Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чалгата си отива

23 Tuesday 2012, 10:28 часа • 13970 прочитания

Чалгата си отива! Tова e неоспорим факт.

Тази колумнитура е анти-чалга текст от първия до последния ред и представя моята лична гледна точка. Изпитвам огромно удоволствие от това, което предстои да напиша в него. Няма как да бъда безпристрастен и да не вложа емоция. Ако сте чалгаджии и не бихте му се изкефили, просто не го прочитайте.

Повечето хора в другите балкански страни отдавна се отнасят пренебрежително към турбо-фолка. В интерес на истината намирам турбо-фолка като далеч по-забавна и приятна за слушане музика, отколкото нашия й „еквивалент“.Той от около вече десетилетие не е масовата музика в съседната на нас Сърбия, откъдето всъщност произхожда през 70-те години на 20-ти век. Там се появява поне 20 години преди да се пръкне и да мутира у нас. Май се оказва, че през последните години Цеца се изхранва, освен с разните й там други далавери, предимно на гърба на нашите чалга фенове, които са едни и същи хора, в плен на пошлата субкултура, която беснее над бащиното ни огнище вече 2 десетилетия. Дори и безсънна нощ след земетръс не ги спря да посетят концерта й в най-голямата наша зала.

Разбира се, освен чалга поклонници, у нас е имало и много почитатели на други стилове през годините, най-вече на рока, рапа, хип-хопа, естрадата и техното. Но тук говоря за масовата музика, която се слуша от повечето хора. Разглеждам чалгата като субкултура.

Едва ли тя ще изчезна напълно и безследно. Все още чалга-изпълнители блестят не само в техните си телевизии, но и в телевизионните предавания на националните такива. Държат се със самочувствие на холивудски звезди, имат се за елит и ще изядат всеки, буквално и преносно, който им каже или просто им намекне, плахо и с половин уста, че не харесва помията им, която те наричат музика.

Има фолкпевици, които стават водещи на предавания и получават роли в киното. Толкова са нагли някои от тях, че дори са се опитвали да се намърдат и в политиката. Това може би означава, че вече няма толкова много хляб в техния бизнес, колкото е имало доскоро. Няма да изчезне, но със сигурност в близките години ще продължи значително да намалява нейната слава.

Напълно безсрамно си позволяват да наричат помията си поп-фолк вече близо 20 години – нещо, което няма нищо общо с фолка, който термин би трябвало да означава народна музика. Наричайки своите ориенталски бълвоч и порнография „поп-фолк“, те извършват гавра с автентичната българска народна музика. Иначе не бих се възмутил, ако музиката, която изпълняваха, наистина беше поп-фолк. Все пак има и изпълнители от този жанр, които имат качества и биха могли да се проявят достойно и в други жанрове. Пример за това е Софи Маринова, която ни представи на конкурса „Евровизия“.

Убеден съм, че у нас има много големи млади таланти, които могат да се развият и да станат огромни. Живеем в земите на Орфей. Той не е негър, като какъвто беше представен в един американски филм, а наш предшественик. Пожелавам на новите музиканти и на тези, които тепърва ще се появяват, да го докажат пред нас и пред света. Аз вярвам, че ще успеят, защото чалгата не е музиката на нашия народ.

На родния музикален фронт се появяват все повече нови поп и рап изпълнители, а и се възраждат стари такива. Песните на тези изпълнители гърмят от музикалните телевизии, в нощните клубове, по тийнейджърски партита, в кафената и от автомобилите, а взривната вълна помита стененията на чалгата.

Факт е това, че чалгаджиите имат все по-малко участия, в сравнение с рап и поп изпълнителите ни. През изминалото лято по улиците на морските ни курорти почти липсваха плакати, които да приканват почиващите да се забавляват на участията на чалгарките. Но за сметка на това клубовете избухваха с музиката на Криско, талантите от X-Factor 2011, Ъпсурт, 100 кила, Лора Караджова, Графа, Бобо и др. По музикалните телевизии се въртеше и дебютът на квартета Руди, Дули, Муден и Кукушев, който също се превърна в хит. Те обещават и още нови парчета. През есента добре познатият Орлин Павлов също пусна ново парче, което придоби голям успех.

Бих казал, че всичките тези изпълнители, както и още много други, които не съм споменал по-горе (например Миро и Дивна), полагат основите на новата масова музика. Затова си позволих да защитя Криско, когато той бе въвлечен в призива на БТВ за „честна игра“ и интернет общността гневно изригна срещу него. Той е не само изпълнител, но и продуцент, композитор и текстописец на голяма част от новите хитове. Дано тези изпълнители останат все така свежи и за в бъдеще.

Чалгата се размива! Това означава, че можем да очакваме много големи таланти да изгреят съвсем скоро. Дано! Моментът, тя да бъде унищожена, дойде!

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес