Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Епохата на интелигентните рапъри (+интервю с рапъра Бракето)

21 Wednesday 2012, 11:46 часа • 3455 прочитания

Интелектът (от латински – intellectus – познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея. Терминът е централно понятие във философията на ума.

Сигурен съм, че по-голямата част от прочелите това заглавие вече са ме обявили за луд в мислите си, а най-вероятно ще го изразят и в коментарите по-долу (което ще е поредната доза отрицателна енергия, която ще ме зареди). Но съм сигурен и в това, че една друга част от вас, които дори и да не сте върли рап фенове, ще разберете добре това, което искам да кажа.

Обичайното и най-разпространено клише за рапърите е, че те са чернокожи и лоши гангстери (нещо като българските мутри). Това е традиционната картинка за рапър по света. У нас, както и в другите балкански страни, рапърът, в представите на хората, обикновено е някой антисоциален и изпуснат тийнейджър, който използва цинични изрази, крадлив, наркоман, със смъкнати панталони... Вероятно заченат на някой тийнейджърски купон, под звуците на Лепа Брена, в залеза на тоталитаризма, и израснал в някой краен квартал на София, Скопие, Белград или Букурещ... Но това далеч не е истината. Забравете го.

Ако отворите най-големият портал за видео споделяне в България и напишете „БГ рап“, ще видите, че сред циничните текстове на някои по-известни и по-неизвестни рапъри от 90-те години и от началото на 21-ви век, има и много парчета, които имат много дълбок смисъл, засягащи проблеми, за които никой днес няма смелостта да говори (не защото някой ще ти направи нещо, ако изкажеш мнението си, а просто защото е „по-модерно“ да се мълчи, счита се за по-готино, тежкарско и престижно, отколкото да се говори).

Не е достатъчно само да можеш да говориш бързо и що-годе разбираемо, за да си добър рапър. Рапът може да се създаде с или без ритъмен съпровод. Като стилов елемент, той е комбинация на реч, проза, поезия и песен.  Да си рапър често е призвание, рапирането е поезия. За мен рапърите са най-успешните съвременни поети в глобален мащаб. Повечето от тях напълно сами пишат своите текстове.

Вярвам в това, че светът, какъвто го познаваме, не може да продължи без поезията. Тя минава през различни епохи, трансформации и течения, представя се чрез различни движения в изкуството.Така и днес, когато почти никой не си купува стихосбирки (a поне в България имаме поети, които наистина заслужават да бъдат четени), това изкуство стига до масите чрез рап музиката.

Рапирането е един начин, по който поетите, в случая рапърите, могат да разкрият душите си пред масите, да бъдат чути. Циничните изрази все по-рядко се срещат в рап текстовете. Ъпсурт бяха сред първите в България, които загърбиха цинизмите, превърнаха творчеството си в израз на социалните проблеми и спечелиха много почитатели дори сред по-възрастната и традиционно по-консервативна публика.

Наскоро се завихри един скандал около една песен на рапър (странно защо ли точно сега, а не когато е излязла преди години)... Аз напълно поддържам позицията си, че не трябва да толерираме такова отношение към националните символи. Но нека не това бъде представата ни за рапа.

Познавам няколко момчета на моята възраст, които се занимават с рап. За тях мога да кажа категорично, че са много начетени, интелигентни, възпитани и най-важното – човечни. Често техният реален образ е съвсем различен от този, който виждат четящите между редовете техните текстове.

Мога да дам десетки примери за български рапъри, които са много добре образовани и интелигентни (или поне с високо ниво на обща култура), често талантливи не само в рапирането (напр. рапърът Играта е много добър в ролята си на ТВ водещ), влагат много силни послания в текстовете си, а по този начин се опитват да направят света по-добър. Това е и една от целите на всяко изкуство. Но ако тръгна да ги изброявам, със сигурност ще пропусна някого, защото те са много, а и напоследък изскочиха много нови, които тепърва ще се утвърждават и ще доказват своето социално значение. Затова няма да ги споменавам. Сигурен съм, че добре се досещате кои са те. Подкрепяйте ги, защото го заслужават!

Интервю с рапъра Бракето, който наскоро пусна новото си парче – „Озлобен“:

Как ти е истинското име? Защо псевдонимът ти е Бракето?
- Истинското ми име е Петър. Псевнодимът ми няма конкретна символика. Исках само да бъде единствен по рода си и да няма друг такъв. Лесно достъпен е за намиране в интернет.

На колко години си?
- На 21.

Поезия ли е рапът?
- Рапът е поезия, която олицетворява в римова форма действителността, била то хубава или грозна. А музиката е просто подложка!

Мислиш ли, че да правиш рап е твоето призвание? Откога се занимаваш с рап и защо?
- В един слънчев ден, рапът намери мен! И след няколко години, а именно през 2007-ма, записах първия си студиен запис. И до ден днешен сме неразделни, аз и микрофонът.

Кои са твоите любимци сред българските и световно известните рапъри?
- Сред българските любими са ми Vendetta Productions. А от световните в момента фаворити са ми MMG.

West или Еast Side? Има ли още значение това?
-Тези понятия отдавна се размиха. Музиката , като цяло, е до вкус.

Отговаряш ли на клишето за типичния рапър, че сте цинични, че сте хулигани...?
- Няма такова понятие типичен рапър. От всеки стил музика, рап, метъл, пънк , хаус и други, има както хулигани, така и моралисти.

Би ли определил себе си като интелигентен човек? Има ли интелигентни рапъри?
- Колкото и клиширано да звучи, сам за себе не мога да определя, а хората около мен трябва да кажат. А интелигентността е нещо относително.

Коя е последната книга, която прочете?
- „Богат татко, Беден татко“

Учиш ли нещо?
- Уча във Великотърновския университет, специалността ми е международни икономически отношения, 3-ти курс съм. :)

С какво се занимават родителите ти?
- Не мисля , че някой се интересува от това.

Само с рап ли се издържаш?
- Не се издържам от рапа, а с неща, свързани около рапа и контрабандата (смее се).

Кой е най-големият ти успех досега?
- В професионален план, най-големият ми успех беше през 2009-та година, когато спечелих конкурса " Dime Piece feat. ТЕБ ". Тогава, в Чикаго се запознах с известни рапъри и имена от американския шоубизнес. Twista, R.Kelly, мениджъра на Kanye West и др.

Как си се представяш след 20 години?
- Трудно!

А как си представяш България след 20 години?
- Представям си я като едно идеално място за развитието на хип-хопа (смее се).

Кои други стилове музика, освен рапа, харесваш?
- Слушам електронна музика, ретро, метъл, от време на време, и други.

Какво е мнението ти за чалгата?
- Отрицателно!!!

Аз съм на твърдото мнение, че чалгата си отива, че няма вече да е масовата музика. Ти на същото мнение ли си? Рапът ли е това, което ще я победи?
- Задаваш ми реторичен въпрос. Нещата лека-полека се подреждат и то в полза на нашия стил.

Казваш, че си озлобен, в новото си парче. Така ли се чувстваш наистина? Само политиците ли те карат да си „озлобен“?
- Нямам какво да добавя мисля, че песента говори сама за себе си. :)

Наближават важни избори. Би ли пял на предизборен концерт, ако те поканят?
- Естествено, аз съм професионалист... Който плаща, той поръчва музиката! (Смее се)

Пускаш своите парчета в интернет. Яд ли те е, че не можеш да продаваш музиката си заради пиратството? Чувстваш ли се ограбен?
- Естествено, че ме е яд. Но, ограбен, е силно казано. Времената се променят и изпълнителите печелят главно от живи изпълнения, а не от продажбите. Те остават в близкото минало на "българския шоубизнес".

Какви са бъдещите ти творчески планове?
- Работя по албум и готвя ново видео до края на годината.

Какво мислиш да правиш на 22-ри декември тази година?
- Ще празнувам рождения ден на сестра ми. :)

Кажи нещо мъдро на читателите на Аctualno.com, или им пожелай нещо.

- "Няма да ми стигне, ако уча само висше, дори да имах възможностите на Фридрих Ницше... " Това е цитат от последната ми песен, изводите оставям на читателите, на които пожелавам светло бъдеще, щастливо настояще и живот след смъртта. 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес