Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празник по балкански - забавление или вандализъм

09 Sunday 2012, 10:31 часа • 2118 прочитания

Препълнено заведение, което се „пръска по шевовете” от народ. От вътре „гърми” поредното фолк парче, а млади, потни тела се кършат в ритъма на музиката. Навсякъде виждаш зачервени лица и блеснали от алкохола очи. Момчетата са с разкопчани ризи, а момичетата са покатерени на високите си токчета върху масите и „ритмично” завъртат по някой гьобек. Във въздуха се носи наситеният аромат на алкохол, като от време на време „прехвърча” и по някоя салфетка - символ на приповдигнатото настроение.

Горе-долу това е картината, на която ще станете свидетели в почти всяко заведение след полунощ. Полупияни групички пред дискотеката, които са се събрали да изпушат поредната цигара, а отвътре още по-пияни млади хора, които се забавляват като за последно. В никакъв случай не казвам, че всички заведения са такива и абсолютно всички се забавляват по този начин. Но нека да бъдем честни, за съжаление, по-голямата част от младите хора разбират точно гореописаната картина, когато се спомене думичката „забавление”.

С наближаването на празниците, когато се появяват все повече поводи за празнуване и събиране на „по чашка”, се замислих дали българите имаме култура на забавление. За народите, които се намират на Балканите, е характерна черта да умеят да се забавляват. Всички балканджии се гордеят, че са „душата на компанията” и когато се съберат да се веселят, те го правят без всякакви задръжки. Забавляват се така сякаш утрешният ден никога няма да настъпи, сякаш всичко е ограничено до този единствен момент.

Или иначе казано, забавляват се като за последно. За съжаление, обаче утрешният ден рано или късно идва, а със себе си той носи тежък махмурлук, неясни спомени от купона и полугласното обещание, че следващият път ще бъдеш по-умерен и разумен. Докато същата случка не се повтори и следващият път. Истината е, че няма лошо човек да се забавлява, всеки има нужда да се събере с приятели и да „изпусне парата” от напрегнатия делник.

Лошо е, когато забавлението преминава всякакви граници на допустимото и се трансформира във вандалски и унизителни прояви. Така например,ут съвсем скоро една меко казано шокираща снимка обиколи социалните мрежи. На фотоса са група младежи, които явно под въздействието на обилно количество алкохол, са вкарали в  дискотека едно невинно зайче. На снимките си личи как младежите се гаврят с горкото животинче и неговия панически страх.

Изглежда, че ужасът на заека допринася за „доброто” настроение на компанията и всички на снимката  са ухилени до уши и изглеждат горди от своето „постижение” – да издевателстват над невинно същество. В социалните мрежи обаче не за първи път се появяват подобни снимки.

Миналата година, в навечерието на студентския празник, едни още по-оскърбителни и унизителни фотоси се превърнаха в обществено достояние. На тях отново присъстваха млади хора, които видимо бяха пияни и „нагло” се гавреха с морско свинче. Снимките обиколиха цялата социална мрежа и бяха публикувани от много потребители във Фейсбук, които се обявиха срещу насилието над животни. Извършителите на оскърбителния акт обаче така и не бяха открити.

По необясними причини, сякаш през последните години младите хора се опитват да намерят все „по-оригинални” и „нестандартни” начини за забавление. Вече да танцуваш спокойно в дискотека и да пиеш само по едно питие не е модерно. За да стане „истински” купон трябва безпаметно да се напиеш, да се напушиш до козирката и поне един път да си паднал от масата, докато си се кършил на новата песен на Преслава. В противен случай всички ще те помислят за загубеняк и „убиец” на доброто настроение. Както вече казах, няма нищо лошо в това човек да се забавлява. Стига това да е в рамките на нормалното. Едва ли обаче вкарването на невинни животни в шумни заведения и оскърбителното поведение спрямо тях се смята за допустимо и нормално.

Колкото и да не ни се иска, може би няма да е зле в обществото да се наложи някаква култура на забавление. В противен случай такъв вид „вандалски актове” ще продължават, а дискотеките и нощните клубове все повече ще се превръщат в опасни места за хората, които искат просто да разпуснат, а не да се забавляват като за последно.  И все пак ще завърша, като кажа, че празниците са хубаво нещо. Изключително приятно е, когато се събереш с приятели и отбележиш нещо по подобаващ начин.

Смятам обаче, че е крайно време в България да придобием малко култура на забавление. Не може пиянството до припадък и вкарването на невинни животинки в шумни дискотеки да се възприема като еталон за добре прекарана вечер. Просто не е редно, особено, когато случката периодично се повтаря.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес