонал и екипа, в това число и на аниматорите, водещите, артистите и др. Почти винаги организаторите също печелят от такива събития, затова и ги правят. Да не говорим, че невинаги по-голямата част от събраните дарения стигат до нуждаещите се (понякога под 10% стигат реално до тях, а останалото се прибира като печалба от организацията, а също се заделя и за данъци).

У нас благотворителността се превърна в модна тенденция, в която рядко се влага сърце. Много популярни личности казват, че не искат да се хвалят, че помагат на хора в беда. А в същото време, казвайки това, те се хвалят... Да даваш пари за благотворителност стана модерно като ходенето на мол или като ходенето на дискотека сред тийнейджърите.

Това, че даваш пари за благотворителност, не те прави добър,  a ако не даваш, това не те прави лош. Дали Криско, аз или вие изпращаме СМС-и за „Българската Коледа“, не е от особено значние, защото събраните средства ще решат проблема само временно.  Аз съм против „благотворителността“ и съм за стабилна социална система. A Криско не е виновен за нейната липса у нас.

Моралният проблем

Колко от хората, които оспамиха Фейсбук с коментари и колажи срещу Криско, са се спирали, за да си купят от благотворителните календарчета, които ги продават младежи и девойки по преките на Витошка и на площада пред НДК?! Колко от тях са изпратили СМС за „Българската Коледа“ (която кампания е под патронажа на Президента) или за друга благотворителна кампания?! Факт е, че СМС-ите за реалити програмите са в много пъти повече, отколкото тези за благотворителност. Колко от тях са помагнали поне веднъж на някоя от майките, които често обикалят масите при ресторантите за хранене в моловете, молейки тъпчещите се с бургери хора да помогнат на децата им в беда, чувствайки се като гратисчии в градския транспорт и треперейки да не бъдат изпъдени от охраната?!

Моралните ценности са изключително неясни за хейтърите. За по-голямата част от хората дори и Бог не е авторитет. Чувал съм някои да говорят така: „Ще се кланям аз пред Бог и пред някакви измислени Божи заповеди...“ Те нямат нищо против да се кланят и да се подмазват на мутрите, но много държат на това да НЕ се молят и да не се кланят на  Бог.

А къде е същината на проблема?

Освен, че имаме недобра социална система, много държим на това да се тупаме по гърдите колко сме благотворителни.  Докато ние събираме пари за благотворителност за нас самите, през това време в Обединеното Кралство, Скандинавия и другаде, където има стабилна социална политика (която хората са я градили десетилетия наред), правят благотворителност само за Африка, Южна Азия и Хаити. Излишно е, но ще спомена и това, че доста голяма част от дрехите, които западняците даряват „за благотворителност“ за третия свят или за някой бедстващ район, у нас можете да си ги закупите в магазините за втора употреба (а в албанската  столица Тирана те се продават дори и на сергии на улицата).

Не бъдете наивни и не се хващайте на всяка сламка, която ви са подаде. Борете се за социална система, а не за „благотворителност“! Именно защото никой не е длъжен да бъде добър или състрадателен в днешния свят, тя е необходима. Ако отрицателната енергия, която се излива от хейтърите у нас, се преобрази от нещо деструктивно, каквото е,  в нещо градивно, тогава България ще е най-хубавото място за живеене в света, а българите – най-щастливите хора. Наистина ли сме стигнали дотам, че да не можем да разграничим доброто от злото?!

* * *                                                                       
Искам да вметна, че не толерирам и това да се дават пари на просяци, защото по-голямата част от просията, не само в големите български градове, а дори и в чужбина, е организирана. Това често се забравя, въпреки че медиите го непомнят от време на време. Виждал съм как мургав човек праща друго мургаво дете, за да вземе пари от едно момиче с физическо увреждане, което свири на музикален инструмент в София. Детето взе всичките пари от шапката и ги занесе на възрастния мъж, който чакаше на известно разстояние. Подобно нещо видях и в чужбина.

Ето го отговора на Криско, който той даде по случая, като статус във Фейсбук:

„Във връзка с тази глупост, която върви в нета... Организаторите на концерта в Стара Загора си измиха ръцете много добре и си направиха реклама. Какво се случи... Поканен съм аз да пея на благотворителен концерт и организаторите казват , че си има хонорари, въпреки това, и се съгласиха на условията. Отидох до мястото, казаха ми, че нямат пари и аз казах, че едната част от хонорара го давам за болното момче Миро.Те отгоровириха, че не ги интересува, ако искам да пея, ако искам - не. Супер нагло държание и никакво отношение, за което нямаше как да получат обратното от мен. ПОЖЕЛАВАМ БЪРЗО ОЗДРАВЯВАНЕ НА МИРО!!! Повтарям, че това се случи заради наглостта на организаторите и в никакъв случай решението ми да не изляза не е свързано с Миро. Все пак парите, които не дадохте, се надявам да ги дадете на момчето, за да се оправи по-бързо!“

Действаща е разпространената в медиите банковата сметка за помощ на 16-годишния Миро (за когото са събирани средства на концерта, на който е отказал да пее Криско). Той все още не знае точно каква сума ще му е нужна за лечението, затова всеки един лев е от значение! 

BG97UNCR96604007877914
BIC-UNCRBGSF
Марияна Георгиева Иванова 

Можете да се свържете лично с момчето, за да го окуражите. Ето линк към личния профил на Миро във Фейсбук: https://www.facebook.com/mpp96

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес