Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интернет надделя над телевизията

08 Thursday 2012, 10:04 часа • 4526 прочитания

Сигурно и вие сте разбрали за един мистериозен брояч в интернет, който отброяваше времето до 20:00ч. на 6-ти ноември 2012г. А може би дори сте го видели.

Потребителите на Фейсбук, които го споделяха, както и цялото интернет пространство, се почудиха кой и какво иска да подскаже с него. Само за няколко часа този брояч се появи на News Feed-а на почти всички потребители във Фейсбук. В онази вечер си чатих с няколко души, като всеки един от тях ме попита какво си мисля, че може да отброява той. Някои се чудиха дали това не е знак за поредната атака на Анонимите?! Дали е за добро, или за зло?!

Във вторник в 20:00ч. рапърите от група „СкандаУ“ (Йонислав Йотов и Лъчезар Евтимов) пуснаха клипа към новото си парче „Радио и ТВ“ (Батенце).

Това е техният отговор срещу отказа на музикалните телевизии и радиопрограми да въртят техните парчета и клипове. Те твърдят, че музикалните телевизии винаги си намират някакви странни оправдания, за да не присъства групата им на екрана. Вероятно зад това се крият някакви бизнес интереси, но това не е темата на моя коментар.

Според мен „СкандаУ“ са напълно прави в това, което разкриват чрез своя клип. А именно, че интернет победи телевизията, или поне младите хора са много по-активни в интернет, отколкото по-възрастните. Докато телевизионните програми се рекламират в социалната мрежа Фейсбук, то Фейсбук не се рекламира по телевизията. Изтъкнат, този факт е достатъчно показателен, за да подкрепи твърдението ми.

За себе си мога да кажа, че откакто вкъщи имам прокаран интернет, включвам телевизора изключително рядко. Същото нещо наблюдавам и сред моите връстници, като си правя извод от приятели и познати. Дори и поради някаква причина той да бъде включен, обикновено само бучи и чат-пат поглеждам, за да видя, например, някоя по-интересна новина, която чете водещият на новините, или кой е изгоненият от къщата на Големия брат.

За периода от изминалата една година, единствените неща, които съм следял по телевизията, са музикалното реалити „X-Factor”, от време на време един популярен български сериал, който се излъчва по БНТ, и първите няколко епизода от настоящия сезон на Вип Брадър. Всичко останало, което се излъчва по телевизията, но проявявам интерес към него, го гледам в интернет, в това число сериали (българските ги следя почти всичките), шоу-програми, новини и др.

Защо аз предпочитам интернет пред телевизията?! Интернет ми дава свободата сам да избирам кога и какво да гледам, кога и какво да чета, кога и какво да коментирам. Така пропускам и многото досадни реклами, за които се прекъсват предаванията по телевизията. Освен това, интернет ми дава възможност аз да се чувствам активен гражданин, да взимам участие в най-различни дискусии, а не само да лежа на дивана и да приемам и изпълнявам всичко, което ми кажат телевизионните медии, че трябва да правя. В интернет мога да се абонирам за конкретни неща, които са ми интересни (аз го правя чрез социалните мрежи). Така спестявам време в търсене на информацията, която ме вълнува, а също не си и товаря съзнанието с неща, които не ме вълнуват. Така успешно може да се поддържа информационна хигиена.

Разбира се, аз не отричам телевизията. Гледах много телевизия, преди да се появи интернет. Със сигурност тя е възпитала у мен много положителни качества. Но е факт, че бъдещето не е на пасивното възприемане на информацията от активните маси, а на взаимната комуникация на активните маси с активните медии.

За по-възрастните малкият екран си остава основният източник на информация, забавление и култура. Така че в никакъв случай не можем да говорим за нейния залез. Освен това, тя се развива и става все по-интерактивна, така че нека не прибързваме с заключенията и предположенията за нейното бъдеще. Тя определено има такова, според мен, а времето ще покаже и какво ще се случи наистина.

Светът вече не е същият. Това е сигурно. Благодарение на новите медии (най-вече на социалните мрежи в интернет) се състоя Арабската пролет през изминалата година, която определено промени живота на стотици милиони тогава. А за в бъдеще, когато тези народи ще бъдат отворени към Запада, ще осъзнаем, че е променен и целият свят, благодарение на влиянието на интернет.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес