Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената войн и голямото коледно пазаруване

06 Thursday 2012, 11:45 часа • 1320 прочитания

Факт е, че патриархалният строй свърши. Мина времето, в което основната функция на жената е да бъде домакиня и майка. Но това, далеч не отменя, този тип нейни задължения. Освен тях обаче съвременната, еманципирана жена има за своя цел да се развива всестранно, най-вече в кариерата. Тя води свои лични битки всеки ден.

И като се започне с ходенето на токчета, поддържането на стил, създаването на точен график за деня и дълъг списък със задължения – навън и у дома, денят минава сякаш за миг.

Отглеждането на децата е една от най-големите битки за жената, то трябва да е постоянно, ежедневно и да води до добри резултати. Поддържането на дома чист, приветлив и най-вече уютен също е женска задача. В посрещането на гости и следствията, от тях, основно действащо лице – жената. Напоследък тя започна да си дели и първото място с мъжете при печеленето на пари. А и след всички тези задължения, остава време за хубава книга с чаша вино, каланетика, спорт, фитнес, танци, защото битките трябва да се водят в добра физическа и духовна форма.

С началото на месец декември идва и времето за голямото коледно пазаруване. Атмосферата навън загатва идването на празниците, навсякъде вече има коледни базари и разпродажби, коледни работилници и всичко за каквото си помислите. А на жените им предстои месец, изпълнен с любимото им задължение – пазаруването. Възможно е, част от цялата тази еуфория около Коледа да се е превърнала в индустрия и начин за печелене на пари, но освен това, подготовката за празника и самият празник са нещо много повече. Това е времето в годината, когато се случват чудеса, но не от онези от приказките, а чисто човешки, наши, малки, които водят със себе си усмивката и щастието, които стоплят зимните вечери.

В дните от годината, които са най-семейните празници, жената е тази, която подготвя атмосферата за това. Като се започне от украсата, домашно изработена, или закупена, от изготвяне на менюто за празничната маса, изборът на подаръци и тяхното опаковане, подготвянето на изненади, купуването на нови дрехи за празника и стигнем до организация на някое грандиозно коледно парти – фирмено, семейно или детско – всичко това е задача на нежния пол.

Е, вярно е, бюджетът може леко да се натовари, особено в години на криза, но без празници не може, те повдигат настроението и духа на човек и го правят по-щастлив, а ако и знае защо ги празнува, какви са традициите и обичаите, залегнали в тях, е още по-приятно.

Именно затова и по много други причини снежните пътища не могат да изплашат жената, тръгнала на пазар, носенето на много покупки също. А ако и графикът за месеца и е достатъчно добър и подреден ще намери и свободно време да реализира идеите си, а дори и да направи своя коледен календар с предизвикателства за дните до Коледа, защото няма кой да направи живота ни по-хубав, освен нас самите, а жените са най-добри именно в това.

 

Новините днес