Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да не си спираме парното?

18 Thursday 2012, 10:01 часа • 8941 прочитания

В началото на всеки отоплителен сезон народът масово въстава срещу топлофикациите. Основните мотиви на отказалите се потребители са, че начинът на отчитане на отоплителната енергия е много неразбираем, подозрения за кражби от други съседи, както и не на последно място - високата цена.

Успоредно с това, съвсем неслучайно в медиите, най-вече в телевизиите, се правят реклами на най-различни отоплителни уреди и системи. Съвсем наскоро една мацка обясняваше при Гала колко хубаво и евтино й е, откогато се отоплява с климатик, като е излишно да обяснявам това, че бяха продуктово позиционирани климатици на най-различни фирми. Имаше и някакъв очилат умник, който минаваше за специалист. Той ни обясняваше предимствата на климатиците, като, разбира се, не спомена нито един техен недостатък. Ето няколко причини, поради които аз лично бих ви посъветвал да си останете с парно.

Първата и най-важна причина – никой и никога няма да ни позволи да ни бъде евтино отоплението. Излишно е да казвам, че бай Тошо отдавна вече го няма. Без значение дали ще се отопляваме на ток или парно, сметките ни ще са едни и същи. Но уловката е в това, че за да преминете от отопление с парно към отопление с ток, трябва да влезете в сериозен разход. А търговците и производителите на отоплителни уреди чакат именно това – да се хванете на въдицата им.

Не се връзвайте на примамливите реклами за евтини климатици, които бълват отвсякъде. Отоплението с ток може да ви излезе по-евтино с климатик, но само ако уредът ви от скъпите, които струват около и над 2000 лева. С климатик от 500 лева, освен да си дадете парите на вятъра, друго няма да постигнете.

За да ви бъдат ниски сметки за отопление в един двустаен панeлен апартамент (в каквито жилища живеят повечето българи), освен изолация и добра дограма, ви трябват и 3 климатика – за хола, за кухнята и за спалнята, което е инвестиция за над 6000 лева. А ако хванете някаква промоция, в най-добрия случай ще се изръсите с между 4000 и 4500 лева. Ако си купите от евтините климатици, след гаранционния срок ще трябва да ги поддържате изцяло на собствени разноски (тяхната поддръжка не е никак евтина и лесна), а отоплението на жилището не само, че няма да излезе по-евтино, а дори и по-скъпо. Изобщо не засягам темата за здравните проблеми, до които води употребата на климатик вкъщи. Освен това, помислете колко е стабилна електрическата инсталация в сградата ви. Защото със сигурност няма да бъде приятно за никого да остане хем на тъмно, хем на студено, и то в най-студените дни на зимата.

Преди да сте направили тази инвестиция, помислете си, как бихте преживели вложените в нови отоплителни уреди пари, ако след някоя друга година ЕС реши да се плаща по-скъп ток в сградите, които не са енергийно ефективни. Повечето сгради в България, особено панелното строителство, далеч не са енергийно ефективни, въпреки вложените от всички нас средства през годините на прехода, за да смъкнем сметките си за отопление. А за да направим жилищата си енергийно ефективни по стандартите на Брюксел, разходите са просто унищожителни за почти всички българи. Иначе казано, пак ще бъдем обрани.

Ако въпреки всичко това сте толкова бесни на топлофикацията, че сте категорично решени да се разведете с нея, то тогава най-добре ще е да си спрете и топлата вода, защото при спряно парно в сградата цената й се вдига. Но това ще ви струва и допълнителен разход за бойлер, който също не бих ви препоръчал да е от евтините.

Относно отоплението на газ – най-добре е дори да не си го и помисляте. Като се има предвид колко сме организирани българите, не ми се мисли какво ще бъде, ако започнат цели блокове да гърмят, както редовно се случва в Русия. Не ви съветвам да използвате и газови печки, защото ако уредът се повреди през нощта, когато спите, мисля, че ви е ясно до какво ще доведе тази ваша икономия. Освен това, ако парното можем да си го оставим да работи съвсем спокойно докато не сме си вкъщи, то за електроуредите винаги трябва да си имаме едно на ум, колкото и да е „гарантирана“ тяхната безопасност.

А ако сте традиционалисти и сте решили да се топлите с дърва и  въглища, то бъдете готови да се сблъскате със съседското недоволство. Комините на повечето панелни жилища не са добре изолирани, нито пък са изградени качествено. Почти е сигурно, че всеки път, когато ви стане студено и презаредите печката, гневните съседи от горните етажи ще ви счупят звънеца от звънене. 

В момента и топлинните счетоводители, за да не останат и те по-назад, предлагат нови топломери с радиоотчитане, като така обещават, че ще плащаме всеки месец това, което сме изразходвали. Рано или късно старите, с несменяемите батерии, ще се развалят. Хубаво де, ще ги сменим, то е ясно. Но бих ви препоръчал, за да сте сигурни, че плащате само изразходваното от вас, да бъдете по-активни като съседи. Редовно минавайте на проверка в жилищата в кооперацията си, за да сте сигурни, че няма да има откачени радиатори и свалени топломери. Ако топлофикацията ни обира, то тя ни обира явно. Ако руснаците ни вдигат цената на газа, то това пак е явно. Но кражбите от съседите са това, което най-много набъбва в сметките ни.

Ако имате парно, бих ви посъветвал да не го спирате, а да си го използвате. В миналото хората са изградили тази отоплителна система, за да им е топло, а сега ние искаме да се откажем от нея. Само каква инволюция... Често се случва етажната собственост да се откаже от парното, но след като видят, че сметките им не са по-ниски от преди, дори и често са и по-високи, отново се „женят“ за топлофикация. Освен това, ако сметката от 400 лева за парно ви изненада неприятно, то може да не я платите веднага. Докато при енергото няма шест-пет. Ако не си платите тока в срок, веднага минава една леличка и ви разваля настроението още от сутринта. А и каквото и да си говорим, най-евтиният „бърз кредит“, който можем да вземем, е именно от топлофикация. Възползвайте се, докато все още е възможно.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес