Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджет 2013. Къде отиват парите ни?

12 Friday 2012, 09:14 часа • 1883 прочитания

Аз не съм икономист и тази статия не претендира да е икономически издържана. Но новината за Бюджет 2013 не може да бъде подмината, нито пък оставена без коментар. Колкото и да е далеч от всекидневния ни живот, всъщност това е икономическата основа на базата, на която ще функционира държавата ни в следваща една година. Оказва се, че всикчо е взаимно сързано – от чуждестранните инвестиции, до живота на обикновения човек.

И така, слушам новините и виждам, че Министерството на вътрешните работи, както и Министерството на отбраната и през 2013 запзват досегашните си позиции и ще получат най-много от бюджета. Като за отбраната на Република България ще се дадат 7% повече, което е около 1 милиард лева, а за МВР увеличението е около 13% - т.е. над 1,1 милиарда.

За сметка на по-горе споменатите факти парите, които са предвидени за здравното министерство, се свиват с над 20%, а тези за образование - с 6%.

Фактите дотук са напълно ясни. И без икономическо образование човек може да стигне до определени изводи. Всеки от нас е наясно каква е дейността на МВР – да защитава населението, като тук освен полицията са включени и гранична полиция, както и пожарна безопасност. Колкото до Министерството на отбраната, неговите функции и главни отговорности също са ясни.

Политиците разчитали на външни инвестиции и освен това, тъй като били нужни реформи в здравеопазването и образованието, които нямало как да се реализират, бюджетът трябва да им бъде съкратен. Реформи в тези сектори наистина са нужни, но адекватно ли е да бъдат намалени субсидиите именно там, където има нужда от повече такива. След покриване на месечните сметки, пари за лекарства почти не остават, а такива са нужни на 95% от хората в страната. С промените, които са въведени напоследък, положението само се влошава.

Навсякъде се шуми колко е лошо образованието в България, как децата били неграмотни и прочие. За това, разбира се, е виновна системата, както и учителските кадри, но истината е, че нито учителите, нито лекарите, колкото и да обичат професията си, не са стимулирани, нито мотивирани, за да я вършват качествено. Единственото, което кара повечето от тях да продължават, е призванието им да бъдат такива. И не че ги защитавам, но без качествено образование и здравеопазване не може - те са от изключителна важност, за да съществуваме всички ние. А колкото до отбраната, полицията, скоро едва ли ще има кого да защитват, защото хора няма да има. Да видим колко е търпелив и издръжлив народа ни. Бюджет 2013 за мен е стъпка в грешната посока.

За финал откъс за размисъл от Халил Джубран: „Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието.

Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари.

Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката...”

Новините днес