Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще спечели VIP Brother 2012?

17 Saturday 2012, 10:50 часа • 7276 прочитания

Ако приемем, че гласовете в реалити шоуто Вип Брадър са действителния избор на целокупния български народ, то тогава аз съм изключително доволен от избора досега. Мисля, че икономическата криза в това отношение се отрази доста добре на българския народ. Доста голяма част от „белите жиги“ загубиха своя бизнес, лизинговите комапнии им взеха скъпите коли, а и вече нямат пари да ходят по чалга дискотеки, което пък е причината собствениците на клубове все по-често да канят поп и хип-хоп изпълнители в забавните програми, които организират.

Определено мисля, че за първи път в този формат на финала има предимно готини хора, за сметка на байганьовците. Ще видим какъв ще бъде изборът довечера. Но съм категоричен в това, че разглеждайки Вип Брадър като мащабен социален експеримент и съдейки по настоящия избор на финалистите, българите малко по малко се измъкват от оковите на невежеството и простотията. Усещам, че доста голяма част от хората напоследък започнаха да виждат много неща, които досега не бяха забелязвали, започнаха да гледат не само колко красива е опаковката, но и съдържанието в нея. Мисля, че започва пробуждането на българския народ, който е „умен народ, потънал в невежество“ (цитат на Елка Константинова). Не е хубаво и съвсем да изчезне простотията, обаче, защото трябва да има винаги някакъв антипод. Иначе всичко би загубило своя смисъл (а за България можем да сме напълно спокойни, че тя никога няма да се стопи изцяло, поне в близките 1000 години).

Това е първият сезон на предаването, който гледам ежедневно, от самото начало до края. Преди съм гледал само отделни епизоди, и то не целите. Предимно откъснати фрагменти, качени в сайта за видео споделяне. Това, че Памела Андерсън беше гост в шоуто, беше много успешен ход, на който, мисля, се дължи и определено високият рейтинг на шоуто тази година. Едва ли щях изобщо да го гледам, ако не беше Памела. Но това е друга тема.

Като финалисти в шоуто останаха моите фаворити – Къци Вапцаров, Орлин Павлов и Никол Станкулова, както Фънки и Багата. Според мен трябва да спечели Орлин. Eто и моя коментар за всеки един от тях, по азбучен ред:

Багата е световен шампион по бойно самбо, с постижения, които оправдават участието му в това реалити. Той явно е фаворит на много зрители на предаването (все пак за много хора спортните постижения са повод за национална гордост). Нямам особени впечатления от него, беше доста мълчалив в предаването, но мисля, че той е такъв тип алфа мъж (поне съдейки по видяното в шоуто), че ако имаш конфликт с него, то начините да го разрешите са само два. Единият е той да те набие, а другият е ти да платиш на други да набият него.

Въпреки това, че общата представа за спортисти като него е, че са глупави, аз опредлено не мисля, че той е такъв. Някои коментатори го определяха като човек, който дава пример на младите да спортуват, а не да се занимават с глупости. Но аз мисля, че той, освен, че показва  колко хубаво нещо е спортът, „рекламира“ и боя по дискотеките.

Определено мисля, че той щеше да бъде по-симпатичен, ако демонстрираше повече чувство за хумор. Няколко пъти отказа да изпълни мисии, които не бяха нищо особено. Междувпрочем, много добре се справи в мисията, в която трябваше да имитира Бойко Борисов.

Къци Вапцаров ми е симпатичен, но не защото го съжалавам поради лошото отношения на някои от съквартирантите към него (в което се опитаха да ни убедят някои коментатори в живите студия, че едва ли не българите гласуват за него, защото обичат да съжаляват другите). Харесвам го още от дете. Обичах да гледам неговото шоу „Риск печели, риск губи“, както и детското „По-по-най“.

От участието в шоуто той изпъкна с това, че има по-различен начин на живот от повечето хора, които срещаме по улиците – храни се здравословно, работи върху духовното си надграждане, има стабилно семейство и трима синове – все неща и качества, които повечето хора искат да притежават, но нямат воля или възможност да постигнат. Колкото и да отричат и да твърдят, че много им е хубаво да пушат по 2 кутии на ден, всеки ден да ракийстват и да ядат боклуците на промоция от супермаркетите, аз съм сигурен, че всеки би иска най-доброто за себе си.

Той измерваше кръвното си по 3 пъти на ден, за което беше осмиван от някои. Всеки човек, който има проблеми с кръвното налягане, трябва да го следи ежедневно. Неотдавна актьорът Христо Мутафчиев сподели, че именно недоброто отношение към собственото му здраве (тоест, че не си е мерил кръвното) е причината, че е получил удар.

Някои го определят като досадник. Може и да имат право, но според мен той е просто един добронамерен човек, който иска да общува с всички, да бъде социално активен. Не бива да тормозиш някого системно, само защото ти е досаден или защото е различен.

Другите мои фаворити са певецът Орлин Павлов и водещата на прогнозата за времето Никол Станкулова. Тях, поставени един до друг, бих ги оприличил на Барби и Кен, най-общо казано.

Никол Станкулова е позната като водеща на прогнозата за времето. Тя не просто е симпатично момиче, но и притежава рядко срещана красота и чар. Дори бих казал, че от нея лъха нежност, каквато все по-рядко се среща сред днешните момичетата.

Демонстрира много гъвкави взаимоотношения със съквартирантите, не изпадаше в конфликти, изглеждаше добронамерена към всички, беше готова да помогне и да изслуша всеки от своето временно „вип“ семейство. Тя е интелигентна (определено се видя, че има много познания в най-различни сфери) и будна личност. Но трябва да спомена и това, че много лесно се подвеждаше от другите съквартиранти. Явно е, че все още е твърде крехка и млада. Както се казва, има още много хляб да изяде. Според мен „първите 7 години“ (едва ли има човек, който да може да каже, че на нея й липсват), много ще й помогнат в живота, който тепърва й предстои. Точно това е и посланието за зрителите, което ще остане след нейното участие – че доброто възпитанието също отваря много вратички, а не само свирепата простотия и наглостта.

Ако можех да я посъветвам нещо преди старта на предаването, щеше да е, че без кожените ботуши и вечерни тоалети, по пантофки, щеше да е не по-малко привлекателна за мъжката аудитория на предаването.

Освен, че е любимец на тийнейджърките, Орлин Павлов е от семейство, което е в сферата на изкуствата (тоест, артистичността е в гените му), един от най-симпатичните и талантливи представители на българската музикална сцена, носител е на награди, а през последните години се прояви успешно и като актьор и танцьор.

Някои коментатори в живите студия го критикуваха, че не бил активен като другите съквартиранти, не бил тропал по масата като истински балкански мъж и разни такива работи, нямал респектиращата външност на Багата... Аз намирам това мислене за твърде закостеняло и безперспективно за самите тях.

Беше обвиняван, че не бил сред активните участници, но Орлин се справяше изключително добре в мисиите и изразяваше личното си мнение многократно. Това, че не беснееше, че не блъскаше истерично вратите и не изпадаше в нервни кризи, не го прави неактивен, поне по моите скромни разбирания за човешките взаимоотношения.

Впечатленията ми за него от представянето му в шоуто са, че е интелигентен и възпитан, изразява своите позиции без да ги натрапва на никого. Няколко пъти се противопостави на определени действия на участници, които не се съобразяваха с околните (например, направи забележка на Златка, понеже викаше).

От Фънки аз имам противоречиви впечатления още от времето, когато беше жури в музикалнотo реалити “Mюзик Айдъл“, където беше в остра полемика с един от най-колоритните участници (и мой любимец) – Иван Ангелов.

Бих го определил като човек на крайностите, съдейки по поведението му във Вип Брадър – ту е много забавен, ту е дори циничен.  На моменти, когато не засагаше никого и когато иронизираше предимно себе си, неговото чувство за хумор ми допадаше. С мисиите в къщата се справяше с лекота, в тях успя да демонстрира артистичност.

Често демонстрираше желанието си да изпъкне като голям мъж. Но когато Люси беше в банята с развилнелия се и подпийнал Благой, опитвайки се да го усмири, Фънки се уплаши и каза, че ще дойде да помогне, но първо щял да отиде да успокои Орлин.

Струва ми се, че неговото специално отношение към Къци се дължеше на това, че той води начин на живот, към който се стреми и самият Фънки. Но, за съжаление, не му достигна воля да го постигне. Струва ми се, че този негов провал отключи агресията му към шоумена.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес