Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рисковете при закупуване на технологии

06 Tuesday 2012, 11:19 часа • 2094 прочитания

Българите сме почитатели на новите технологии и обичаме да си купуваме джаджи, за които вярваме, че ще улеснят живота ни, дори и да се наложи да гладуваме месеци наред, за да ги имаме. Често рекламите на тези продукти са доста по-силни и мощни от самите тях и нерядко съжаляваме, че сме направили покупката им.

Неприятен момент е, когато си купим смартфон за 1000 лева, а само след 2 седмици цената му вече е с около 200-300 лева по-ниска. Малко хора могат да си позволят такова нещо, но е факт, че са много повече тези, които го правят. Tова са неволите, за които ние сами сме си виновни, когато пазаруваме неразумно, нямаме търпение да изчакаме цената да падне или просто се предоверяваме на рекламите и на добре инструктираните и обучени да лъжат консултанти в магазините. Това е бизнесът, така е устроен, а пък ние сме отговорни за какво си даваме парите.
Тук ще засегна проблеми, които, за щастие, рядко се случват, но все пак има и такива неприятни моменти, свързани с покупката на нови технологични джаджи.

Докато закупеният продукт е в гаранция, като цяло сме спокойни, макар че нерядко имаме проблеми и с това, че ремонти, които би трябвало да се включват в безплатен сервиз, се оказва, че не се покриват от нея. Неприятно е и когато трябва да чакаме близо месец за ремонт на техника, която e от първа необходимост или се използва ежедневно- телефон, компютър, пералня, хладилник, печка и др. Но истинските проблеми на потребителя започват, когато гаранцията изтече и се налага да заплаща много скъпо за резервни части и ремонтни дейности.

Мисля, че всички сме забелязали, че повечето от техниката днес се прави така, че да издържа само докато е в гаранция или малко време след това, за да си купим направо нова след това, със същото ниско качество, а не да си я поправим. И все пак считам, че заслужаваме повече уважение като потребители.

За съжаление, когато си купим нова джаджа, например електрическа самобръсначка, ще бъдем неприятно изненадани, когато разберем, че въпреки голямата реклама, макар и добре работеща, самобръсначката в един момент вече е неизползваема. А именно, когато се наложи да и подменим ножчетата или батерията. Щом дойде времето за това, обикновено отиваме в магазина, от който сме си я закупили. Но там ще разберем, че не продават ножчета и батерии за този модел и не можем да направим поръчка. Отпращат ни към сервиза, който почти винаги е в София. Това не би бил особен проблем, ако живеете в главния град (макар че ако живеете в Дружба, а сервизът е в Люлин, също ще се хванете за главата), но ако сте от Варна?!

Звъним в сервиза, за да попитаме дали може да ни доставят такива. Оказва се, че ножчетата са доста скъпи, а с доставката ще ни излязат направо платинени. Но това в случай, че изобщо ги имат в наличност. Понякога е възможно да чакаме доставката на някаква дребна частица с месеци.

Купувайки си прахосмукачка или просто кана за вода със супер-мега-гига извънземен филтър, се оказва, че въпросният филтър, който от време на време се налага да се сменя, се доставя само в няколко броя, които свършват за ден-два, а следващата партидка пристига чак след месеци или дори половин година. И това е в големите хипермаркети за техника, а какво остава за по-малките магазинчета.

Ако си купите електрическа четка за зъби и дойде време да смените нейната глава, докато намерите такава ще сте забравили изобщо, че я имате, а четката ще си остане забутана на дъното в шкафа. Възможно е за това да не са виновни произвеодителите, а самите търговци в магазините. Най-вероятно причината да не зареждат е в това, че има малко търсене. Но ако магазините не предлагат, тогава защо и сервизите не винаги имат в наличност резервни части и консумативи за продуктите си?

Пазарът в България е малък. Вероятно това е причината произведителите и дистрибуторите на техника да се отнасят така небрежно към клиентите си тук. След като не могат да гарантират пълна поддръжка на техниката и наличност на резервни части в района, в който я предлагат, докогато потребителят реши да я използва (а не само за периода на гаранцията, като за ремонтите той, разбира се, следва да си плати), логично би било да сме извънредно внимателни при закупуването новите технологии, за да си спестим последващите главоболия, особено ако влагаме надежди в тях. Това е моят съвет.

А Вие имали ли сте някакви проблеми, свързани с поддръжката на закупените електоуреди и други технологии?

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес