Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дяволското огледало на телевизията

17 Wednesday 2012, 10:42 часа • 2186 прочитания

През последните няколко десетилетия и най-вече в днешни дни, телевизията е медията, която оказва най-голямо въздействие върху човека и неговото ежедневие. Всеки българин отделя известно време от своя ден, в което се отдава на гледане на любимите си предавания, филми или новини. 

И тъй като трябва да се започне все отнякъде, нека да обърнем поглед към рекламите. Тази индустрия заема голяма част от най- гледаното време. Това е така, защото търговците трябва да печелят, а пътят към печалбата задължително минава през добрата реклама. Всеки един продукт може да изглежда примамлив на големия екран, а доколко качествата му ще се потвърдят в реално време, зависи от самия производител. Но така или иначе рекламата вече ще е свършила своята работа.

Въпреки липсата на средства, хората си позволяват да изпробват услугите и продуктите препоръчани от телевизията. Описаният по-горе механизъм е работещ, но по-важното е не да се създават лъжливи представи, а казаното да съответства на истината – това вече е доказателство за качество, макар невинаги да се случва така.

Ако искате да си развалите настроението, докато гледате телевизия, възможността това да се случи е наистина голяма, докато гледате новини. Те представляват една неспирна черна хроника, в която инцидентите, престъпленията, вдигането на цените и негативните явления в българското общество, а и по света, преобладават. Понякога добрите новини все пак присъстват, дано с времето да стават все повече.

В последно време, на мода, сред по-възрастните поколения, са турските сериали. Познавам хора, които не пропускат нито серия. И всички казват, че има какво да се научи от тези филми. Нямам времето, нито търпението да ги гледам. Но според мен тези, които го правят намират в сериалите това, което им липсва в семейството и в обществото. Защото основният и водещ модел там е строгият патриархален ред и здравото семейство, което е съществувало и в България преди повече от век. Като че ли днес обаче, съвременните личности ценят повече личната си свобода, която често отива повече към свободия и патриархалният ред е изтикан в ъгъла. По-възрастните сякаш изпитват носталгия по онова време, в което нещата, от гледна точка на времето, може би, са били по-добри. Ако не друго, то поне семействата са били по-здрави=

И се оказва, че хората насочват поглед в тази посока и им се иска нещата да са като по филмите. Наскоро прочетох, че все повече жени в съседна Турция се разделяли с мъжете си, защото не отговаряли на мъжкия идеал от сериалите. А биха ли могли да го отговарят? – кой знае.

И така телевизията гради образи, които ни се иска да са истински, но те невинаги могат да бъдат. На същия принцип и романтичните филми, които нежната половина обича да гледа, показват перфектният мъж, който е романтичен, внимателен, загрижен, щедър, обичащ, готов на компромиси, помагащ у дома, изкарващ пари, но точно такъв модел няма. Все нещо ще му липсва. И отговорът на въпроса: Защо не си такъв? – е:  Защото перфектни няма.

Ако погледнем от друга страна обаче филмите за възрастни, които са предпочитани от мъжете, също изкривяват представата за женския образ. И мъжете очакват жена – машина в леглото, добра любовница, а също и перфектна домакиня, грижовна майка, да не се противопоставя и да прави компромиси и какво ли още не.

Дяволското огледало на телевизията ни показва събирателни образи и мечти, които са далеч по-перфектни, отколкото ние можем да бъдем. Това, което бихме могли да направим е поне да се стремим да сме съвършени и да обичаме хората около себе си. Другото ще се случи само.

Новините днес