Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да ви измамят "на зелено"

15 Monday 2012, 09:42 часа • 4903 прочитания

Решавате да закупите апартамент. Разглеждате обявите в интернет и си харесвате нещо. Обаждате се на фирмата строител или на агенция за недвижими имоти. Ако сте си харесали готов апартамент, почти винаги ще ви предложат да си спестите 10-20% от сумата за жилището, като си купите такъв, във все още непостроена сграда. Ако имате някакви съмнения, те могат да бъдат лесно разсеяни. Ще направят всичко възможно, за да ви убедят, че проектът е страхотен, направо бомба. Може да се случи дори това, волно или невеолно, да ви подведат ваши приятели, познати или доверени адвокати, като ви уверят, че можете да се доверите на този инвеститор.

Строителните фирми и агенциите с това се занимават цял живот, докато човек купува средно по 1 апартамент в живота си. Те имат много повече опит от вас и затова за тях не представлява никакво затруднение да ви заблудят. В крайна сметка вече са успели да ви измамят, подписали сте договор, който е изваян до съвършенство от някой алчен адвокат, така че да не можете да подведете никого под съдебна отговорност, когато схемата бъде осъществена до нейния край и разберете, че сте ужилени. Вместо да мислите за това, как да си обзаведете новия си дом, вашата нова крепост, вместо да градите мечтите си и да го обгърнете с топлина и уют, осъзнавате, че сте загубили спестяванията си, а почти във всички случаи имате да изплащате и кредит за жилището си, което остава просто един въздух. А тези пари сте изкарали с труда си, спестявали сте ги цял живот. Или ще работите в продължение на десетки години, за да ги върнете. Всеки месец  ще давате пари на банката, без да знаете за какво ги давате.

Опитвате се да се измъкнете от положението, като си наемете адвокат. Но впоследствие разбирате, че фирмата е фалирала. Тя, заедно със всичките й дългове, е прехвърлена на социално слаб или на неизлечимо болен човек. Така по никакъв начин няма връщане назад. За да бъде завършена сградата, трябва да дадете още пари на нова фирма. Тя може да стане готова чак след 20 години, а може и никога да не стане. Ако нямате повече възможности да му плащате, тогава новият строител може да започне да ви заплашва, че ще ви прецака водопроводната система и електричеството, ако не му дадете пари, че нарочно няма да направи качествено дори и самото укрепително строителство. А каква е гаранцията, че и той няма да ви измами?

Но може и по-страшно да бъде. Може да се окаже, че вашият непостроен апартамент е продаден или прехвърлен на друг човек или фирма. Така може напълно да загубите парите си, без да може да имате претенции върху собствеността на имота. За да си нямате главоболия, преди да закупите жилище, би било добре да се разходите до имотния регистър, за да се уверите, че имотът, който купувате, е чист.
 
Много е вероятно цялата тази ситуация да ви се отрази на здравето и така да доведе до още неприятности за вас. При всички положения ще наруши спокойствието ви. Най-странното е, че въпреки многото измамени, тези далавери продължават в пълна сила вече 23 години. Защото по медиите рядко се говори за това, хората рядко споделят, че са станали жертва на такава измама, освен на най-близките, а явно и на милите ни депутати тази схема им харесва. Все пак немалка част от тях и техните близки се занимават именно със строителство. Това са цели 23 години! От тогава са сменени 4 правителства, изкарали пълен мандат, а проблемът си остава нерешен.

Десетки хиляди са хората, които са измамени, като са си купили имот на зелено от 1989-та година насам. Ако в някои от случаите самите инвеститори не са искали да стигнат до тази ситуация, имали са желание да завършат сградата, но не са успели заради някоя от икономическите кризи, които са се случили, то много от тях умишлено ви мамят. Това е един много лесен начин да бъдат задигнати голяма сума пари, защото не се носи наказателна отговорност, когато се изпълни добре познатата схема. А това, което трябва да се случи, за да няма повече измамени, не е чак толкова трудно. Просто трябва да се създаде регламент за строителното предприемачество. Но това едва ли ще се случи скоро. Все пак нашите депутати стават такива именно за да узаконяват далаверите си.

В България, когато някой бъде измамен, той рядко споделя, защото се страхува да не го помислят за глупак, а мълчението винаги е в полза на злото. Не говорим, а сами виждаме, че всеки втори строеж в момента стои незавършен. Прсто подминаваме тези зловещи строежи, гледайки ги чудно. Знам, че в тези времена не сте се юрнали да си купувате апартаменти, но понякога на човек му се налага да направи тази важна крачка, без значение от това криза ли е или не. Измамите тук, за съжаление, са си в реда на нещата. Затова бъдете много внимателни, когато купувате имоти. Предупреждавайте своите близки и сигнализирайте в медиите за нелоялни инвеститори и имотни агенции.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес