Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедни, но не и духом!

11 Tuesday 2012, 11:09 часа • 1661 прочитания

Особено през последните години, духовният подем у нас е явен. Въпреки кризата, трудно се намират свободни билети за новите представления в театрите в София, както и за концертите. Ако някой ви каже, че съвременните българи не сме заслужили свободата си, че усилията на народните будители и революционери преди век и половина са били напразни, не просто не съгласявайте с него, а дори го опонирайте.

Мит е това, че е българинът е невеж и не чете! За пореден път се убедих в това, когато посетих ежегодния панаир на книгата, който се проведе и тази година в НДК. На него различни издателства представиха своите книги от изминаващата година. Беше неделя, последният ден от панаира. Снегът и виелиците изобщо не бяха уплашили хората, които цяла година са чакали събитието, за да закупят книги по-евтино и да се срещнат с авторите.

Малко преди да посетя изложението се отбих до близкия мол на бул. Арсеналски, за да се видя с приятел. Молът изглеждаше доста по-празен, отколкото панаира в „НДК-то на културата“. Да не говорим, че беше неделя и предстоят празници, а по това време на годината моловете традиционно гъмжат от клиенти. Вероятно новият голям търговски център на бул. България, който беше отворен наскоро, привлича повече любопитни клиенти (което е нормално), защото е нов.  Но лично на мен контрастът, да видя повече хора на Софийския международен панаир на книгата, отколкото в мола, ми хареса. Струваше ми се като приказка, а беше реалност!

На панаира се предлагаха четива от най-различни жанрове. Хората се спираха на всеки щанд, разпитваха продавачите, разговаряха с писателите... Посетителите бяха на всякаква възраст. И тийнейджъри, и пенсионери си купуваха буквално по 5-10 броя книги и енциклопедии. Между тях имаше намалени до 90%, но дори скъпите се купуваха като топъл хляб.

Нима интересът към книгата на всичките тези хора не е показател за желанието за усъвършенстване на българите, съвременници на прехода?! Нима не е прекрасно това, че всичките тези хора, повечето от които, за съжаление, не изглеждаха много заможни, купуваха книги за себе си и за подаръци на близките си, вместо да се облекат в престижни марки от мола?! Съвременният българин е най-бедният в голямото европейско семейство, но не и духом!

„Не съм съгласен с тезата, че българинът не чете“, каза писателят Иво Сиромахов наскоро пред агенция БГНЕС (видео ТУК). „Хората купуват книги, интересуват се... Отварят се непрекъснато нови и големи книжарници. Не разбирам какво е основанието на тези, които казват, че българинът не чете. Има и какво да се чете, защото всички добри заглавия, които излизат по света, много бързо след това се превеждат и на български. Така че българският читател не може да се оплаче от липса на информация какво става по света в областта на литературата. Той има възможност да чете всички нови заглавия. Двете неща вървят ръка за ръка, както е в киното. То не може без индустрията, която го подкрепя и произвежда, но то си остава изкуство, така или иначе. В писането на книги е същото – може да си много талантлив, но ако книгата ти не стигне до читателите, благодарение на усилията на издатели, печатари и търговци, тя си остава само за теб", смята още писателят, който също представи своята нова книга и се срещна с читателите си на панаира на книгата.

Ако все още не сте решили какво да оставите под елхата на своите близки и приятели, подарете им книга. Има достатъчно разнообразие в книжарниците, за да бъде задоволено любопитството на всеки вкус. Сигурен съм, че всеки би се зарадавал много повече на книга, отколкото на обичайните сувенири, които основно служат, за да събират прах.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес